Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Milyen készségfejlesztőket...

Milyen készségfejlesztőket vesztek 2,5-3 év körüli gyermekeiteknek?

Figyelt kérdés
2013. júl. 30. 09:51
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Sziasztok,

az első válaszoló vagyok (Logico, LÜK ajánló).

Természetesen az én kisfiam sem egész nap ezzel játszik és NINCS arra kényszerítve, hogy most aztán irgum-burgom le kell ülni tanulni.

DE: 2-3 óra séta, futkározás, biciklizés, rollerezés után azért igenis elfáradt- magától ül le és kezd valamilyen "nyugisabb" tevékenységet. Kisautókat tologat, parkolót rendezget vagy hozza ezeket a játékkereteket.

Ez nem a szó szoros értelmében vett tanulás- olyasmi, mint amit az előttem válaszoló írt a sütikről meg az autószámolásról. Itt is ilyen feladatok vannak: keresd ki a zöld autót, melyik a párja a piros pöttyös labdának stb.

Természetes, hogy én is sokat mondókázok, beszélgetek vele, hallgatunk zenét, hangos könyvet (meséket), sőt a klasszikus zene is a mindennapjainkban van.

Ezzel együtt nagyon hasznosnak tartom- ül az ölemben és nagy örömmel magyarázza nekem, hogy a sárga pöttyöt hová kell húzni :)

Esős napokon, autóban utazás alatt is sokkal értelmesebb, izgalmasabb játéknak tartom, mint belökni egy dvd-t.

Kövezzetek meg, de mi angolul is beszélgetünk, az esti mesét mindig ezen a nyelven olvassuk, a néhány kedvenc meséjét (Thomas, Bob mester, Tűzoltó Sam, Peppa pig) is így nézzük- ez sem a szó szoros értelmében vett fejlesztés, de a 3 éves gyerekem tökéletesen megérti, ha angolul kérem meg, hogy dobja ki a szemetet vagy hozzon egy kisszéket.

Nagyon sokan fel vannak ezen is háborodva, holott nem teszünk mást, csak egy másik nyelven is mondókázunk, énekelünk, játszunk. (kétnyelvűek vagyunk, apuka angolul beszél, így valamennyire kézenfekvő is)

Persze biztosan személyiségfüggő is, hogy melyik kicsi mi iránt érdeklődik aktuálisan, mennyire "ül meg", mennyire tud vagy akar belemélyedni valamibe. Az enyém inkább ilyen nyugisabb, mesekönyveket is lapozgat akár egyedül is 15-20 percig (és mondogatja, hogy szerinte mi történik)- az esti meséink is fél órásak és már klasszikus zenei koncerten is voltunk, amit nagyon élvezett.

Így neki a Logico is szórakoztató 4-5 lap erejéig (laponként kb. 3-5 perc)- ha látom, hogy már nem annyira koncentrál, akkor befejezzük és valami más után néz.

Nem fekete-fehérek a dolgok. Kell a kinti játék is és szerintem szükség van az efféle üldögélős-tologatós beszélgetős játékokra is. Aki sorban állva oldja meg, az is ugyanolyan jól csinálja és aki kocka és háromszög sütiket számol, az is.

Szép napot

2013. júl. 31. 08:50
 12/12 anonim ***** válasza:

Ti magatok adtok ám nekem igazat. Leírjátok, hogy ül le a gyermeketek magától autót tologatni, könyvet nézegetni, stb. Én arra akartam csak felhívni a kérdező figyelmét, hogy a gyerek spontán fejleszti önmagát, amit Ti a természetes anyai ösztöneitekkel meg is támogattok, énekelgettek, mondókáztok, olvastok, beszélgettek vele. Ennél jobb nincs, nem kellenek a készségfejlesztők!!!

Írnék egy példát. Van egy család, csodaszépen nevelik gyerekeiket. A nagyobbik kisfiú másfél évesen mondatokban beszélt, és látszott, látszik most is, hogy nagyon okos. Sajnos apa egész nap dolgozik, anya pedig sehova nem tudott menni a két kicsivel. Néha babakocsiban eltolta őket apa elé a munkahelyére. A környék rossz, így az udvarra sem mentek le játszani. Amikor apa otthon van, mennek mindenfelé, de az heti másfél nap. A nagy 4 éves korától óvodás, most 5 éves és szóltak az óvónénik, hogy nincs teljesen rendben a figyelme és a finommotorikája. Pedig anya megvett minden fejlesztőt és sokat foglalkozott vele mindig is. Itt jön az, amit én írni akartam: ennek a gyermeknek kimaradtak a nagymozgások! 5 évesen most már valóban fejleszteni kell az amúgy rendkívül okosnak indult gyereket!

Azt pedig, hogy gyógypedagógus vagyok, csakis azért írtam, hogy érezze a kérdező, hogy nem a spontán mániámat írom le, hanem megalapozott a véleményem. Minden jót nektek! "Egy szakember" :)

2013. júl. 31. 12:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!