Fejlesszem tovább? Ha igen, mégis hogyan?
Kedves Anyukák!
Nyilván mindenki úgy gondolkodik, ahogy én, és okosnak, ügyesnek tartja saját csemetéjét.
Kisfiam most 25 hónapos. 22 hónaposan már el tudott számolni tízig, most pedig már meg is tudja számolni a dolgokat. Gondolok itt például arra, hogy nézünk egy könyvet, és én megkérdezem hány labdát lát rajta, megszámolja hibátlanul.
Ilyen téren jártas, tapasztalt anyukáktól kérdezem, hogy fejleszthetném még tovább itthon? Érdemes egyáltalán? Nem kicsi ő még ehhez? Úgy értem...nem szeretném elvenni a gyermekkorát. (Ugye értitek :) )
Ja igen, fejlesztés. Én nem csípem ezt a szót... én úgy vagyok vele, ami érdekli, azt elmagyarázom, tanítgatom. Igen, ha számolni akar, akkor lehet, hogy mondanám, hogy tudod-e, van a tíz után is még nagyon sok szám? És ha érdekli, lehet számolgatni dolgokat tíz fölött is.
De direktbe nem erőltetném.
ne fejleszd... fejleszti ő magát...
Fiam most kezdett ovit 5 éves gyerek folyékonyan!!!! olvas! Először azt hittem csak nézi a könyvet és halandzsázik odaálltam mögé és tényleg olvasott... Tudod, hogy fog unatkozni ez a gyerek a suliban... stb...
Kérdeztem a fiút, hogy anyukája tanította és mondta, hogy nem. Egyszer csak tudott olvasni... Na erre varrjál gombot, hogy ez hogy történt... kérdeztem tőle, hogy anyukádék nem is segítettek? És mondta, hogy nem csak szólt az anyjának, hogy ő most olvasni fog neki elkezdte mondani az anyja odaállt mutogatta neki a szavakat és ő elbírta olvasni...
Sok pszichológus szerint a legjobb fejlesztés az önfeledt, szabad játék. Ha ez megvan, ha kísérletezhet, sok mindent kipróbálhat (persze az észszerűség határain belül), akkor az épp elég.
Természetesen lehet, hogy "igényli" a plusz tudást, az információkat. Akkor viszont mindenképpen érdemes szakember tanácsait is kikérni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!