Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Normális dolog, hogy 2 és fél...

Normális dolog, hogy 2 és fél éves kisfiam nem beszél?

Figyelt kérdés

Tudom, ez még belefér... de mégis, olyan rossz érzés, amikor látom a másfél éveseket mondókázni, szavakkal kommunikálni. Én folyamatosan találgatok, vajon mit szeretne a kisfiam, azt pedig, hogy vajon mi jár a fejében... fogalmam sincs...

És sokszor elfog a kétely, vajon elég fejlett ő már? Rendben, nem beszél, de azért nincs nagyon lemaradva? Egyébként egy hihetetlenül szeretnivaló, végtelenül akaratos gyerek, aki mindent úgy ér el, hogy megfogja a kezed és odavisz, ahol ő akar valamit. Például odavisz a tv-hez, hogy kapcsold ki... megfogja a kezed és ráteszi a papírra, hogy rajzolj.

Fogalmam sincs, érti-e a meséket... néhány percig fülig ér a szája, de hamar elunja. Nem tudom, mit ért... azt biztosan, hogy "nem szabad" azt is biztosan, hogy "gyere, öltözzünk fel" vagy "megünk fürdeni", az ilyesmit biztosan érti.

Hogy ő mit mond? Gyakran beszél a maga kis nyelvén, de nagyon kevés következetességet találok benne. Tudja mondani, hogy "pápá, szia, troli, busz, anya, alma, cici" illetve 10-ig számol egy-két állatot is megtanultunk már - kínkeserves hosszú idő alatt. Hallásával minden rendben, állandóan táncol, sőt énekel :)

Nem jár bölcsibe még. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy férjemmel mi sem vagyunk azok a szószátyár típusok... eléggé meg kell erőltetnem magam, hogy sokat beszéljek hozzá, nekem ez nem jön magától... Mi a véleményetek?

2013. máj. 14. 11:09
 1/6 anonim ***** válasza:

ezekszerint akkor mégis csak beszél-csak kevesebbet,mint a kortársai.

A védőnőd mit tanácsolt?

Te magad is írod,hogy keveset beszéltek,próbálj meg vele sokat mondókázni,mesélni,kérdezgesd egyfolytában

2013. máj. 14. 11:14
 2/6 anonim ***** válasza:
72%

nem, nem normális. ha egyébként minden rendben van akkor 2,5 éves kor után "megkésett beszédfejlődésről" beszélünk.

el kéne vinni szakemberhez! Első körben ki kell mindent zárni.

hallás... nem bántani akarlak, de ez a legnagyobb butaság, hogy úgy zárja ki anyuka a rossz hallást, hogy táncol és énekel a gyerek.

nem azt kell kizárni, hogy süket-e a gyerek, márpedig otthon csak ezt tudod :)

van egy normál tartomány amit hallani kéne, na ezt vizsgálják, hogy a nagyon mély, nagyon magas, stb hangokat is hallja-e, mert ez is lehet a megkésett beszédfejlődés része.

ha ez megvan akkor jön a nyelvfék (újra kell nézni akkor is ha születésekor rendben volt. nálunk ez volt a gond, 3 évesen derült ki, előtte autistának titulálták az orvosok, végül egy logopédus jött rá, hogy visszanőtt neki...)

ezután a fülorrgégészet, mandula, torok vizsgálat.

ha minden rendben akkor pszichiáter, de megéri alapítványhoz menni ahol fejlesztésekkel foglalkoznak, így gyorsabb és hatékonyabb is a kontroll.

gézengúz, korai fejlesztő...

egyébként simán lehet az is a gond, hogy nem beszéltek hozzá eleget, én akkor is ajánlanék fejlesztést mert ha ti nem vagytok elég neki akkor ez remek kiegészítés lenne :)

2013. máj. 14. 11:21
 3/6 krisztivan ***** válasza:
Közösségbe kellene adni.Lehet nincs baja de mivel otthon megértik a nem beszédét is ezért minek is törje magát.Ha megoldható lenne,hogy heti 2-3X gyerek közösségbe nélkületek lenne az valószínűleg nagyon megdobná a beszédét.Fiamnál így történt:-) Igaz Ő még csak 2 éves volt és tudtam,hogy mindent ért,de lusta volt beszélni.Szeptemberben még nulla szó,decemberben pedig már "beszélgettünk" mindenről.De sajnos az is lehet,hogy van valami ami miatt késik,ezt viszont érdemes lenne megnézetni hozzáértővel is:-(
2013. máj. 14. 11:33
 4/6 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező,

leírom én is a véleményemet a kisfiaddal kapcsolatban.

Szerintem még nincs elkésve, ennyire nem érdemes aggódnod.

Attól pedig, hogy ő maga nem beszél, érteni még ért mindent, ez a kettő két külön dolog.

Az egészen pici, 1 év alatti gyerekek is értenek már sok mindent, noha nem beszélnek.

Az én kisfiam is bőven 2 éves kora után kezdett el beszélni, de én nem aggódtam, pedig a kis barátja egy nagydumás és így napi szinten nagyon nyilvánvaló volt a különbség a két kicsi között.

Ha a picid szeret táncolni, énekelgetni, akkor esetleg keress neki olyan mondókákat, amiket te magad "megzenésítesz" valami egyszerű dallammal és játék közben énekelgessétek azt. Hátha szívesen megtanulja veled- tk. ez a kezdet.

Gondolom esténként már ti is szoktatok sokat olvasni, mondókázni lefekvés előtt- ha hallja a ritmikus, szép magyar beszédet, akkor ez később visszaköszön majd.

Pósa bácsi meséi, mondókái pl. nagyon népszerűek voltak nálunk, de a Szalai és trsa Kft által kiadott párszáz forintos kis A/5 méretű mondókás füzetek is a sok-sok színes képpel és a pár soros mondókával.

Esetleg játék közben hangoskönyvet (pl. pompom meséi, nagy mesealbum vagy Kolompos százszorszépek) szoktatok hallgatni?

Ha te magad nem is beszélsz olyan sokat, akkor is legalább hallja a szép beszédet, ami minőségileg is értékesebb, mint a tévé vagy a szomszéd káromkodása :)

A védőnő, gyermekorvos egyébként mit mond?

Remélem, tudtam segíteni- fel a fejjel:

2013. máj. 14. 14:09
 5/6 anonim ***** válasza:
2,5 éves a kisfiam.Mond egy pár mondatot, de többnyire a maga baba nyelvén beszél.Nákunk megy a beszéd egész nap.Nagy tesó is van.Nem hiszem hogy késve lennénk.
2013. máj. 14. 18:11
 6/6 anonim ***** válasza:
Szia mi lett veletek azota?
2022. máj. 10. 20:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!