Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Kruppos gyerkőcök szülei!...

Kruppos gyerkőcök szülei! Lehetne pár kérdésem?

Figyelt kérdés

Leirnátok nálatok pontosan hogy néz ki egy ilyen roham?Körül irnátok?

Milyen az a tipikus "húzó légzés"?Nincs esetleg valahol valami videó egy ilyen rohamról?Olyan sokat segitene....nagyon be vagyok pánikolva...

Van egy 3 éves asztmás kisfiam.Péntektől beteg,nagyon csúnya ugató köhögése van,ilyen nem is volt még neki szinte.A doki rectodelt irt fel neki.Tegnap este,meg ma este is kapott.Most akkor kruppos s a fiam vagy mi??Emellett szedi az asztma gyógyszereit,+ amiket most felirt még a doki,+porlasztok neki berodualt napi 3x,és nem változik semmi...most este alig tud aludni szegény,már áthoztam közénk hogy jobban tudjak rá figyelni,2-3 percenkét rájön ilyen köhögő roham,néha már öklendezik is...aztán alszik tovább,utána megint kezdődik a köhögés...ez megy este 9-től.....az ugató köhögés talán már elmúlt nagyjából,inkább már hurutos,de még nagyon csúnya mindig.

Végülis a kérdésem/kérésem az lenne,amit az elején is irtam,hogy ha leirnátok hogy néz ki egy ilyen roham nálatok,nagyon megköszönném.Csak hogy eltudjam dönteni most rohama van vagy mi ez?Mit adjak neki...stb

Köszönöm!!

2013. szept. 10. 23:51
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Ha a száraz köhögés hurutosba vált, az már jó. Akkor már gyógyulni fog. A kruppnál a belélegzés nem megy nekik, a húzós hang pedig nagyon jellegzetes.

A sérült, kiszáradt légcső nyálkahártyája megduzzad a légutak nagyfokú beszűkülését okozva. A légcső főként a hangszalagok alatti területen duzzad meg, erre utal a betegség laryngitis subglottica (glottis = a hangrést körülvevő hangképző szerv) elnevezése. A belégzési hang száraz, hangos, olykor sípoló, mivel - az asztmára jellemző kilégzési nehezítettséggel ellentétben - a krupp esetében a belégzés akadályozott. Ez alapján biztosan el lehet különíteni az asztmától.

A levegőért küzdő gyerek ezért jellegzetes száraz, ugató köhögést hallat, sokszor sír, nyugtalan, öklendezik, néha hány is. Az izgalom a szervezet oxigénigényét fokozza, a roham tovább súlyosbodik:

A rosszullétet sápadtság kíséri, az ajkak és környéke - az oxigénhiány jeleként - elkékül -, a légzés kapkodóvá válik. A három éven aluliaknál a körbefutó nyálkahártya mindössze 1 mm-es duzzanata 70%-kal is szűkítheti a légutakat, életveszélyes állapotot okozhat.

A fokozott légzési munkát a légzési segédizmok behúzódásai jelzik, ezek a kulcscsont felett, a rekesz mentén, a mellcsont alsó szakaszán és a bordaközökben látszanak, illetve a fokozott légzőmunka jól megfigyelhető a nyakon és az orrszárnyakon. Az állapot súlyosbodásával a pulzus egyre szaporább lesz. (A beteg állapota pillanatok alatt válságosra fordulhat, ezért folyamatos, gondos megfigyelésre van szükség).

A Rectodelt kúp nem feltétlenül jelent kruppost.

És ezt nem neked kell eldönteni, hanem az orvosnak, vidd el szakorvoshoz, ne a gyerekdokihoz ilyenkor, amikor benne van .

2013. szept. 11. 06:14
 2/14 anonim ***** válasza:

huhh... na akkor írom.

nekünk csak alakulóban van az asztma, de a krupp már régóta van...

Én látom a Fiam szeme alatti részt hogy kezd lilulni akkor tudom, hogy ott éjjel már szenvedni fogunk!

