Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogyan viselnétek ha figyelemz...

Hogyan viselnétek ha figyelemzavaros gyermeketek nevelésével kapcsolatosan folyamatosan tanácsokat adnának nektek gyermeketelen illetve egészséges gyermeket nevelők?

Figyelt kérdés

Van egy figyelemzavaros,nagyon eleven fiam és egy nyugodt ,szófogadó ,szabálykövető kislányom.Leginkább a túlmozgékonyság és a kudarctűrési képtelenség miatti állandó sírás a problémánk,agresszivitásról szó nincsen,sőt közvetlen,barátkozós kisfiúról van szó .

Nap mint nap kapom a kéretlen nevelési tanácsokat másoktól akiknek nincsen figyelemzavaros gyermekük,leginkább ilyen stílusban "Olyan nincs,hogy nem lehet kinevelni belőle ,igenis léteznek erre nevelési praktikák,legyél szigorúbb ,de igenis meg lehetne nevelni ..."

Olyan emberek veszik a bátorságot kérdőjelezni a nevelésemet akiknek maguknak nincs ilyen gyermekük .

A kislányommal semmi gond nincsen,akkor ezek szerint kislányt jól tudok nevelni ...

Szakemberek kivétel nélkül a születéskori állapotával hozzák összefüggésbe nehezen nevelhetőségét .

Kifejezetten idegesít ,hogy olyanok akiknek egészséges gyermekük van akivel könnyen boldogulnak feljogosítva érzik magukat,hogy saját maguktól elájulva kioktassanak engem és hangsúlyozzák,hogy az ő nevelésük miatt olyan rendes,csendes,szófogadó a gyermekük és engem pedig bűnbaknak neveznek ki anélkül,hogy vennék a fáradtságot és utánanézzenek,hogy szó sincsen arról,hogy kinevelhető lenne a kisfiamból az állapota.

3 éves kora óta járunk szakemberekhez és sokszor már erőn felül költünk a fejlesztésére,persze csodát tenni nem tudnak vele ,rengeteg szakkönyvet elolvastam igyekszem alkalmazni a bennük olvasottakat ,nem hiszem,hogy nekem folyamatosan el kellene tűrnöm azt,hogy olyanok adjanak nevelési tanácsot akiknek fogalmuk sem lehet minderről .

2013. ápr. 18. 19:26
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Nahát mintha csak én írtam volna ki a kérdést. Az én kisfiam épp ilyen, kudarctűrése igen kevés még mindig korához képest, pedig sokat fejlődött már így is! Ő is sokat sír vagy inkább kiakad úgy fogalmaznék. Nem bánt senkit, oviban is mindenki kedveli, nincs kiközösítve meg semmi ilyesmi sok barátja van tehát valahogy tud kompenzálni mégiscsak.

Nekem is van egy kislányom sőt még egy kisfiam is, mégis náluk töredéke nincs a "hisztinek" pedig ők abban a korban is vannak mégis a nagyobbal van a legtöbb gondom. Tanulási zavarok is esélyesek nála a szakértők szerint (meg én is látom). Még nem tartunk az iskolánál de gondolom az se lesz egy egyszerű menet.

Én is minden erőmmel próbálom kifürkészni miben jó miben tehetséges és afelé terelgetni abban támogatni, hogy sikerélménye legyen.

Ő még csak 6 éves még egy évet ovis lesz. Remélem azalatt is fejlődik.

Na de a kérdésre vissza, én mindig ezzel érvelek (ha olyan az illető hogy egyáltalán megéri beszélgetni vele erről) hogy nézze meg a másik két gyerekemet, egyik lány másik fiú és nézze meg mennyire másmilyenek, pedig őket is én nevelem ugyanúgy.

Erre rendszerint nem tudnak mit mondani.

De nekem helyzeti előnyöm van így hogy fiam is meg lányom is van mert míg csak a lányom volt addig anyósomtól is megkaptam pl. azt hogy igen mert a lányokkal könnyű a fiúkkal meg tudni kell bánni (neki 2 fia van) ergo én vagyok a béna anya.

Az ilyenekkel meg kell próbálni nem foglalkozni.

Engem sokkal jobban zavarnak amúgy azok akik nem mondják ezt a szemembe meg nem kérdezik, nem beszélgetünk, hanem a hátam mögött visszahallom hogy megjegyzést tesznek. Nemrég a baráti körben volt ilyesmi egy nulla gyerekes hölgy szólta be hogy ő aztán már tudja milyen gyereket NEM szeretne meg hogy lehet elrontani egy gyereket úgy ahogy az enyém el van rontva.

Na vele nem is tartjuk a kapcsolatot azóta sem.

2013. ápr. 18. 20:13
 12/18 anonim ***** válasza:

Én úgy tudom,hogy változott a törvény és mindenkinek iskolába kell menni 6 évesen,de a nevelési tanácsadó szerintem jobban tudja,mint az óvőnő.Ott már voltál??

Igen jól látod,az iskolával kezdődik a borzalom,mikor le kell ülni kerekíteni az a betűt és nem megy.Még a leülés sem.

majd később az egyenletrendszerek,amit megérteni is kéne..Meg szakmaválasztás,mert ugye 8 órát nem fog ülni számítógép előtt,és ügyvédnek sem ajánlanám.

