Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 5 és fél éves lesz a fiam nem...

5 és fél éves lesz a fiam nem bicajozik 2 kerekűn, nem hajtja a hintát egyedül, nem korcsolyázik és nem úszik, olyanok írjanak akiknek ugyanígy van?

Figyelt kérdés

5.5 éves lesz majd júliusban. Valahogy nem tudom, amerre mi lakunk minden gyerek ilyen hiperügyes és fejlett, 3-4 évesen pótkerék nélkül bicikliznek, 4-5 évesen úsznak és hajtják a hintát egyedül, görkorcsolyáznak (nem szülői nagyotmondás, én is látom). És már az őrületbe kergetnek hogy biztos minden oké e az én gyerekemmel hogy ő még csak fél éve tekeri a bicajt és csak pótkerékkel mer menni, hintát hajtani egyáltalán nem tud, a vizet utálja és görkorival nem is próbálkoztunk még.

Én visszaemlékezve (és nem tartom magam különösen későn érő vagy rossz mozgáskultúrájú embernek) 6 évesen tanultam meg úszni (2 hó alatt) előtte max. pancsikoltunk a strandon, bicajozni 2 kerekűn 7 évesen, hintát hajtani is kb. akkor. görkorizni-korizni is olyan 8-9 évesen. És valahogy akkortájt ez tök normális volt.

Most nem az érdekel hogy "ezek a gyerekek ebben ügyesek, az enyém meg biztos másban"-hanem csak olyat gyűjtenék akinek normálisan fejlődő gyereke van mégis 5 éves elmúltával nem tudta mindezeket.

Én már azon aggódom (kezdik belém beszélni) hogy vmi probléma lehet a mozgásával, egyensúly érzékével.

2013. ápr. 28. 20:51
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

Az én fiam öt lesz augusztusban, a szomszéd kissrác is annyi.

A másik kisfiú mindenben előrébb jár, mint a fiam, már tavaly pótkerék nélkül biciklizett, idén jégkorizni tanult meg, átússza a medencét a rövidebbik oldalon.

Míg az enyém visít, ha kimegyünk görkorizni, a biciklit pótkerék nélkül használja, péntek óta.

A vízbe se megy, nem hogy ússzon, ha bokánál tovább ér a víz, már sikít.

Nehéz, de próbáld meg nem hasonlítani máshoz, biztos vagyok benne, h a fiad pl választékosabban beszél, jobb puzzle kirakásban, vagy sokkal ügyesebben rajzol mint más kisgyerek.

(Futóbiciklit próbáltátok már? Nekünk sokat ugrott a mozgásfejlődése tőle.)

2013. ápr. 28. 20:56
 2/15 A kérdező kommentje:
Igen 2.5 éves kora óta profin megy vele (futóbicó).
2013. ápr. 28. 20:58
 3/15 A kérdező kommentje:

Engem csak ez érdekelne hogy baj lehet vele tényleg?? Gyerekorvosunk egy nagyon aranyos bácsi de őszerinte ejj ráérünk arra még mindenre ezt mondta/mondja mindenkinek.

Mivel nagy bajunk nincs (szerencsére) sose ezért nem váltunk, itt van közel stb. És a fertőző betegségekhez meg nagyon ért.

Szóval barátnőm 1 éves kislánya nem mászott, nem ült nem állt semmit se csinált csak kúszott és a dokibácsi szerint majd fog...és kiderült persze hogy dévény tornára lett volna szüksége már rég...

2013. ápr. 28. 21:00
 4/15 anonim ***** válasza:

nem akarlak elkeseríteni, de azok a gyerekek akiket írtál nem hiperügyesek hanem átlagos képességűek.

enyém 3,5 éves, tud biciklizni (most tanult meg), hintát hajtja bő fél éve és hellyel közzel tud úszni, őszre már biztos ügyes lesz benne.

tudom nem az én válaszomat vártad, csak ez a hiperügyes szó nem tetszett, mert nálunk a környékbeli gyerekek 3-5 éves koruk között mind tudja hajtani a hintát és bicajoznak, úszni meg az tud aki járt is.

mondjuk görkorizó 6 éven alulit én máég nem láttam, de lehiszem :)

amúgy ezekre tanítottad? pl. hintát lökni? én mondtam neki, hogy hajlítsa-nyútsa a lábát amikor kellett, ő meg lelkesen csinálta. majd ezután mondtam mikor hajoljon, dőljön, szintén csinálta, és már tudta is.

a biciklizés meg egyáltalán nem gond ha nem mer, de ha tényleg nem olyan jó az egyensúlyérzéke és amiatt nem tudja ezeket akkor tornázhatnátok otthon, jó buli és ez egy olyan dolog amit pár hónap alatt be lehet hozni!

youtubeon sok tornagyakorlatot találsz, szerintem már csak a szórakozás kedvéért is megéri, mi a pici fél éves kora óta tornázunk, na ne nagy dolgokra gondolj, de imádja és nekem is jól esik kicsit mozogni :)

2013. ápr. 28. 21:03
 5/15 anonim ***** válasza:

Első vagyok, egyet tudok tanácsolni, hogy vidd el egy kivizsgálásra, ha az jön ösztönből, h baj van.

