4 különóra nem sok egy 5 évesnek?
Kérdező, minek kérdezel ha utána csak lepontozgatsz? Vagy csak az a jó válasz ami helyesel neked?
Amúgy az iskolaelőkészítőn az én lányom rajzolt, papírhóembert csinált, anyáknapi szivecskét, játszottak, mondókáztak, énekeltek, tanultak angolul köszönni, bemutatkozni stb.
A lényege az, hogy ismerkedik a leendő tanítónénijével, és nem egy vadidegen helyre megy szeptembertől. Szerintem nagyon jó, és nekünk megkönnyÍtette a beilleszkedést, és ennek köszönhetően a lányom nagyon várta a sulit és azóta is szereti.
Nem tudom, szerintem ez gyerekfüggő.
Nekem nagycsoportos a fiam, heti egy angolórára jár bölcsis kora óta- és nagyon szereti, valamint szombatonként úszni járunk vele és az öccsével.
2hetente az oviban alvás után van egy 45perces néptánc, amire még elkezdtünk járni, de annyira tetszik neki, hogy minden nap menne rá.
Én nem érzem ezt soknak.
Szerintem nem sok, ha a gyerek szívesen jár, és megfelelő az időbeosztása. Ha erőltetik, és késő délután vannak, akkor talán átgondolandó, hogy szükséges-e.
Az meg nem feltétlenül ellenérv, hogy az anyuka nem tudja, mit csinálnak iskola-előkészítőn. Hiszen egy szülő nem ül bent a különórákon, azzal megzavarná a csoportot és a saját gyerekét is. Így csak nagy vonalakban lehet róla tudomása, mi is folyik odabent.
én a kérdezővel értek eggyet,szerintem ez rengeteg!Raschburg és Vekerdy is megmondta az ekkora gyerekeknek semmi más dolguk nincs csak a felhőtlen önálló játék,játék és minden mennyiségben játék!!!
Az ilyen gyerekekből lesz kamaszkorukra nagy valószínűséggel lázadó,kitörő,drogozó,tetovált gyerek mert akkor végre azt csinálhatnak amit akarnak nincs már aki megmondja,hogy már pedig neked meg kell tanulnod angolul!!
Szerintem sem mindegy, hogy ovi időben van, vagy utána. Az sem mindegy, hogy nagycsoportos vagy középsős, az 5 évet mikor töltötte.
Nálunk is sokféle program közül lehet választani, de csak nagycsoportosoknak! Van angol, néptánc, társastánc, kézműves, vízitorna (vízhez-szoktatás, úszás-előkészítő)Ezentúl van a gyógytorna, a fejlesztő és a logopédia. Ez azért más, mert nem választható, hanem kötelező jelleggel van a kiszűrt gyerekeknek.
A kisfiam kézművesre (kora délután, heti 1 alkalom) és vízitornára jár (reggel 8-kor viszik őket az uszodába) illetve logopédiára, ha végre megkezdődik. Nem érzem soknak, ő sem, mindegyiket szereti, várja. Még angolra is akart menni, de lebeszéltük...
Ezeken kívül jár még fociedzésre (csak ismerkedés a focival, játékos sportgyakorlatoknak nevezhetjük inkább) heti 2x1 óra, ez ovi után van, mi visszük. Szerettük volna, ha sportol valamit, nálunk nem sok választási lehetőség van, így ebben maradtunk.
Én örülök ezeknek a lehetőségeknek, elégedett vagyok, mert látom a boldogságot az arcán, amikor pakolja össze a focicuccot, vagy készítem elő az úszáshoz a táskáját. Mindig elmeséli, mit csináltak, mi ment neki jól, hogyan ügyeskedtek a labdával, vagy épp mit készítettek kézművesen.
És persze le lehet pontozni, hiszen ez még több, mint amit te felsoroltál...
Ilyen kicsi korban nem szabadna semmilyen idegen nyelvet tanulnia a gyermeknek. (Ha kétnyelvű családba született, az más.) Bizonyítottan káros a gyereknek, csomó tanulási zavart okozhat. Eleve teljesen felesleges, mert hacsak nem állandó idegen nyelvi környezetben van, heti 1-2 óra idegen nyelvoktatás miatt még nem fog tudni beszélni azon a nyelven. Csak összezavarják.
Bőven ráér akkor elkezdeni, amikor már folyékonyan tud írni-olvasni magyarul. Persze ez most nagy divat, meg jó a marketingjük, hogy elhitetik a szülőkkel, hogy ez micsoda előny, hogy már az oviban is angolul tanul a gyerek.
A többi gondolom az óvodában van, nem?
Az én lányom is nagycsoportos, egy csomó foglalkozás van nekik. Alapban az iskolaelőkészítő, persze, de ne gondold, hogy már írni-olvasni-számolni tanulnak. Inkább csak az a lényeg, hogy tudnak-e 45 percig koncentrálni, figyelni a mesére, vissza tudják-e ismételni, emlékeznek-e rá, ilyesmi.
Nálunk van még néptánc meg valami speckó gyermektorna. A hittan választható. De én is azt gondoltam, hogy felesleges még ilyennel is terhelni a gyereket, majd az iskolában. Az igaz, hogy mi nem vagyunk különösebben vallásosak, van, akinek fontos ez a fajta nevelés. De a csoportunkban sem túl sokan kérték azért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!