Mért csinálja ezt? Hogyan vehetném rá 4 éves lányomat, hogy ne titkolózzon? Bővebben lent
Szobatiszta elég régóta,de még előfordul néha hogy alvás közben bepisil.Nem tulajdonítunk neki jelentőséget,nincs leszidva sem érte.Azt szoktuk mondani,semmi baj,legközelebb majd sikerül,alvás közben belefér stb. Errefel ha besikerül a pisi,dugdossa a ruháit,már eljutottunk oda,hogy nem szekrénybe hanem szennyesbe dobja.De ma is pl égre földre kerestem a pizsijét és beötlött hogy reggel mondta h ő már öltözik ám,és nem s vettem észre h nadrág eltűnt.csak később,lányom szeme láttára kerestem,de nem szólt h nincs ott és h hol van.És mindig ezt csinálja.Ő sajt maga vesz tiszta ruhát elő,pedig mondtam már h úgyis észreveszem és megkérdezem mire fel volt átöltözés.Mondtam neki nem mérgesen de komolyan,h abból nincs baj ha bepisil de azért ha nem szól és dugdossa a cuccait harapok..
A fő bajom az,hogy nem szeretném ha félne elmondani,mert az az elvem hogy akkor később is lesznek olyan komolyabb dolgok amiket esetleg nem mond el és szeretném ha bízna bennünk.
Hm kössz, hogy leírtad ezt, most megvilágosodott elöttem miért csinálja ezt a lányom.
Nekem 2,5 éves a lányom, és hasonlóan cselekszik nem csak bepisilésnél (azt ritkán teszi), hanem ha valamit elront.
Nincs leszidva, de ha csinál jót akkor sokat van dicsérve. Vagy is szerintem tudja ha nem pisil be elismerve van, örültük neki, ha bepisil akkor nem felelt meg(nek ez abból jön, le hogy akkor nincs megdicsérve)és ezellen tenni akar.
Mit lehet tenni ellene? Nem igazán tudom, de talán amikor észre veszed, hogy átöltötözött, akkor csak annyit kérdezz: bepisiltél? Ès ha azt mondja hogy igen, akkor kérd, hogy mutassa meg hova? ès együtt takarítsátok ki. Azért se szidd le ha eltitkolja, legyen telejsen normális hogy bepisilt pont annyira természetes mintha nem pisilt volna be. Gondolom próbálkozik ezerrel és a felsülést éli meg kudarcként.
Kedves kérdező, nem függ össze ennek titkolása avval, h a későbbiekben más téren titkolózó lesz-e.
Óvodás korban különösen erős a megfelelési kényszer (alapvetően a szülő, a pedagógus irányába, a szeretett felnőtt és az irányába, akinek "ki van szolgáltatva" az élete, hiszen még sok szempontból önállótlan és ismeretei sem elegendőek az önálló élethez, értelemszerűen).
És mivel erős a szülő fel és megfelelési kényszer, kudarcnak éli meg, ha nappali szobatisztasága közepette akár éjjel bepisil. Evvel semmi gond nincs, megkérdezed, hol a pisis holmi, és ennyi. :) Nincs min aggódni a leírásod alapján.
Javaslom, fogadd el ezt a reakcióját, mely ebben az életkorban természetes, és továbbra se éreztesd vele, hogy rosszat tett (hiszen nem tesz rosszat avval egy óvodás, se egy kisebb gyerkőc, ha bepisil - ez egy relatíve hosszú idő alatt kialakuló testi kontrollfolyamat).
Javítom elírásom:
És mivel erős a szülő felé s megfelelési kényszer, [...]
Nem az én napom, gépelés szempontjából, elnézést. Bár úgy fest, klaviatúrámon valami mechanikai probléma lehet.
Tehát "S" helyett "A".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!