Bölcsis beszoktatás minden gyereknél nehéz?
Kislányom szeptemberben lesz 2 éves, és ha addig nem jön össze a kistesó, akkor megy bölcsibe.
Nagyon anyás, pedig viszem gyerekek közé, de a bölcsiben mikor látogatóban voltunk, a gyerekek jöttek oda hozzánk, ő elsírta magát. Félek a beszoktatástól és titkon remélem, hogy nem kell majd bölcsibe járnia.
a fiam is várta már a bölcsit, első nap csak 1 órát lehettünk bent, akkor én is ott voltam vele, második nap kint vártam, ő 2 órát volt, harmadik nap ebéd után hoztam el, a negyedik naptól pedig ott is aludt. Valószínűleg azért, mert nagyon várta, soha nem nyekergett, a mai napig nagyon lelkesen indul minden reggel, dob egy puszit és már ne mis érdekli, hogy ott vagyok-e vagy sem. Soha nem volt vele semmi gond, a tesója ovis, így együtt mennek reggel, imád bölcsibe járni.
Nagyon fontos, hogy elengedd, mert a gyerekek rendkívül szenzitívek, megérzik, ha szorongsz. Hidd el, minden anyukának nehéz az elválás, hiszen ez egy új mérföldkő, de el kell engedni a kezét, a gyerek érdekében.
Ez változó, van amelyik könnyebben, van amelyik nehezebben szokik be. De a legrosszabbul az anyukák viselik, ha bőg a gyerekük akkor azért, ha nem bőg a beszoktatáskor és könnyen megy, akkor meg azért, hogy miért is nem hiányzik neki anyuci...
Az, hogy mi lesz, nem mindig borítékolható előre, nekem többször okoztak meglepetést már a gyerekek. Pl az angyali pofikájú, aki mosolyogva dobálta a labdát az idegen gyerekeknek a játszótéren a bölcsi réme lett, aki hatalmas pofonokat osztott ha vélt vagy valós sérelem érte. Vagy rugdosott, vagy köpött - pedig otthon ilyet nem láthatott.
A másik egy anyás hisztis, aki egyszer Oscar díjat kap valami drámaszerepben, a beszoktatás alatt egyszer pityergett, hogy haza kell menni....
Amúgy sok szülő döbben le a bölcsiben-oviban, amikor az otthon rossz evő gyerekét dicsérik, hogy bent milyen szépen eszik mindent, hogy verekedős lett vagy fordítva, szóval ne parázz még attól, hogy mi lesz szeptemberben.
2: egyetértek, nagyon sokat számít a szülő hozzáállása, hogy a gyerek felé hogyan kommunikálja, hogy a bölcsi egy jó dolog, és milyen büszkeség, hogy ez a nagyfiú/nagylány már oda járhat.
Szóltam is már anyukának, hogy a gyereknek nem jó, amikor előtte mesélte, hogy "szegénykének" mennie kell bölcsibe, de olyan hangon, mintha azt mondta volna, hogy a szerencsétlennek amputálni kell a lábát. Persze, hogy a gyerek is szorongani fog, ha azt látja, hogy az anyja szomorú, mert valami nagyon rossz fog vele történni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!