Tehát már csak 12-15 nehéz év áll előttetek.Azt féllábon guggolva is kibírod.:-))

Kitartás,ne hagyd magad,kinövi.

2013. ápr. 18. 20:23
 13/18 A kérdező kommentje:

"Én úgy tudom,hogy változott a törvény és mindenkinek iskolába kell menni 6 évesen,de a nevelési tanácsadó szerintem jobban tudja,mint az óvőnő.Ott már voltál??"

Pályafutásunkat már 3,5 évesen kezdtük a nevelési tanácsadóba ,megjártunk mi már gyermekpszichológust,pszichiátert,gyógypedagógust ,TSMT terapeutát .

Év elején volt az iskolaérettségi vizsgálat a nevelési tanácsadóból jöttek ki az oviba és ott mondták ,hogy maradjon még egy évet .

2013. ápr. 18. 20:30
 14/18 anonim ***** válasza:
Akkor maradjon,mert annak semmi értelme,hogy az első osztályt járja kétszer-háromszor.
2013. ápr. 18. 20:32
 15/18 anonim ***** válasza:
Kisebbik fiam magasan funkcionáló autista,nagyobbik pedig ADHD-s. Kaptam én is már annyi mindent, hogy emlékezni is nehéz. Meg kell tanulnod sszűrni ezeket. Ha olyasvalaki "okít", aki valamennyire azért fontos Neked(nyilván a rokonok, közli barátok nem, hisz ismerik a helyzetedet),akkor pár szóval mondd el neki miért ilyn, nyilván megérti. Aki pedig nem számít avval nem kell foglalkozni. épp elég energiádat leköti a gyermek, idegenek rosszindulatú megjegyzéseire végképp nincs szükséged. Hagyd, hadd peregjen le Rólad, annyit nem ér az egész,hogy bosszankodj miatta. Egy eset van, amikor visszaszólok,illetve amikor "ölök", az pedig az, ha valamelyik delikven veszi a báttorságát és egyenesen a gyerekemre szól rá, avagy kéri számon. No akkor aztán,szokott lenni nemulass,de azért igyekszem azt is kultúráltan rendezni,már amennyire ez ilyenkor lehetséges,mindenesetre megtanultam udvariasan elküldeni az ilyeneket oda, ahova:) Kitartás. A az ADHD-s fiamnál a figyelemzavar a domináns, hát mit mondjak. Változnak a problémák jellegei, de a tanulással vért izzadtunk eddig is és eddig még nem nagyon javult,illetve csak kis mértékben,pedig Ő már 13. Minden jót Nektek!
2013. ápr. 20. 15:31
 16/18 A kérdező kommentje:

Engem az bosszant ,hogy nincs tapasztalata benne,sőt legtöbbnek nincs is gyermeke,de bizton állítja,hogy kinevelhetőa gyerekből a dolog és cak rajtam múlana ,hogy elég elszánt vagyok e.

Elmagyarázhatom 100x ,akkoris azt mondja ,hogy ez nevelési kérdés csupán.

2013. ápr. 20. 17:23
 17/18 anonim ***** válasza:
A sarkadra kellene állnod már végre és egyszer erélyesebben rájuk szólni, hogy most aztán elég. Nem tűröd, hogy kioktassanak a gyereknevelésből. Ha nem hagyják abba, szakítsd meg velük a kapcsolatot. Miért kellene ezekkel az emberekkel "barátkoznod", vagy akár csak végighallgatnod őket? Nem tudsz nemet mondani? Nem mered vállalni a véleményed? A figyelemhiányos hiperaktivitás betegség, amiről nem a gyerek tehet. Nem lehet különböző "nevelési praktikákkal" vagy szidással kinevelni a gyerekből, ezt kellene megértetni az emberekkel. Az ilyen gyerekek agya másképp dolgozza fel az ingereket, információkat, és ez nem fog megváltozni, maximum kezelni lehet, amitől enyhülnek a tünetek. Ezt pedig nyilván szakemberek végzik, nem pedig a pletykás, mindenbe belebeszélő, okoskodó szomszédok. Ha nem értik meg az álláspontodat, egyszerűen ne állj le velük többet beszélgetni.
2013. okt. 24. 15:11
 18/18 anonim ***** válasza:

Igen, a 17-es válaszolónak teljesen igaza van, egyszer nagyon tömören el kell mondani, hogy mi ez a betegség, és hogy NEM neveletlen a gyerek, csak figyelemzavaros. Ha ez nem használ, ne figyelj rájuk, mert energiákat köt le nálad a bosszankodás ezeknek az embereknek a hozzáállásával - holott ezeket az energiákat a gyerekedre kell fordítanod. Hisz nem egyszerű az élet, egy ilyen örökmozgó kismanóval :-)

Én buddhista vagyok. A munkahelyemen azt tartják, hogy végtelen türelmem van, és kötélből vannak az idegeim. De néha még engem is megvisel, hogy már sokadjára kell szólnom, hogy jöjjön vacsorázni, mert nem jut el a tudatáig a kérés, vagy néhány másodperc elég, hogy elfelejtse...

Az ilyen figyelemzavaros gyerek különösen sok szeretetet igényel, hiszen a figyelemzavara miatt sok kudarcélmény is éri, pláne, ha a kudarctűrési képessége is alacsony.

Nálunk jót tett a kutyás fejlesztő terápiára járás és a lovaglás is.

2014. dec. 1. 16:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!