Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Érdemes egy 9 éves gyereket...

Érdemes egy 9 éves gyereket "erőszakkal" zongoratanulásra fogni?

Figyelt kérdés

Vannak különféle hangszereim a pianínótól kezdve a szintin át a gitárig, én játszogatok is ezeken, de a fiamat ez az egész hangszertanulás-dolog abszolút nem érdekli.. számára a hangszertanulás (de úgy összességében a tanulás is mint olyan) egyenlő az inkvizíciós kínzással.

Amúgy jóeszű, ha valaminek úgy igazán nekiül, akkor rekordsebességgel tudja megtanulni, csakhogy sajnos utál tanulni, a zonogra elé pedig hat lóval sem lehet odavontatni.

2013. szept. 23. 14:45
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon szépek és nemesek az elképzeléseid. Manapság sajnos már nagyon kevesen gondolkodnak így, most mindenkinek csak a sport számít, kicsit mintha a művészeti jellegű dolgok "cikivé", vagy idejét múlttá váltak volna.

Ennek ellenére én úgy gondolom, hogy erőltetéssel csak pont ellenkező hatást fogsz elérni. Ráadásul a művészeti és készségtárgyak pont olyan dolgok, amit nem lehet bemagolni, persze kínlódással, verejtékkel lehet picit gyakorolni, de pl. egy botfülű ember sosem fog tudni énekelni, még ha 24 órán át is gyakorol minden nap.

Valahol egy kicsit neked is engedned kellene, kompromisszumot kötnöd, és nem feltétlenül a gyereket kellene belepasszíroznod az elvárásaidba,hanem az elvárásaidat igazítanod a gyereked képességeihez, érdeklődéséhez. Mondjuk nem a zongorához kellene ragaszkodnod, hanem csak ahhoz, hogy valamilyen módon zenét, vagy zenés dolgot tanuljon. Lehet, hogy egy fiúnak sokkal vonzóbb lesz pl. a gitár, a dob, vagy valamilyen fúvós hangszer. (Én 8 évig jártam zenei általánosba, és mellette zeneiskolába, nálunk a fiúk inkább ilyesmi hangszereket választottak). Majd ha komolyan fogja érdekelni a zene,később lehet, hogy igényelni fogja a zongoratanulást is, de ha mégsem, az sem tragédia.

2013. szept. 24. 05:28
 12/29 anonim ***** válasza:
79%
Erőszakkal csak azt fogod elérni, hogy még jobban megutálja és boldogtalan lesz!
2013. szept. 24. 07:02
 13/29 anonim ***** válasza:
75%
A 07:02-es vagyok. Ne keverd össze az iskolát azzal amit csak Te akarnál ráerőltetni a gyerekre! A zenetanulás nem kötelező! Soha semmire nem kényszeríteném a gyerekem amihez nincs kedve az iskolán kívül!!!
2013. szept. 24. 07:31
 14/29 anonim ***** válasza:
89%
húúú de hiánzik hogy nem tudok gitáron egy hangot megszólaltatni.... Azért szeritnem ez túlzás amit irtál. Lehet hogy te ilyen beállitottságú vagy de sokan nem. Sokaknak annyira nincs hallásuk, érzékük hozzá hogy a himnuszt is onnan ismerik fel hogy mindneki fel állt. Akiről beszélek az Magyarország egyik legnagyobb bírója volt a múlt évszázadban. 6 nyelven beszélt, de hallása semmi nem volt a zenéhez, dallamohoz, ritmus érzéke 0 volt. A te elvárásood olyan mintha mindenkitől elvárnák hogy le tudja futni a maratont aki nem tudja az egy uninteligens barom. Mint tudjuk ez nem igy van.
2013. szept. 24. 07:42
 15/29 anonim ***** válasza:
77%
Iskola kötelezö,viszont zenét tanulni nem kötelezö,ha a gyerek nem akar akor ne keljen neki ,akor csináljon olyat amit szeret .
2013. szept. 24. 09:23
 16/29 A kérdező kommentje:

Nagyjából mindenki nézőpontját megértem, bár nem mindegyikkel értek egyet.

Vegyünk egy példát: a gyerekeknek magyar órára néha fogalmazásokat (ha úgy tetszik kis novellákat) kell írniuk. De miért? Hiszen úgysem lehet mindenkiből Karinthy vagy Örkény, akkor hagyjuk a fenébe az egészet. A gyerek a suli után úgyis elmegy pl. autószerelőnek, hát nem tökmindegy, hogyan tud (ill. nem tud) novellát írni?!

Egyáltalán minek tanulni bármit is? A tananyag 90%-a úgyis pár év alatt ködbe vész.

Tudom, egy kicsit kezdek elkanyarodni a témától, csak az a problémám, hogy az iskolákból gyakorlatilag zenei analfabéták kerülnek ki, és ez Bartók és Kodály hazájában nemhogy szégyen, de egyszerűen megengedhetetlen (lenne). És utána csodálkozunk, hogy fluortomik és espék lesznek a gyerekek körében a magyar "zenei" élet központi figurái?

Magyarországon gyakorlatilag nincs zenei oktatás (azokat az énekórának titulált izéket nem nevezném annak, amit olyan tanító nénik tartanak az általános iskolákban, akik maximum triangulumon tudnak "játszani").

Félreértés ne essék, nem kis Kocsis Zoltánokat várok az iskoláktól, csupán olyan gyerekeket, akiknek legalább az alapszintű műveltségük megvan zenei téren.

Olyan nagy elvárás ez?

2013. szept. 24. 10:43
 17/29 anonim ***** válasza:
86%
De nem érted, hogy az iskola kötelező, viszont zongorázni nem!!! Ha olyanra kényszeríted a gyerekedet az iskolán kívül amihez semmi kedve, azzal csak rosszat teszel neki!!!
2013. szept. 24. 10:52
 18/29 anonim ***** válasza:
100%
Ha erőlteted a zongorázást, akkor lehet, hogy nem csak azt fogja megutálni a gyerek, de Téged sem fog úgy szeretni. A zongorán kívül még nagyon sok hasznos és értékes elfoglaltság van amit ő is élvezne.
2013. szept. 24. 10:56
 19/29 anonim ***** válasza:
85%
Azért egyáltalán nem kell novellákat írni. Pár oldalas elemzéseket maximum. És ez azért kell, mert érettségi feladat lesz. Annyi felesleges dolgot tanítanak, ami sem az érettségihez nem kell, sem a későbbiekben, de ez pont nem az. Más dolog a zenéről tanulni, és más zenélést tanulni. Viszont összefügg a kettő. Ha a gyerekednek nem lesz hallása, akkor a büdös életben nem fogja érdekelni sem a zenetörténelem, sem a zenélés. Mert hiába magyaráznád neki, hiába tanulja meg, hogy milyen billentyűket kell lenyomni, ha egyszer nem ért hozzá, mert zenei analfabétaként (nem bántásból) született. Rá lehet erőltetni persze, de mit érsz el vele? Hogy tud valamit, amit gyűlöl, és ha már nem tudod ész érvekkel, jutalmakkal, zsarolással rávenni, akkor az évek során úgyis elfelejti. Én is tanultam 8 éven át zondorázni, mert az anyám rámerőltette. El tudtam én jászani sokmindent, de nem élveztem, sőt, gyűlöltem.
2013. szept. 24. 11:30
 20/29 anonim ***** válasza:
Ja és a lényeg lemaradt, kb 10 év alatt mindent elfelejtettem, már nem tudok zongorázni.
2013. szept. 24. 11:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!