Leírnátok minél több mindent 2 év körüli gyermeketekről?
25 hós kisfiú.
Mindent eszik amit mi, de a tejet nem hajlandó megini, sem tejitalt, de joghurtokat megeszi. Volt pár hónap, hogy borzasztó keveset evett, aztán egyik pillanatról a másikra farkasétvágya lett, főleg délután!
Kenyeret, zsemlét nem nagyon eszi, viszont rentgeteg gyümit fogyaszt.
Úgy beszél most, hogy a legtöbb szónak csak az első szótagját mondja ki, de így egész mondatokat mond!egyre több szót mond mostmár végig.
Mozgásfejlődése nagyon lassú volt, de amióta 17 hósan elkezdett menni, már nem látszik, hogy le van maradva.
Cumisüvege sose volt, csőrös itatóból, vagy pohárból iszik!
4.5 hónapja, hogy megszületett a tesója, azóta eszik önállóan evőeszközzel, de nem szabályosan, hanem ahogy eszébe jut. Előtte elbohóckodta, pedig 1 évesen már evett kanállal, aztán csak szórakozott inkább.
A szobatisztaság nem érdekli, még pelusos egész nap.
Szeret tévezni, de legjobban sétálni szeret, motorozni, hintázni, csúszdázni! Szeret gyerekekkel játszani, ha teheti hozzácsapodik gyerekekhez, és csinál velük mindent.
Nem jár bölcsibe.
Szereti a könyveket, 1-2 hónapja igényli, hogy olvassak neki elalvás előtt.
Aludni egyedül, junior ágyban alszik, nem járkál ki a szobájából.
Este 11 órát alszik, délután pedig 2-2.5 -et. Van, hogy a délutánit kihagyja, de akkor is elvan a szobájában.
21 hónapos lány
Evés:
Tejet leszámítva ugyanazt eszi, mint mi. Egészségesen, zöldségek, sok gyümölcs, minden nap husi (főleg csirke és pulyka, de heti egyszer kb hal, vagy marha/disznő is van) kevés édesség (heti 1), 2-3-szor szopizik még (reggel tutira felkelés után, majd reggeli; ebéd után vagy hogy kéri, van hogy nem; este vacsi után alvás előtt még mindig van). Joghurtot, túrót, ilyeneket szintén eszik. A házi kajákhoz szokott, szeret enni. Napi 5 étkezés van. Egyedül eszik amúgy. A leves még gyakran mellémegy, de főzeléket, és minden mást szépen eszik kanállal, és villával is. Pohárból iszik (általában ásványvizet, néha gyümölcslevet)
Beszéd:
11 hónaposan mondta ki az első szavát, ami nem apa vagy anya (vagy ilyesmi volt), történetesen azt, hogy "kutya". Azóta be nem áll a szája, 2 "mondókát" tanult meg (hinta-palinta, sétálunk-sétálunk...), és jön, hogy "anya hintapalinta", szóval kéri, "baba anyához ölbe; apa felvesz baba" és ilyen 3-4 szavas mondatokat mond, bár a ragozás nem az igazi, lát valamit, akkor "mi az?". A játékai nevét tudja, mondja, használja
Mit tud, szeret, játszik- bővebben:
Mászókázik, csúszdázik, rohangál, táncol. 2 babáját állandóan rendezgeti, ülteti a (játék)babakocsiba, tologatja, eteti, cicit ad nekik, puszilgatja a babákat. Mint egy igazi gondos anyuka. Konyhájában mindig főz valamit. (Színes) Hasábokat, hengereket egymásra rak, tornyot épít, összeköti, (2 torony egymás mellett, és egy másik hasábot rátesz a tetejükre) így lesz belőle ház is. Állandóan telefonálna, fésülködik, nézegeti magát a tükörben. Nagyon szereti az állatokat (nagyon élvezte az állatkertet), sok állatos képeskönyvet nézegetünk. Szívesen segít "takarítani", fog egy rongyot és törölget vele...Gyurmázunk (sóliszt), formázzuk. Rajzolgat (vonalakat húzgál csak, de nagyon élvezi). Én szoktam tornázni, ő próbál utánozni. Bukfencezik az ágyban (egyedül, sosem mutattuk neki)
Ha a fejére felhúzom a pólót, a kezeit már egyedül belerakja az ujjába. Papucsát egyedül felveszi (és persze anya magassarkúja a legizgalmasabb)
Alvás, du. ebéd után 2 óra, simogatás, mese, éneklés, de ahogy írtam, néha cici is kell hozzá. Este 9től reggel 7ig folyamatos alvás van, nem kel fel, csak nagyon ritkán.
Szobatisztaság:
A pelenkát rendszeresen leveszi (legalábbis próbálja), meg szól, ha bepisilt, de a bili/WC-szűkítő nem tetszik neki- nem is várom el, azt mondják 2-3 éves kor között, ideje mint a tenger.
azt hiszem írtam mindenről.
2 éves a kisfiam(25hónapos).
