Negy eves kislanyom ragja a kormet, ma pedig eszrevettem hogy a labujjairol is leragta de mar szinte brutalis modon. Mit tegyek?
Ki kéne deríteni, hogy mi az oka.
Félelem/stressz/unalom, ilyesmik.
Azt azért nehéz megállapítani, hogy agyerek mitől fél. Sok dolog van ami neked fel sem tűnik, a gyerek meg fél/stresszel tőle. Valóban érdemes lenne kicsit ezeken is elgondolkodni, hát ha valami még is kiderülne
- fél hogy nem mentek érte, nem jöttök haza munkából
- fél mert tatának fura szagú a szobája/háza/ruhája
- tata rádiót hallgat és abban hall valami rémisztő zenét, rémisztő bácsi hangot
- tatánál "piszkos" a tányér, más ízű az étel
- tatánál csendes pihenőben ugatnak a kutyák fél tőlük
- ágyalatti szörnyek
- egyedül léttől való félelem
- szorongás a csukott ajtótól
- szorongás problémától (hallott valamit ,hogy beszélgettek és félre értette, vagy telefonban beszéltetek valamit ami felzaklatta)
- hosszú a körme és zavarja azt szereti ha csonkig le van vágva (rágva)
- direkt csinálja tata idegesítésére (és emiatt már rá is szokott mert sokat csinálta)
stb. stb.
Az én kisfiam 2 éves és sajnos időről-időre rágja ő is. Nem tudom miért, körbe van szeretgetve. Viszont az apukája családjában mindenki 'körömrágós'.
Vettem Daum-exol-t es azzal kenegetem a körmét, olyankor egy pár nap es abbahagyja, de időnként visszatér, megint kenegetem, és ennyi...
Nem feltétlenül kell bonyolult pszichológiai magyarázatokat keresni a körömrágás hátterében ,mint például a dohányzó embereknél is egy kialakult rossz szokásról beszélhetünk,így van ez a körömrágásnál is ,ha állandó jelleggel csinálja akkor a szorongását ezzel csökkenti.
Figyelemzavaros -hiperaktív a fiam ,ő is kb 3-6 éves koráig rágta a körmeit és bizony a lábán is próbálta néha .
Elképzelhető ,hogy az állapota miatt rengeteg kudarccal szembesült és ezért szorongáscsökkentésként alkalmazta a körömrágást,szerencsére teljesen abbahagyta egyik pillanatról a másikra nagy és koszos körmei lettek :D és most már oda kell figyelnünk a körömvágásra ,a figyelemzavaros tünetek is nagyban mérséklődtek szerencsére ,persze teljesen nem múltak el .
Próbálj minél kevesebb mesterséges élelmiszert adni neki. Pl. nagy kedvenc az 1 éves korosztálynál a pufinak nevezett puffasztott kukorica ami még jó olcsó is, csak tele van nátrium-glutamáttal amely a gyermekeknél okozhat hiperaktivitást és agressziót. Lehet innen a körömrágás...
Csak egy ötlet..
Vagy, sok az otthoni veszekedés a férjeddel...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!