Büntetés 4 évesnek. Melyik a 3 közül? Te melyiket alkalmaznád?
Adott egy 4 éves fiúcska, az ebben a korban szokásos daccal, hevességgel, aktivitással, szófogadatlansággal. Büntetés kell a szülők szerint, hiszen a szép szó önmagában már nem elég. Te melyiket választanád a felsoroltak közül?
1. kedvenc megvonás (pl mese, azaz tv; számítógép /kirakók, kifestők/; kedvenc kártya/autó/baba elvétele)
2. szeretetmegvonás (pl anyu nem játszik veled, ha így viselkedsz)
3. testi fenyítés (pacsi a popsira, vagy kézre; esetleg durvább pl zuhany alá állítás)
Ha van kedvetek véleményezhetitek az összes büntetéstípust, hogy miért jó vagy miért nem. Köszönöm.
Nagyon köszi a további válaszokat!
Akkor leírom a történetet, ami a kérdésemet ihlette, hogy nektek is kerek legyen.
Múlt héten a fiamra panaszkodtak az óvónők, szinte minden napra jutott valami (szemtelen, bántja a gyerekeket, nem fogad szót, nem mindig csinálja amit kell, vadul...). Pénteken borult a bili, amikor egy nagyobb horderejű rosszaságot csinált. Apukájával eldöntöttük bünti lesz, együtt beszéltük meg, hogy mi legyen. Amúgy is szokott kis bünti lenni, estére nincs mese, nincs nasi, nincs kirakó, nincs ez nincs az, de itt nagyobb dologra gondoltunk, mivel egész héten rosszaságot csinált.
Apa ötlete volt, hogy vegyük el a legkedvesebb kedvencét, egy plüss békát, amivel eszik, alszik, oviba viszi, játszótérre, mamához, ha beteg ez kell, ha hisztis ez kell... mindenhez ez kell, ezért azt mondtam nem, a békát nem vehetjük el tőle.
A következő ötlet az 1. pont eleje volt, tévé és számítógépes kirakók, kifestők elvétele egész hétvégére. A tv sajnos háttérnek szól mindig, miután hazajött, géphez is ülhet fél órát este, így gondoltuk ez jó büntetés lesz neki. Valamint, hogy valamit tenni is kelljen nek, este időre (10 perc) el kell pakolni mindent, egyedül. Amit nem rak el, azt elvesszük. Eddig is elpakolt, csak épp fél óra alatt tv bámulás közepette, 55* rászólva, hisztizve, míg kihűlt a fürdővíz... Ez is jó büntinek tűnt.
Szépen telt a hétvége, játszottunk, főztünk, közben rádió szólt (tv büntiben), géphez sem ült, este szépen csinálta a "feladatot", örömmel pakolt időre, versenyzett szinte, hogy sikerüljön. :)
Hétfőn semmi panasz nem volt az oviban. Keden félve mentem, mi vár. Semmi gond nem volt. Agyon dícsérték a fiamat, megtanulta a mondókát, megette a kenyérhéjat, még a fenekét is kitörölte, csak kicsit meg van szeppenve. Mondom talán azért, mert hétvégén büntiben volt, kérdezte az óvónő, hogy na mi volt az... mondtam, hogy tv, gép megvonás, és időre pakolás... mire az óvónő szinte kinevetett, hogy ez nem büntetés.
Másnap közölte a férjemmel (mert én dolgoztam), hogy a legjobb büntetés a szeretetmegvonás!!! Nem akartam elhinni, hogy ezt egy pedagógus mondta, azóta is ezen agyalok....
Fiam tündér volt az oviban, tehát bevált a büntetésem. Igaz mióta visszakapta a tv-t, néha megint kiskirályt játszik, de én nem tudom így sem megvonni a szeretetem és szerintem nem is szükséges. Elverni sem szoktam, bár kapott már seggre pacsit is és zuhany alatt is volt a nyáron.
Azt írtátok inkább jutalmazzuk, ne büntessük. De ha pl a játszótéren rosszul viselkedik, akkor én hazacibálom 3 rászólás után, azaz büntetem.
Még meg kell ismerje az egész világot, mi hogy működik, mi miért van. Te meg akarod védeni, szabályokat állítasz fel, amiket ő áthág, hiszen ezért gyerek. Meg kell érteni, hogy ő nem rossz, ha hibázik vagy rosszat tesz annak megmutatni a következményeit, de soha, soha ne vond meg tőle a szeretetedet! Ha biztonságban érzi magát érzelmileg, úgyse lesz belőle rossz ember, de meg kell neki mutatni, hogy ha rosszalkodik, az büntetéssel jár. De nem veréssel vagy szeretetmegvonással.
Igazad volt, hogy ledöbbentél az óvónő tanácsán, ez nem pedagógushoz méltó hozzáállás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!