Általában mindent megeszik,de van olyan napja mikor nagyon válogat, a gyümölcsöket,a joghurtot a süteményeket és a kekszet nagyon szereti,9 hónapja egyedül eszik evőeszközzel,és pohárból iszik,este meg kulacsból amit mindig beteszek az ágyába.11 hónaposan már önállóan járt,gyors volt nagyon a mozgásfejlődése 6 hónaposan már állt és mászott pl.Kifinomult a finom mozgása is,nagyon jó az egyensúlyérzéke,pl 1 évesen már szabályosan fogta a ceruzát úgy rajzolt.Első szavakat 8 hónaposan mondta ki ez volt a hinta, az apa,és a mama,1 évesen már rengeteg szót mondott,de rövid tő mondatokban 1,5 évesen kezdett el beszélni,21 hónapos korától folyékonyan beszél ügyesen ragoz,és tisztában van a névmásokkal pl neked,nekem neki,arra a kérdésre,megmondja hány éves és mi a teljes neve..Ismeri a legtöbb állatot meg is nevezi,felismeri az alap színeket(kék,sárga,piros,lila,rózsaszín,zöld,barna,narancssárga) plusz a fehéret,feketét.Énekel,mondókát mond,futkos jobbra,balra szeret építeni,rajzolni,festeni,táncolni,gyurmázni,homokozni,hintázni,motorozni kirakózni 15dbosat is kirakja simán.Imádja a plüss állatait pláne a mackóját,mindig megeteti puszilgatja,ölelgeti betakarja,nagyon szeretetre méltó és kedves oda van a puha dolgokért.Ha kell nagyon türelmes és fegyelmezett tud lenni pl. boltban,rendelőben stb.Nagyon szeret besegíteni a teregetésbe,porszívózásba,söprésbe,és szeret sütni,formákat szaggatni használni a nyújtófát.Szeptember óta bölcsis.
Napközben ha nem alszik már kis alsógatyája van,szól ha pisilni kakilni kell és réül a bilire vagy a wcre,már csak alvásnál van rajta pelus vagy ha elmegyünk messzebbre.
Ügyesen fújja az orrát,egyedül öltözik úgy 90%ban,ügyesen mosakszik,mossa velem a fogát,a kezét,nagyon igényes arra,hogy tiszta legyen a keze.
este egyedül alszik el jóéjt puszi,és néhány kedvenc dala után,délután hétvégén mellette kell ülnöm ilyenkor olvasok pl,még elalszik,mert különben kijárkál a szobából,már nagy ifjúsági ágya van leesésgátlóval.Szerintem mindenről írtam.
Köszönöm a válaszokat! Nagyon ügyes gyerkőceitek vannak! :-)
Még! Még! Még!
Februárban volt 2 éves.
Rendkívül jó étvágyú gyerek, mindent megeszik, és elég szép mennyiségeket is. Bundás kenyérből pl megeszik 2 szeletet (toast kenyér), vajas vagy lekváros kenyérből 1 szeletet. Egy kakaós csiga vagy egy kifli is lemegy egy evésre. Sőt, sokszor bölcsi után hazafelé, amikor pedig uzsonnázik is.
Pohárból iszik, mióta bölcsis. Másfél évesen lett bölcsis. Estére 2 éves koráig cumisüvegből itta a tejet, aztán választott magának egy csőrös poharat, mert hogy ő már nagylány. De mostanában azt is kezdi elhagyni. Egyébként egyedül eszik már régóta.
Pelenkás, esze ágában nincs elhagyni. Pedig már pisilt-kakilt bilibe is meg wc-be is, de csak néhányszor, és azóta hallani sem akar róla. Én nem erőltetem, majd szól. :)
Másfél éves kora óta mondatokban beszél (előtte is sokat beszélt, de másfél évesen kezdett folyékony lenni a beszéde), egész álló nap be nem áll a szája. Mondja és mondja a magáét, egy perc csend nincs mellette. Énekel, mondókázik, vagy csak beszél.
Kicsit le volt maradva ugrálásban, de a 2. szülinapra trambulint kapott, be is hozta hamar a lemaradást.
15 hónapos kora óta igényli a fix esti mesét. Előtte is sokat olvastunk, de azóta fürdés után mindig kell. Imádja a könyveket, a meséket, fél-1 órát simán lehet (és kell is) mesélni neki.
Utál hajat mosni, újabban folyton sír hajmosás közben, aminek nem örülök, mert elég hosszú haja van, és jó lenne heti 2x mosni neki.
Elég akaratos és hisztis, nagyon ki tud akadni, ha nem az van, amit ő akar.
Szeret rajzolni, gyurmázni, festeni, ezeket is elég korán elkezdte, szerintem egy éves kora után nem sokkal.
Mozgásos tevékenységekben kevésbé ügyes. Nincs lemaradva, csak nem olyan ügyes. Képes elesni álló helyből, vagy megbotlani saját lábában. Én ezt betudom annak, hogy nem mászott, 10,5 hónaposan elindult. Igy az egyensúly érzéke nem tökéletes.
Nagyon szeret babázni, főzni, vásárlósat játszani. Karácsonyra kapott konyhát, takarító szettet, ezek még most is mennek nagyon nála.
Szoktunk puzzle-t rakni, még nem megy neki igazán, de imádja, ha én kirakom. Van nehány társasjátékunk, azokat is nagyon szereti.
Ha kint vagyunk, nagyon szereti a hintát, a homokozót, meg az állatokat. A szomszéd tart lovat, tyúkot, nyulat, ha átmegyünk, órákig elvan a lányom. Eteti őket, segít mindenben. Mondjuk itthon is szeret segíteni nekem a házimunkában.
Most így hirtelen ennyi jutott eszembe. :)
Köszönöm neked is :-)
Hajmosásra nem próbáltad meg játék közben a babái haját megmosni, ha nálunk valaminek ellenáll, akkor azt eljátszuk párszor és gyorsan meg is megszűnik a probléma. Egy helyben állásból elesésben az én lányom is profi..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!