Mennyire tudja a 2,5 év körüli gyermeetek a színeket?
semmi baja ... diferenciál-egyenletet nem próbáltál még megoldani vele?
miért pánikol minden szülő, ha a gyerek nem úgy működik mint az óramű?
2 éves 3 hónapos lányom felismeri a színeket.
de a bölcsiben mondták, hogy már kitolták az életkort és 5 éves korban elvárás a színek ismerete
Szia!
A kiskönyv szerint (amit a védőnő vezet), a 4 éves státuszon kell megnevezni az alapszíneket.
Nem vagytok elkésve.
Én sajnos bekerültem a fejlesztési rendszerbe a nagyobbikkal (koraszülött), és soha nem szabadulok már, mert mindig kitalálnak valamit, hogy neki ezt már csinálnia kéne. Az az érzésem, hogy ha születése után nem egy többnyelven beszélő diplomás a csecsemő kimagasló mozgással (olimpiai bajnoki szint), már problémásnak tartják. Ezek után a fiammal soha nem "szabadulunk"...
2,5 évesen még az "anya" ás "apa" volt összesen amit beszélt. Most 3 éves és 1 hónapos, mondatokban beszél, ragozni néha elfelejt :), és a színek is mennek már, bár 2-3 napja, minden zöld! :)
Viszont a barátnőm kisfia nem egész 2 évesen gyönyörűen sorolta a színeket, külön mondta a világoskéket és a sötétkéket is. Akkor én is aggódtam, most már tudom, hogy felesleges volt.
Az enyém bár csak 2 évesen kezdett beszélni, 1 évesen már szín szerint csoportosította játékait ill. azt adta oda, amilyen színt kértem. Viszont ő meg ilyen totál színmániás (volt, hogy már aggódtam, tán autista). Akkoriban a ruháit is mindig végig kellett néznünk, néha órákon át, milyen minta milyen színű és pl. végigmutogatta az összes piros pöttyöt egy bodyn, utána meg összes sárgát. Aztán fél évig csak úgy jártunk bölcsibe, hogy mondanom kellett az autók színeit út közben, különben nem ment tovább. Akkor már kijavított, ha rosszat mondtam. (Következő fél évben az emblémákkal csinálta ugyanezt.) Aztán kinőtte. De a szomszéd színes kaspóit az ablakban azért még mindig felsorolja - most 3 éves. Sokat festünk :)
Ennek ellenére nem hiszem, hogy bármi baja lenne a gyerekednek. Sok felnőtt sem tudja "rendesen" a színeket vagy egyszerűen nem érdekli pl. a piros és a bordó közti különbség. Aztán neten úgy olvastam, iskolaérettségnél vizsgálják komolyabban (tehát addig még bőven ráér hivatalosan is), de akkor sem kizáró ok. A konkrét színtévesztés meg általában vagy öröklődik (ha tehát nincs családban, nem valószínű) vagy betegségből szerzett, de csak 8-10 évesen szűrik legkorábban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!