Amint hallom hogy 5 percen belül a kucc-kucc köhögésből fuldoklós ugatós köhögés lesz, jön a ventolin 2 puff és alszunk... ha eldurvul és jön a köhögős erőltetős lázas rész (másnaptól) akkor prdenisolon kúpot kap (ugyanaz, mint a rectodelt csak 341 forint (és a pulmonológián a kezelőorvosunk megírta a receptet az összetevőket mennyiség szerint azt keverik ki neki...) rectodeltünk is van itthon vésztartaléknak mert 2017-ig jó a szavija, de igyekszem inkább azt figyelni, hogy prednisolon legyen itthon bár annak csak fél év a szavija!

Ha az ugató köhögése nem szűnik a ventolinra sem, akkor ablakot nyitok vagy fagyasztóba dugom a fejét... a hideg levegőt kell belélegezni...

Kórházi ügyeleten kaptuk ezt a tanácsot és állítom mentette már meg a Fiamat... Akkor nem tartottak bent ha megígértük hogy ajtót ablakot télen(!!!) kinyitunk. Úgy is volt melegítőben 2 takaróval és pokrócokkal összebújva aludtunk de egyet se köhögött....

Amúgy salvus vízzel párásítás, maszk a fején van hozzá hogy közvetlen belélegezze, ha alszik akkor a gépet az orra alá dugom, amúgy non-stop 24 órán át megy (másnap meg portörlés mert az a fehér "só" kiül mindenre)

A krupp nálunk 3 nap alatt lemegy ezekkel a praktikákkal... Ha az ugatós köhögésből szakadozó lesz akkor kifelé mentek belőle... Én erre rinathiollal segítek rá (ezt kaphatják asztmások, sok köptetőn ott van, hogy asztmás vagy felső légúti panaszosak nem szedhetik pl krupp)...

2013. szept. 11. 09:25
 3/14 anonim ***** válasza:

Előttem már mindent leírtak az anyukák.

Én még annyit tennék hozzá, hogy a salvus vizes inhalálást és már akkor is alkalmazom naponta 3x 5percre amikor még csak simán köhög.

Vettem Salin sógépet azóta nem beteg, nem fullad, nekünk nagyon bevált!!

2013. szept. 11. 12:01
 4/14 anonim ***** válasza:

Belégézéskor van hasonló hangja a kruppnak, mint az aszthmának kilégzéskor. A rectodelt egy szteroid, biztos megelőzésre kaptátok, de én azért csnján bánnék vele.

A kilsányom tavaly karácsonykor, majdnem 4 évesen kapott először kruppos rohamot. Előtte egész nap már olyan furán köhögött, aztán éjjel jött ez a fura fulladozó, húzós hang, rögtön tudtam, hogy vagy aszthma vagy krupp, de nem tudtam, melyik húz be- és melyik kilégzéskor. A tudatalattimból feljött egy infó, hogy gyorsan nyissunk erkélyajtót - mire beértünk a kórházba, már nem fulladozott, de csak szilveszterre engedtek haza. Nem baj, rutinos kórházlakók vagyunk már!! :) Ha úgy érzed, esetleg rohama van a gyereknek, netán ijedtséget látsz a szemében (mert nem jut elég levegőhöz), akkor elsődleges a hideg levegő, 20 percet várhatsz maximum, utána rectodelt, újabb 20 perc és orvos/mentő. De erre sose kerüljön sor!! Jobbulást!

2013. szept. 11. 14:57
 5/14 A kérdező kommentje:

köszönöm nektek!Neki is ezt a rectodelt "utánzatot" irta fel a doki,ami 340 ft körül van.Abból kapott 2-t összesen.A doki 3-at mondott,hogy du-án adjak neki,meg este, meg majd másnap még egyet.Ezt hallottam már sokszor hogy a hideg levegőre kell kivinni ilyenkor,vagy a hűtő elé,de mivel nem tudok vagy tudtam róla hogy kruppos,vagy hajlamos rá,vagy nem is tudom hogy fogalmazzak...igy eszembe se jutott ez....hanem ilyenkor mindig adtam neki a ventolint ugye,meg a porlasztó....de most kapta a ventolint,a berodualt,a rectodelt kúpot,és ugyanúgy köhögött....már jobb,de a köhögés nem múlt el,de már eléggé hurutosan köhög..

Ezt a "húzó" köhögést,vagy belégzést úgy meghallgatnám hogy milyen lehet...könnyebb lenne felismernem...nem tudjátok esetleg,valahol nincs erről videó vagy ilyesmi?

