Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Az anyósülésen lehet utaztatni...

Az anyósülésen lehet utaztatni 2-3-4 éves (szóval KICSI) gyereket ha NEM teherautó hanem rendes 5 személyes személyautó?

Figyelt kérdés

Felénk (megyeszékhely) a fiam minden második ovis trását (5 éves) oda ülteti a szülő, anyuka,apuka is. És mikor megyünk az úton minden 4-5.személyautóban ott ül a kicsi gyerek a vezető mellett.

Én úgy tudtam/tudom hogy nem lehet oda ültetni, most akkor mi rá az ÉRVÉNYES hatályos szabály? A hordozót azt tudom hogy be lehet kötni fordítva az első ülésre ha nincs légzsák vagy ki van kapcsolva, de engem ez a 9-18 as vagy 15-36 os GYEREKÜLÉS érdekel, hogy azt be lehet e előre kötni? Nincs itt esetleg rendőr aki erre válaszolna? Ja és az ismerőseinket még sose állította/büntette/figyelmeztette rendőr emiatt.

2013. márc. 29. 07:49
1 2 3 4 5
 31/46 Golan Trevize ***** válasza:
30%

"A fenti jogszabályok értelmezése:

Igen, szabályos a gyermekülést az anyósülésbe tenni, mert az első idézett bekezdés szerint ez engedélyezett! Egyedül a vezető ülésbe nem lehet gyermekülést szerelni.

A második bekezdés pedig arról szól, hogy az egyébként bármely ülésbe (tehát az elsőbe is) engedélyezett bekötés közül egyedül a menetiránynak háttal bekötött ülés korlátozással köthető be, tehát menetiránynak háttal csak akkor, ha ki van kapcsolva a légzsák, vagy nincs."

Te is jobban tetted volna, ha meg sem szólalsz.

2013. márc. 29. 15:34
 32/46 anonim ***** válasza:
0%

#31:

Ez aztán egy roppant értelmes hozzászólás volt! Köszi! :)

2013. márc. 29. 15:48
 33/46 A kérdező kommentje:
Na ugye hogy nem csak én nem tudom értelmezni hogy hogy is van?? Mert pont ezt akartam én is kifejezni néhány hsz el előbb hogy olyan mintha az a szakasz CSAK A HORDOZÓ ÉS EGYÉB MÁS HÁTTAL BEKÖTHETŐ rendszer és légzsák kapcsolatát szabályozná tehát más egyebet nem!! Amit a 30 as is ír!!! Ezért bele kellene írni hogy most mi is van valójában mert ez ÍGY NEM EGYÉRTELMŰ. A 31 es választ meg nem is értem...
2013. márc. 29. 16:24
 34/46 Golan Trevize ***** válasza:

De könyörgöm!

Hányszor mondjuk el!

BELE VAN ÍRVA!

Nem hordozóról, nem ülésről van szó, hanem gyermekbiztonsági rendszerről.

Ami lehet hordozó is és gyermekülés is.

Ezeket előre csak menetiránynak háttal és csak légzsák nélküli vagy kikapcsolt légzsákos autóba szabad berakni.

Most komolyan! Mit nem lehet ezen érteni?

Aki ezt nem érti, az pl. hogyan tudja értelmezni a párhuzamos közlekedés szabályait?

Hogyan szerzett jogosítványt?

2013. márc. 29. 16:33
 35/46 anonim ***** válasza:
33%

Akik szerint nem lehet bekötni autót.. ti ezt a mondatot a jogszabályból úgy gondoljátok, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyható?

"A gépkocsi és a mopedautó üléseihez - a vezető ülését kivéve - gyermekbiztonsági rendszer szerelhető be."

Mindenhova beszerelhető, tehát az anyósülésre is!

Nem tudjátok értelmezni?

2013. márc. 29. 18:42
 36/46 anonim ***** válasza:
Bocs, nem az autót, hanem az autóba a gyerekülést előre..
2013. márc. 29. 18:43
 37/46 anonim ***** válasza:

utolsó :DDD

a kresz nem úgy van, hogy ami neked szimpi azt megtartod és használod, a többivel nem foglalkozol, nem lehet szortírozni.

igen, ez is egy része. de ott a másik miszerint anyósülésen CSAK menetiránynak ellentétesen (légzsák nélkül) lehet gyereket szállítani.

tehát be lehet kötni akár egy 5 évest is az anyósülésre, feltéve ha menetiránynak ellentétesen teszed és elfér a lába... :)

2013. márc. 29. 19:03
 38/46 anonim ***** válasza:
Azt se felejtsétek ki, hogy csak azt az ülést (gyermekbiztonsági rendszert) lehet háttal bekötni, ami erre a bekötésre alkalmas. Azt hiszem 10 kg-ig javasolják háttal bekötni a gyereket, tehát egy 4-5 évest már nyilván nem lehetne úgy betenni, és tuti el sem férne úgy, tehát hátra kell ültetni.
2013. márc. 29. 19:37
 39/46 anonim ***** válasza:

A gépkocsi első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be – a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban – ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták.

3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható);

tessék

2013. márc. 29. 19:43
 40/46 anonim ***** válasza:

Olvassatok már:

A teljes bekezdés:

"(7)298 A gépkocsiban vagy a mopedautóban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermek - a testsúlyához igazodó kialakítású - gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermekbiztonsági rendszert kialakításától függően a járműnek erre a célra gyárilag kialakított rögzítési pontjaihoz, vagy az üléshez tartozó biztonsági övhöz vagy ennek bekötési pontjaihoz kell csatlakoztatni. A gépkocsi és a mopedautó üléseihez - a vezető ülését kivéve - gyermekbiztonsági rendszer szerelhető be. Az első üléshez - a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban - a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermeket a gyermekbiztonsági rendszerhez tartozó hevederekkel (pántokkal) is rögzíteni kell."

Ha teljesen két külön dologról lenne szó, akkor ez nem egy bekezdésbe került volna.

A másik, hogy ha már idézgetsz, legalább olvasd el rendesen, amit idézel..

Ha nem alkalmas az autó arra, hogy gyermekülést tegyél bele, és még nincs 150 cm, akkor nem utazhat elöl.

"(8)299 A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni:

a) ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas (az ilyen kialakítású M1, N1, N2 és N3 kategóriájú gépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható);"

Tessék.

2013. márc. 29. 20:03
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!