Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Kistesó, óvodába beszoktatás...

Kistesó, óvodába beszoktatás egyszerre anyás gyereknek?

Figyelt kérdés
3 éves a lányom, és túlságosan anyás, ráadásul elég félős, szégyenlős. Rajtam kívül senkivel nincs el, nem tudom magára hagyni 1 percre se, mert ordít. Éjszaka is vinni kell magammal wc-re, rögtön fel kel, ha nem fekszek mellette. Hogy tudnám erről leszoktatni, mit csináljak már vele, sehogy nem jó?! Ráadásul érkezik a kistesó, már most kész vagyok, hogy mi lesz vele, ha mennem kell a kórházba. Plusz megkezdődik az óvoda is, fogalmam sincs, hogy fogom beszoktatni. Adjatok légyszi valami tippet, vagy volt valaki hasonló helyzetben?
2013. máj. 31. 16:26
 1/9 anonim ***** válasza:
55%

Én még kevésbé anyás kisgyereket se szoktatnék be óvodába tesó születésével egyidőben. A testvérféltékenység nagyon durva lesz, ráadásul nagyon megsínyli a nagyobb, mert azt fogja érezni, hogy ő már nem kell, jött helyette másik baba, akit anya jobban szeret.

Másik részét a kérdésednek én pszichológus szakemberrel beszélném meg. Nekem minden gyerekem mellettem aludt, anyásak voltak, főleg az elsőt nem is bíztam senkire (nem volt kire), mindig velem volt, a kisebbek már azért elvannak mamával is, de mindegyik levált szépen, magától rólam, semmit nem kellett csinálnom, ahogy nőttek, úgy akartak egyre nagyobb teret maguknak. Szerintem ennyire anyásnak lenni nem normális, biztosan van valami a háttérben, amit jó lenne kideríteni, mert anélkül nehéz lesz segíteni. Még a pici érkezése előtt feltétlenül keress meg egy jó szakembert! Sok sikert és boldog babavárást!

2013. máj. 31. 17:06
 2/9 anonim ***** válasza:
79%

A fokozatos szoktatást javaslom. Most még csak június van, kezdd el rövid időkre másra bízni a lányodat. Mondjuk a nagymamára gondoltam. Sok gyerek ordít eleinte, aztán megnyugszik, és végül jól elvan. Mindig mondd meg, hogy most elmész, mert dolgod van, de majd visszajössz (pl. mire felébred, vagy ebédre stb.).

Aztán gyorsan el kell menni. Nem szabad hosszan búcsúzkodni! Attól biztos, hogy nyugtalan lesz. Sokszor az anyáknak a legnehezebb elszakadni a gyereküktől, főleg, ha az sír. De általában nem sokáig sírnak. Nem szabad, hogy a gyerek érezze azt, hogy az anyja nem tud tőle elszakadni, mert ez átragad a gyerekre is.

Most kell elkezdeni a próbálkozást, mert óvodakezdéskor, meg amikor ott lesz a kistesó, már sokkal nehezebb lesz. Sok sikert!

2013. máj. 31. 17:08
 3/9 anonim ***** válasza:
55%

A második vagyok.

Igaza van az elsőnek, abban, hogy nagyon durva egy gyereknek egyszerre az óvodakezdés, meg a testvér érkezése.

Ezért én inkább a helyedben elhalasztanám az óvodát, vagy nem is adnám be, csak jövőre.

De ettől függetlenül szerintem fokozatosan szoktatni kellene ahhoz, hogy néha neked el kell menned. Szerintem sem normális három éves korban az ilyen fokú ragaszkodás.

2013. máj. 31. 17:37
 4/9 A kérdező kommentje:
Csak az a helyzet, hogy már 3 éves kortól kötelező az óvoda. Beszéltem az óvónőkkel, hogy nyáron lehordanám beszoktatni, de azt mondták nincs rá lehetőség (érdekes, máshol lehet :) )Van már egy 8 éves fiam, de ő teljesen más volt, ezért szokatlan a helyzet, meg hát ugye nem egyke, hogy ennyire anyás legyen.
2013. máj. 31. 19:22
 5/9 anonim ***** válasza:
55%
Megfelelő indokkal simán elhalasztható az óvoda. Csak a jegyzőtől kell kérni egy papírt és kész. Mindig van kiskapu.
2013. máj. 31. 19:51
 6/9 anonim ***** válasza:
55%
2014-től lesz 3 évesen kötelező az óvoda. Szerintem most még ne add be, majd jövőre megy.
2013. máj. 31. 20:25
 7/9 anonim ***** válasza:
2014 szeptemberétől lesz hivatalosan is kötelező az ovi.
2013. máj. 31. 21:28
 8/9 anonim ***** válasza:

Igen, igazat írnak a többiek.

Jelenleg még csak ötéves kortól kötelező az óvoda.

A három évesekre vonatkozó szakasz csak 2014-ben lép hatályba.

Nem kell semmilyen engedély, igazolás, hogy otthon maradhasson.

2013. máj. 31. 23:10
 9/9 anonim ***** válasza:
14%
Szerintem nem kellett volna ennyire magadra szoktatni azért 3 évesen ez durva,szerintem add be oviba mert nem normális,hogy ennyire le sem száll rólad,szokja,hogy nincsen veled,bár ezt nem 3 évesen kellett volna elkezdeni,de a te dolgod.
2013. jún. 1. 07:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!