Az én fiamra is azt mondták, h semmi gond vele, én azt éreztem, h de bizony, h van, így jutottunk el végül Dévény tornászhoz, aki fél év alatt rendbe hozta.

Ha zsigerből azt érzed, h baj van, akkor vidd.

De!

Abban igazad van, h régen nem voltak ilyen szuperek a gyerekek, én hat évesen tanultam meg biciklizni, addig pókerékkel mentem, tornaórán is béna voltam, kiskamasz korra nőttem ki a bénaságot.Akkor lettem bátrabb.

Lehet, h nálatok csak annyi van, h nem bízik eléggé magában, bátortalan a fiad, valójában képes lenne rá, de meg sem próbálja.

Óvodában mit mondanak? Mászókákra hogy mászik? Le mer ugrani magasabb helyekről? Váltott lábbal tud ugrálni? Megáll fél lábon?

2013. ápr. 28. 21:10
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
9 éves fiam még most tanulgat uszni,7 évesen tanult meg potkerék nélkül biciklizni,most akar megtanulni görkorizni,3 éves lányom még csak most kap futobicajt,eddig motorozott ,és még nem tudja hajtani a hintát.bicikli,görkorival nem vagytok elkésve ,a hintára nem emlékszem a nagyobb gyerekem mikor tanult meg .
2013. ápr. 28. 21:11
 7/15 anonim ***** válasza:
És még valami nem lóverseny hogy sietetni keljen ezeketna dolgokat,biztos hogy megfogja tanulni a fiad is ,ne aggodj.
2013. ápr. 28. 21:12
 8/15 A kérdező kommentje:

Persze hogy tanítottam/tanítom rá....

Örülök hogy neked ilyen ügyes a gyermeked, de tényleg nem erre voltam kíváncsi:)

Mászókázik nagyon ügyesen lépcsőzik csúszdára felmegy kicsi korától váltott lábbal is ugrál, féllábon is etéren semmi gondja.

Valahogy olyan mintha nem érdekelné eléggé vagy nem tudom.

Lehet akkor régen mi voltunk elmaradott gyerekek??? Nekem 3 testvérem van és egy nagy parkban éltünk jópár család között és most elevenítettük fel páran az élményeket valamelyik nap és így kíváncsiságból szóba hoztam, ők hogy emlékeznek és ugyanígy mint amit én leírtam magamnál amit én átlagosnak gondoltam.

Mozgás, dévény: látta már gyógytornász kiskorában is neurológus is, dévényes is ( nem mozgás gond hanem beszédgond miatt csak azt gondolták összefüggés van a mozgással) és teljesen normálnak mondták.

2013. ápr. 28. 21:17
 9/15 A kérdező kommentje:

Tudom hogy nem lóverseny nekem eszembe se jutna hajszolni vagy bármi mert ezek tipikusan szabadidő jókedvű eltöltésére alkalmas dolgok és nem pedig kényszer vagy valamiféle feladat, ezt el is akarom kerülni hogy úgy érezze.

Csak már unom kicsit ezeket a lesajnáló meg érdeklődő(nek tűnő) megjegyzéseket hogy pl. pár hete ugye már jó idő van többet vagyunk kint és akkor megjegyzés: nahát a Máté még MINDIG NEM TUD biciklizni....vagy de nagy fiú és még mindig anyát ugráltatod hogy hintáztasson?

2013. ápr. 28. 21:19
 10/15 anonim ***** válasza:

Én nem hiszem hogy gond lenne a kisfiaddal.A környezetemben minimum 7-8 gyereket is tudok hirtelen,akik szintén 5-6 év közöttiek,de még csak most tanulgatnak pótkerék nélkül bicajozni,úszni és görkorizni sem tudnak.

Ha visszaemlékszem én is 6 évesen tanultam meg bicajozni és úszni is,7 évesen meg görkorizni...

Kisfiam még nincs 4 éves,a hintában már hajtja magát,bicajozik pótkerék nélkül(sosem volt a bicaján pótkerék),úszni még nem tud,görkorizni sem(bár gyakorolja,mert nagyon érdekli).

Szóval szerintem nincs gond a kisfiad mozgásával csak ami nem érdeklik annyira ezek a dolgok.

2013. ápr. 28. 22:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!