2013. szept. 12. 20:52
 6/14 anonim ***** válasza:

szia! nem hiszem, hogy sokan vannak akik felveszik a roham közben a gyereküket...

a kúpot inkább éjjelre tedd neki fel... így jó eséllyel át tudja aludni az éjszakát!

Húzó légzés... Hát nehéz elmondani...

Hallgasd meg egészséges gyermeked levegővételét és nézd meg a mellkasát... akár számolhatod is hogy meddig lélegez be (mondjuk alvás közben a legnyugodtabb) és meddig ki...

Ha 3 másodpercig be és 3 másodpercig ki azt jegyezd meg... ha beteg akkor rövid a belégzés és kilégzésre rápumpál szabályosan kilöki a levegőt a tüdejéből...

Mondjuk be 2 mp és ki 1 mp... Mint mikor neked hülyeséget mondanak és fújsz egyet hogy, pff...

Ehhez persze sajnos, hörgő vagy sípoló hang társulhat...

Erőlködés látszik abból hogy a nyakad tövében van az a kis gödör ( nem tudom mi a neve :D ) nézd meg egészséges állapotában az állását és roham alatt az teljesen visszahúzódik ha nagy a baj akkor a bordái közt is látszik!

Az én fiam jellegzetessége még, hogy egy lilás táska "kerül" a szeme alá előtte való estére... Ha azt látom már a ventolint előveszem és készítem a prednisolont..

Az asztmától úgy tudod megkülönböztetni, hogy nekünk (alakulóban van az asztma) azt simán 2 puff ventolin megoldja de, ha krupp azt nem! és az ma-holnap-holnapután biztos fent áll (legjobb esetben csak 3 nap)! Ugató köhögés, aminek a végére öklendezik is...

ha befújsz és elmúlik a "roham" de mondjuk 3-4 órán belül visszatér is tuti, hogy az sajnos már nem az asztma...

Egyéb jelek most nem jutnak eszembe...

A kúpból 3 darab 1 kúra igen, de van, hogy én is a 2 darabnál megállok mert azért ez brutális szteroid tartalmú... Ha meg már nem fullad be minek mérgezzem a máját veséjét még jobban?

köhögésén meg a rinathiol sokat segít! Nekünk mindig van itthon... 2szer 5 ml és simán 3 nap alatt felszaggatja neki... ha nem adom a köptetőt akkor kitart 1 hétig is a köhögés...

Ezt sose tanácsolták, sose kérték, de nem hiába vény nélküli és hurutos köhögésre való...

A köptetőt nézd meg mert van olyan amit asztmás nem kaphat!

2013. szept. 12. 21:41
 7/14 A kérdező kommentje:

köszönöm.Nem közületek gondoltam hogy van ilyen videó,hanem esetleg a neten hátha.. :)

Akkor szerintem ez nála most tuti krupp volt,mivel ugató köhögése volt,hörgött,sirt,öklendezett,nem használt neki semmi,se spray,se kúp,semmi...

Az a baj,hogy a fiam szemei alatt mindig vannak nagy "karikák,foltok",úgyhogy ebből én nem tudom leszűrni.

A köptetőt nekünk mindig mondja a doki,szoktam is adni neki,és szinte mindegyiken rajta van hogy asztmások nem szedhetik.Megkérdeztem a gyógyszertárba,ott megnézték a gépen,és azt mondták nyugodtan lehet,ezeket általában ráirják mindig.

2013. szept. 12. 22:06
 8/14 anonim ***** válasza:

nekünk sosem ajánlották...

A rinathiolról tudom, hogy kaphatja...

Vannak ezek a homeós köptetők de az inkább ilyen csillapító szirup és csak lefojtja a köhögést!

Simán lehet krupp! sajnos... bejött ez a nyálkás idő ezt nem bírja se asztmás se kruppos rendesen elviselni!

2013. szept. 13. 11:12
 9/14 anonim ***** válasza:

Az asztma ugyanaz, mint a krupp? vagy hogy lehet, hogy ventolint kap asztmára is a gyerek és kruppra is?

És egy gyerek lehet asztmás és kruppos is egyszerre?

2013. nov. 17. 20:25
 10/14 anonim ***** válasza:
Nem, nem ugyanaz. Igen, lehet, sőt, krupp átmehet asztmába.
2013. nov. 18. 08:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!