Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Idegen nyelvet jól beszélő...

Idegen nyelvet jól beszélő anyukák, beszéltek kisgyerekhez idegen nyelven vagy tanítjátok őt valamilyen formában?

Figyelt kérdés
Én elég jól beszélek angolul és van egy 2 éves kislányom. Ismerősök állandóan kérdezik, miért nem beszélek neki angolul, hagy tanulja. De azt sem tudom, hol kezdjem, nem tudom, hogy kell tanítani.
2013. ápr. 22. 13:56
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Én is elég jól beszélek angolul, de úgy döntöttem, hogy angol nyelvű dalokat teszek be neki inkább "háttérzenének", mialatt játszik. Hadd szokja, "ízlelgesse" a másik nyelvet. Van olyan dal, amit kívülről fúj TÖKÉLETES kiejtéssel. Olyan jó fülük van erre....
2013. ápr. 22. 15:45
 12/16 anonim ***** válasza:

Szerintem akkor jo ha valamelyikotok anyanyelvi. Nalunk adott a helyzet mert kulfoldon elunk, papa nem magyar nem is tud magyarul, igy nalunk inkabb a magyar nyelv megorzese a cel. Kislanyom 3.5 eves minda ket nyelvet beszeli, de miota ovis az angol az erosebb es automatikus.

Erdekessegkeppen, h tesomek, mindketten magyarok, a kicsihez magyarul beszelnek csak, mondvan ne hibasan tanulja az angolt. A kisfiu TV-bol veszi fel az angolt, ugy h tobb szot mond angolul mint magyarul, es az angol szavakat kimondja pl, dod, vagy car, de magyarul csak au az auto, vagy tya a kutya. Meg nem jar kozossegbe.

2013. ápr. 22. 15:46
 13/16 zabmester ***** válasza:
A szó szoros értelmében nem "tanítom". Nem is célom, hogy mire elsős lesz, perfektül beszéljen egy vagy több nyelvet. Nálunk mindössze annyi van, hogy bizonyos dolgokról tudja, hogy mondják más nyelven. Az egész úgy kezdődött, hogy kb. három éves korában keresgéltem valamit, és "magamban motyogva" mondogattam, hogy hol lehet az a "pépör" :D A gyerek meg megkérdezte, hogy az mi, én meg mondtam neki, hogy papír, csak angolul így mondják, én meg néha szeretem így hívni. Na onnantól kezdve előléptem szótárrá, néha rámutat dolgokra, és megkérdezi, hogy azt hogy hívják angolul. Nem én tanítom, ő tanítja saját magát :) Sőt, vannak dolgok, amiket több nyelven is el tud mondani, mert azokat is végigkérdezi (jó, mondjuk csak angolul tudok jó, de néhány dolgot tudok olaszul, németül, héberül és oroszul is, de ez nem sok), például szoktunk azzal szórakozni, hogy az összes általunk ismert nyelven jó reggelt kívánunk :) De mint mondtam, ezzel nem célom az, hogy nyelvre tanítsam, őt érdekli, én meg elmondom, amit tudok, aztán megjegyzi. Baja nem lesz belőle, és ki tudja, egyszer lehet, hogy hasznát veszi valamelyik kifejezésnek.
2013. ápr. 22. 15:51
 14/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszaitokat. Minden hozzászólásban értem a logikát. Már csak azt kell eldöntenem, én hogy csináljam.
2013. ápr. 22. 17:04
 15/16 anonim ***** válasza:

Leírom nálunk hogy van. Egész nap megy a Babytv, amin nagyon aranyos, pont ilyen korú kisgyerekeknek szóló műsorok vannak angolul. Mindegyik csak pár perces. Februárban volt 2,5 éves a kislányom, nagyon szereti. Ősz óta van ez a csatornánk. Ezen kívül az iPod-omon nézi a youtube-ról a különböző videókat, főleg angol gyerekdalokat szokott találni, illetve most már a kedvenc kis rajzfilmjeit is megtalálja. Vannak különböző alkalmazások is iPod-ra ilyen pici gyerekeknek is, a Fisher Price is csinált többet, azokkal is nagyon szeret játszani (ingyenesen letölthetők).

Ezen kívül én szoktam angolul énekelni, de nem azért, hogy tanuljon, hanem mert belemásztak már az én fülembe is, és a magyar dalocskák mellett angolul is énekelek neki (vagy csak úgy magamban).

Direktben egyáltalán nem foglalkozunk az angollal, mert semmi célunk nincs vele, hogy tanuljon idegen nyelvet most.

Viszont annyira fogékony rá, és olyan természetes neki az az angol nyelvi környezet, amit a tv-ben lát, hall, hogy rengeteg szót tud angolul, és például kirakózásnál elmondja az adott szót angolul is (saját magától). Ha esik az eső, és elővesszük az esernyőt, akkor mondja az esernyőt angolul, a múltkor a boltban a gyümölcsöknél meglátta a narancsot, és mondta rá, hogy "orindzs". Lehet, hogy benne el sem különül, hogy nem magyarul mondja, nem tudom.

A tv-ből, youtube-ról, tőlem megtanulta az angol abc dalt, az old macdonald had a farm dalt, a twinkle twinkle little star dalt, ezeket mind énekli is, ugyanúgy, ahogy a magyar dalokkal teszi. Ugyanígy számolni is megtanult, néhány hónapja az építőkockákat tette sorba, és egyszer csak elkezdte őket angolul megszámolni. Nem tanítottam neki.

Neki ez tetszik, és örömet okoz, érdekli, ezért megragad benne.

Most gondolkozom rajta, hogy megnézek egy Helen Doron ingyenes órát, ahol énekelgetnek, hátha tetszene neki, csak úgy szórakozásképpen.

Tanítani szerintem nem kell, ahogy a magyar nyelvre sem "tanítod", hanem abból sajátítja el ahogy beszélsz hozzá, válaszolsz neki, ha kérdez, mesélsz, énekelsz, így tanulja meg. Ha van valami környezet, amiben látja, hallja, hogy idegen nyelven beszélnek, és van hozzá affinitása és érdeklődése, akkor ugyanúgy fog ragadni rá, mint minden más, amivel nap mint nap találkozik. Csak úgy a semmiben, tehát hogy sem tv-ben nem hallja, sem angol nyelvű barátaitok, ismerőseitek nincsenek, nem találkozik az angollal sehol máshol csak tőled, úgy szerintem nemigen tudja hova tenni, és értelme sincs.

Egyébként számtalan helyen írták már, hogy semmivel sincs lemaradva az a gyerek, aki általános iskolában 4. osztályban kezdi az idegen nyelv tanulását, az biztos, hogy mindenképpen egy nagy előny lesz, ha az anyukája tud neki érdemben segíteni az angollal, de ott is fontos lesz, hogy meglegyen a közeg, amiért érdemes elsajátítani a másik nyelvet.

2013. ápr. 22. 17:16
 16/16 anonim ***** válasza:

Ja igen, nekem a másik hobbim a spanyol. Nagyon tetszik, és igyekszem minél több spanyol nyelvű dalt, podcast-et, nyelvleckét hallgatni. Én is megtanítottam a kislányomnak, hogy hogy köszönjünk spanyolul, és kérdezzük meg a másikat, hogy hogy van, illetve az erre való választ.

Ha megkérdezem tőle, hogy "Hola Panni, que tal?", akkor nagyon cukin egyből és helyesen válaszol (gondolkodás nélkül), hogy "Muy bien, gracias". :-D

2013. ápr. 22. 17:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!