Hogy értessem meg vele, hogy ne piszkálja folyton az öccsét?
Nagy fiam 3 éves,a pici most lesz 1.
Nem bántja,de mégis sokszor úgy megy el mellette,hogy azért a lábát végighúzza a pici kezén(nem rúgja meg!)vagy ha a pici áll,akkor lehetőleg úgy megy mellé,hogy meglökje, ha valami játéknak támaszkodik,akkor tuti az kell a nagynak és el is veszi,kihúzza alóla, általában persze ez minden játékra igaz,amivel a pici játszik az kell a nagynak is.Már megtanulta,hogy vigyen másikat.
Mintha próbálgatná a határait a kicsivel szemben....aztán mikor a kicsi elkezd sikítani,akkor persze egyből bocsánatot kér tőle,mert tudja, hogy haragszom ha bántja.
Ja és visszament ő is dedóba...gügyög,mászik,ha a picit ölbe veszem megpuszilgatom,jön ő is,vagy ha játszok valamit a picivel,akkor egyből vele is azt kell.Tudom,hogy ez el fog múlni,meg a nagyot is rengetegszer babusgatom,játszok vele,lovagoltatom őket együtt-külön-külön,igazából az zavar,hogy nem figyelmes,hogy hiába mondom neki el 500x,hogy ne lökje meg, ne bántsa,egyszerűen mintha nem értené!Pedig okos,nagyon értelmes fiú.Gondolom az is benne van,hogy a pici ugye csapkod,meg mikor fel akar állni akkor kapaszkodik,a nagy meg mindig mondja, hogy "ne tépd a ruhám,ne üss meg".Persze elmagyarázom neki, hogy nem bántja őt,de már kezdek kicsit kifulladni,egyszerűen nem tudom mikor lesz ennek vége....
bocsánat ha hosszú lettem...
valakinek tapasztalat??ötlet hogy mit mondjak neki mit csináljak,hogy jobban figyeljen az öccsére?
Féltékeny a kicsire. Nem dolgozta még fel, hogy ketten vannak, és tudat alatt mérges rá, ezért piszkálja.
Szervezz sok olyan programot, amikor kettesben csak a naggyal elmész valahová. Szeretgesd őt nagyon! Mondogasd neki, hogy milyen klassz, hogy ő van Neked, hogy ő az első szülötted, akit nagyon szeretsz, és jó hogy itt a kis tesó, de ő is nagyon fontos Neked.
Próbálj feladatokat a nagyra bízni, olyasmit, amit ő már meg tud csinálni, de a kicsi még nem tudná. Ha segít, akkor dicsérd meg, hogy milyen klasszul csinálja, és hogy büszke vagy a nagy fiadra.
Ha biztonságban érzi majd magát, és a helyén, akkor ezek a piszkálódások szépen elmaradoznak. Addig meg próbálj annyira kevésszer beleszólni, ahányszor csak muszáj.
Persze tisztázd vele a határokat mindig, de ezt már amúgy is megtetted.
Kitartás, még egy év, és szuperül együtt játszanak majd!
Az a baj,hogy a közös program szinte teljesen ki van zárva...nincs ki a kicsivel legyen,apa meg nagyon sokat melózik...
Amúgy már a kezdetektől ezeket csinálom amiket leírtál,rábízok feladatokat,dicsérem,mondom neki mennyire büszke vagyok rá,kiemelem azokat a "nagyfiús" dolgokat amiket csinál és elmondom milyen ügyes...de lehet még többet kéne ott legyek velük mikor együtt vannak a szobába, mikor játszanak...csak főznöm is kéne valamikor:)
de akkor ez elmúlik ugye???
Konkrétan a kettesben való programot kéne megoldanod.
Gondolj bele, amíg nem volt kisöcsi, addig CSAK kettesben voltatok, most meg soha.
Akár úgy, hogy a kicsit elaltatod, ő meg még fent maradhat veled fél órát, és mondjuk mesélsz, csak neki.
De elmenős is kellene. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Apa hazajön, és ti elmentek kettesben megvenni a helyeret a kis boltban, közben beszélgettek. És ebből jeti egy-kétszer valami.
Én is akettesben töltött időt akartam javasolni!
Gondolj bele neki milyen rossz lehet hogy már nem csak neki vagy!Tényleg elég kevés idő de legyen heti 1-2x ilyen!Nállunk legalábbis ez bevált!
Sikerült úgy alakítanom az esti altatást hogy a Kicsi 1 órával hamarabb alszik el mint a nagy(Kicsi este 8-kor Nagy 9-kor!)Az az 1 óra csak az övé,összebújunk,mesézünk,levágom a körmét,megbeszéljük részletesen mi volt vele az oviban,olvasok neki mesét,összebújunk és elalszik mellettem!Ez nekik kell!
Valahol olvastam:
A nagytesónak olyan a kistesó mintha Apa hazahozna egy új feleséget a házhoz és közölné veled:
"Szíven mától fogva Ő is velünk lakik,és őt is ugyanúgy szeretem mint téged és nem megy el Soha többé"
Na neked milyen érzés volna ez??
Hát gondolj bele az Ő helyzetébe!!
a közös program mellett még egy szavazat :)
És szerintem mondj neki sok olyan mesét, amiben a nagy és okos bátyó megvédi a kistestvérét, mert az kis védtelen és nem tud még annyi dolgot, mint a nagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!