Normális az ilyen orvos?
2,5 éves lányom tegnap belázasodott 39 volt a láza, szerencsére lement neki. Bár éjszaka elég rosszul aludt.
Semmi más tünete nincs, reggel elmentünk a boltba,mire hazaértünk már 38,5 volt, kapott Nurfonet,majd fél11kor rovoshoz mentünk:( Annian voltak,hogy enm fértünk be a rendelőbe, mire hazaértem vele kb 10 perc már megint 39 volt a láza. Fél1kor végre bejutottunk az orvoshoz, semmit nem talált nála, a torka is rendben, nem köhög. Annyit mondott,hogy a meleg miatt nehezen megy le a láza, hűtőfürdővagy állot vizes törölközőbe csavarjam be. Ami majd szépne lehúzza,mert hogy a gyógyszerek ilyen esetben úgysem hatnak.
És a biztonsgá kedvéért írt fel antibiotikumot: amoxicillin-t.
Most én vagyok az értetlen?? De ha semmi baja-oké ő az orvos-minek neki antibogyó????
Beadnátok???
Szerintem ezzel nincs semmi gond. Mármint a mi gyerekorvosunk is felír mindig gyógyszert a "biztonság kedvéért", ettől még nem muszáj kiváltani.
Úgy szokott lenni, hogy mindig mondja, hogy felírja a gyógyszert, ha akarom, kiváltom, ha nem nem, és ha 1-2 napon belül nem javul a gyerek állapota, akkor kezdjem neki adni.
Szerintem ez egy teljesen jó megoldás, főleg, ha mondjuk csütörtökön-pénteken jön ki rajta valami betegség, és ugye szombaton nincs gyerekorvos. Úgyhogy én ilyenkor általában kiváltom a gyógyszert, és ha hétvégééig tényleg nem javul, akkor elkezdem neki adni, ha meg jobban van, akkor nem adom be neki, hanem elteszem máskorra, és ha legközelebb írna fel gyógyszert a doki, akkor mondom, hogy olyanunk már van.
nekünk is szokott antibiotikumot felírni a biztonság kedvéért, ilyenkor el is mondja, hogy akkor váltsam csak ki, ha 3 nap múlva is lázas vagy más tünetek is jönnek, hogy csak a gyógyszer miatt ne kelljen még egyszer bemennünk a rendelésre és 2-3 órát várnunk.
neked ilyet nem mondott?
Nem ,nem mondott ilyet.
Rá is kérdeztem,hogy adjak neki antibiotikumot??
Erre a válasz: persze, adjuk csak, és még ma kapja meg a 3 adagot :(
Ahogy már írták előttem, létezik egy 3 napos láz betegség, ami semmi más tünettel nem jár...
Úgy biztosan nem tömném antibiotikummal, amíg nem vagyok meggyőzve arról, hogy BAKTÉRIUM okozta fertőzése van. Sok esetben VÍRUS is okozhat magas lázat, vírusos bajok ellen meg nem használ. (Legfeljebb bakteriális felülfertőződés ellen, de hát az azért nem annyira általános.)
Keresnék másik orvost egyébként.
Arra nagyon kíváncsi lennék, hogy a sok felbőszült, orvost lehülyéző, Tina Tudományos Magazinból okosodott anyuka akkor mit mondana, ha az orvos történetesen SEMMIT nem ír fel...
A hasonló vírusinfekciós esetek legalább 3/4-ben csakis a szülők miatt ír fel az orvos gyógyszert, általában antibiotikumot. Az a gyerekorvos is nagyon jól tudja, hogy az antibiotikum milyen esetekben indokolt, de egy lázas gyerekkel a kezében odaálló szülőnek hogyan magyarázza el azt, hogy miért nem ad semmit?
Kedves Gomzoli!
Mi felbőszült, orvost bántó anyukák azt szeretnénk, ha a gyerekünknek a betegségét kezelnék, és nem az anyuka aggódását!
Mi az a Tina magazin? Te ezt olvasod?
Kedves 17-es,
el sem tudod képzelni, hogy egészségügyi dolgozóként mennyi- és mennyi negatív hozzáállású, az orvosban csak a lehúzó, pénzsóvár ellenséget látó, mindenről jobban tájékozott és eleve kész diagnózissal és kezelési elképzeléssel rendelkező hozzátartozóval van dolgunk. Ezt kétgyermekes apaként egy kis részben meg is tudom érteni: a szeretett személy számára mindenki a legjobb megoldást és segítséget akarja, bármi áron.
DE... amikor ez átmegy abba, hogy a kedves hozzátartozó hülyének nézi azokat, akik évekig tanultak azért, hogy bizonyos dolgokban okosabbak legyenek a tűzhely mellől szabadult, színes újságból művelődött szakértőknél, akkor az együttérzés utolsó foszlányai is kezdenek ellenszenvbe átmenni.
Nagyon, nagyon sok esetben azért vannak antibiotikumok felírva, mert anyuka (ha nem is kimondva) megköveteli. Ott áll a lázas gyerekkel, 2 óra várakozás után, és a körmeit kimeresztve elvárja, hogy a doki csináljon valamit. VALAMIT. Hogy mit, fingja nincs, de valami legyen. Erre az orvos elmondja azt, amit mondani tud, lázcsillapítás, bő folyadék, pihenés... és ha anyuka nekiáll a vállát vonogatni és pofákat vágni, mintegy kifejezve a csalódását az orvos iránt, (merthogy milyen orvos az, aki egy ennyire nagyon beteg gyereknek még gyógyszert sem ír fel...), akkor a doki felírja azt a bizonyos nyugtatót...
Egyébként, 50%-ban még igaza is van az orvosnak, ugyanis sok esetben folytatódik egy vírusos megbetegedés egy bakteriális felülfertőződéssel, amit egy antibiotikum eredményesen elfojthat már csírájában.
Az én két gyermekem 7 és 5 éves, és eddig életükben 1-1 alkalommal ettek antibiotikumot.
Nekem sikerült személyeskedés nélkül válaszolnom a te kötözködésedre.
TENEKED sikerül?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!