Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Megtanítsam magyarul a gyerekem?

Megtanítsam magyarul a gyerekem?

Figyelt kérdés
Röviden:kint élek Ausztriában a férjemmel, aki osztrák. Én is nagyon jól tudok németül, de angolul beszélünk egymással, mert amikor megismerkedtünk mindketten az angolt akartuk elsajátítani, és már megmaradt. 2 hónap múlva születik meg a kislányunk, és nem tudjuk, mit tegyünk. Beszéljünk mostantól csak németül, vagy maradjon csak az angol vele szemben is? Esetleg mi beszéljünk egymással angolul, de a férjem beszéljen vele németül én meg esetleg magyarul? Nem tudom, érdemes lenne-e megtanítani egyáltalán magyarra, a helyzetet tekintve nem hinném, hogy valaha is odamenne, max látogatóba, bár az összes rokonom tud németül, mi meg soha se költöznénk magyarországra. Viszont félig mégiscsak magyar, hiába lesz osztrák állampolgár és valószínűleg ízig-vérig osztrák. Nem tudom, mit tegyek. Ti mit tennétek a helyembe? Esetleg, ha valaki, aki külföldön él, tudna adni tippeket? Mennyi haszna van, ha megtanul magyarul? 28N
2013. aug. 11. 20:01
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
69%
Szerintem tanítsd meg magyarul is, csak magyar családból származik. Hátránya nem lesz belőle.
2013. aug. 11. 20:06
 2/15 anonim ***** válasza:
80%
Mindhárom nyelvre tanítsd meg! Ez csak előnyére válik a későbbiekben.
2013. aug. 11. 20:08
 3/15 A kérdező kommentje:

2. Ez a legutóbbi verzió. Én anno milyen hálás lettem volna, anyának, aki némettanár, ha németül beszélt volna hozzám pár évig. Most is nagyon jól tudok németül, de sokkal több szenvedésbe, energiába, pénzbe és időbe telt.

Valószínűleg mi továbbra is angolul beszélünk egymással, a férjem németül beszél hozzá, én magyarul. Állítólag sok olyan gyerek van, aki több nyelven beszél így anyanyelvi szinten, és sose keveri.

2013. aug. 11. 20:13
 4/15 anonim ***** válasza:
86%
Én csak a saját példámmal tudok jönni, ugyan nem vagyok szülő, de én ilyen családban nőttem fel. Apám osztrák, anyám magyar. Ők azt mondták, hogy alaposan elgondolkoztak azon, hogy érdemes lenne-e egyáltalán tanítani engem a németen kívül bármilyen nyelvre, ők is angolul kommunikáltak, így azt alapból elsajátítottam, nagyszüleim németül beszéltek hozzám, így már 5 éves koromra tökéletesen tudtam mindkét nyelvet. Hála istennek anyám magyarul beszélt hozzám, soha nem bocsátottam volna meg nekik, ha elvesznek tőlem egy ilyen lehetőséget, hisz gondold el, mekkora előny egy gyerek számára, ha már az általános iskolát úgy kezdi, hogy három nyelvet tud folyékonyan beszélni. Mellesleg, félig magyar vagyok, a legnagyobb szégyen lenne a számomra, ha nem tudnék magyarul megszólalni, vagy nem ismerném Magyarország alaptörténelmét, himnuszát ilyesmit. Szerintem és szerencsére szüleim szerint is mindennél fontosabb a nemzetiségi nevelés, amilyen országból származik a gyerek szülője, annak az országnak a nyelvét, történelmét és alapdolgait illendő megtanítani, én is büszke vagyok arra hogy magyar vagyok és hálás vagyok a szüleimnek azért, hogy megtanítottak ezen a nyelven is. Tudod, kevesen mondhatják el magukról, hogy tudják ezt a nyelvet ilyen szinten beszélni. :)
2013. aug. 11. 20:15
 5/15 anonim ***** válasza:
Elég sok olyan állást el tudok képzelni (pláne Ausztriában), ahol majd előnyt jelenthet, ha tud magyarul, érdemes hát kihasználni. Van nekünk is egy "hasonló felállású" baráti házaspár, ahol anyuka magyarul beszél, apuka németül, egymással meg angolul - mindhármat megtanulták a gyerekek.
2013. aug. 11. 20:19
 6/15 anonim ***** válasza:
69%

Sajnálom, hogy ennyire rossz véleménnyel vagy a hazádról...

Lehet a gazdasági helyzet meg az egyéni boldogtalanság miatt köpködni, de akkor is ide kötnek a gyökereid, a neveltetésed... Szerintem nem kéne ettől megfosztanod a gyermekedet, és igenis arra kéne törekedned, hogy ne ízig vérig osztrák legyen, hanem ugyanannyira magyar is. Ebbe beletartozik a nyelvtudás, a kultúra, a hagyományok megismertetése.

Nem véletlenül mondják, hogy annyi ember vagy, ahány nyelven beszélsz...

Gondolj csak bele, ha majd nagyobbacska lesz a gyereked, és eljöttök a nagyszülőkhöz, rokonokhoz, mennyivel jobb, ha tud majd az ANYAnyelvén kommunikálni. Nem lesz gondja barátokat szerezni, beszélgetni a szomszédokkal, stb.

2013. aug. 11. 20:19
 7/15 anonim ***** válasza:
Én tanítom a gyerekeket, mivel a nagyszülők nem tudnak más nyelven.
2013. aug. 11. 20:24
 8/15 anonim ***** válasza:
69%
Szerintem nem kérdés,hogy a félig magyar gyereked tanuljon meg magyarul,és persze apja miatt németül is.Komolyan érdekes nőszemély vagy csak azt tanítod meg aminek van haszna???Szegény gyerek.
2013. aug. 11. 20:37
 9/15 anonim ***** válasza:

Ezt mintha én írtam volna magunkról, kivéve, hogy nekünk fiunk van :)

Nos, bennem fel sem merült, hogy nem tanítom meg magyarul a fiam. Szerintem ahány nyelven beszél valaki, annyi "személyiség". Egy nyelvet gyerekként megtanulni óriási előny, akár fogja használni, akár nem.

A németet úgyis meg fogja tanulni, hiszen itt él. Viszont mi az angollal leálltunk, mert hiába tudunk jól, azért nem tökéletesen, rosszul pedig nem szeretném megtanítani.

Ez már a ti döntésetek, de a két alapnyelvre én mindenképp megtanítanám.

2013. aug. 11. 20:51
 10/15 anonim ***** válasza:
58%
Parom gorog, en magyar esAusztriaban elunk..amilyen a helyzet vszinuleg soha nem fogunk se gGorogorszagba sem pedig Magyarorszagra koltozni..DE mi tanitjuk neki a sajat nyelvunket mert a pofamrol lesulne a bor ha egy gorog nevu magyar allampolgarsagu gyerek nemtudna mind2 nyelvet csak nemetul beszelne..en az apjaval gorogul beszelek a gyerekkel tobbnyire magyarul de naponta 2 orat csak gorogul mert az apja keveset van itthon igy nekem kell "besegiteni" hogy vele is tudjon kommunkialni..megbeszeltuk hogy nincsenek elvarasaink hogy 3 nyelvet anyanyelvi szinten beszeljen es irjon helyesen..de amit tudunk megteszunk..tudom hogy a nemet lesz eloterbe es az lesz szamara az"anyanyelv" hiszen mindenkivel ugy kommunikal majd..(ovi,suli..baratok stb.) De akkor is ismernie kell a hazaink nyelvet tortenelmet..
2013. aug. 11. 21:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!