Megtanítsam magyarul a gyerekem?
2. Ez a legutóbbi verzió. Én anno milyen hálás lettem volna, anyának, aki némettanár, ha németül beszélt volna hozzám pár évig. Most is nagyon jól tudok németül, de sokkal több szenvedésbe, energiába, pénzbe és időbe telt.
Valószínűleg mi továbbra is angolul beszélünk egymással, a férjem németül beszél hozzá, én magyarul. Állítólag sok olyan gyerek van, aki több nyelven beszél így anyanyelvi szinten, és sose keveri.
Sajnálom, hogy ennyire rossz véleménnyel vagy a hazádról...
Lehet a gazdasági helyzet meg az egyéni boldogtalanság miatt köpködni, de akkor is ide kötnek a gyökereid, a neveltetésed... Szerintem nem kéne ettől megfosztanod a gyermekedet, és igenis arra kéne törekedned, hogy ne ízig vérig osztrák legyen, hanem ugyanannyira magyar is. Ebbe beletartozik a nyelvtudás, a kultúra, a hagyományok megismertetése.
Nem véletlenül mondják, hogy annyi ember vagy, ahány nyelven beszélsz...
Gondolj csak bele, ha majd nagyobbacska lesz a gyereked, és eljöttök a nagyszülőkhöz, rokonokhoz, mennyivel jobb, ha tud majd az ANYAnyelvén kommunikálni. Nem lesz gondja barátokat szerezni, beszélgetni a szomszédokkal, stb.
Ezt mintha én írtam volna magunkról, kivéve, hogy nekünk fiunk van :)
Nos, bennem fel sem merült, hogy nem tanítom meg magyarul a fiam. Szerintem ahány nyelven beszél valaki, annyi "személyiség". Egy nyelvet gyerekként megtanulni óriási előny, akár fogja használni, akár nem.
A németet úgyis meg fogja tanulni, hiszen itt él. Viszont mi az angollal leálltunk, mert hiába tudunk jól, azért nem tökéletesen, rosszul pedig nem szeretném megtanítani.
Ez már a ti döntésetek, de a két alapnyelvre én mindenképp megtanítanám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!