Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Az anyósülésen lehet utaztatni...

Az anyósülésen lehet utaztatni 2-3-4 éves (szóval KICSI) gyereket ha NEM teherautó hanem rendes 5 személyes személyautó?

Figyelt kérdés

Felénk (megyeszékhely) a fiam minden második ovis trását (5 éves) oda ülteti a szülő, anyuka,apuka is. És mikor megyünk az úton minden 4-5.személyautóban ott ül a kicsi gyerek a vezető mellett.

Én úgy tudtam/tudom hogy nem lehet oda ültetni, most akkor mi rá az ÉRVÉNYES hatályos szabály? A hordozót azt tudom hogy be lehet kötni fordítva az első ülésre ha nincs légzsák vagy ki van kapcsolva, de engem ez a 9-18 as vagy 15-36 os GYEREKÜLÉS érdekel, hogy azt be lehet e előre kötni? Nincs itt esetleg rendőr aki erre válaszolna? Ja és az ismerőseinket még sose állította/büntette/figyelmeztette rendőr emiatt.

2013. márc. 29. 07:49
1 2 3 4 5
 21/46 A kérdező kommentje:

Pedig kár. Rengeteg félreértést lehetne eloszlatni vele. (nem a fejjel lefelére gondolok, hanem amit írtam arra).

Köszi a válaszokat sziasztok.

2013. márc. 29. 09:22
 22/46 anonim ***** válasza:
Ha azt írják bele, hogy CSAK háttal lehet bekötni az ülést, az elég egyértelmű.Felesleges felsorolni hogy milyen pozíciókban nem szabad.
2013. márc. 29. 09:24
 23/46 A kérdező kommentje:

Kedves 22 gondolom nem olvastad el se az eddigi válaszokat, se az én válaszaimat. Nem nem én kötöttem előre, és nem nem gondoltam hogy ez így biztonságos lehet (előre kötve) csak arra gondoltam hogy esetleg ez MEGVÁLTOZOTT valamikor az elmúlt pár hónapban 1-2 évben.

Ha nem változott semmi, akkor oké.

Kár hogy ezt rengetegen nem tudják és másképp csinálják.

Meg az is szomorú ha rendőr tanácsolta nekik hogy nyugodtan ültethetik oda.

Meg az is szomorú ha emiatt még sose szólt senkinek a rendőr.

2013. márc. 29. 09:25
 24/46 A kérdező kommentje:
De a mondat MAGA nem egyértelmű (mint ahogy a totalcaros cikkben is írják) mivel úgy tűnik, úgy lehet értelmezni hogy csak a háttal beköthető rendszerekkel kapcsolatban írja le hogy ha nincs légzsák vagy ha kikapcsolható a légzsák akkor tehető oda háttal ennyi-hurrá. De nem az jön le belőle hogy CSAK hordozó tehető oda, hanem az hogy CSAK háttal köthető be az ominózus hordi. De ugye nem ez a kérdés...na mindegy.
2013. márc. 29. 09:28
 25/46 Golan Trevize ***** válasza:

A magyar mondatrend (alá-, mellérendelt mondatrészek, stb.) szerint, amit az én időmben általános iskola harmadik és negyedik osztályban nyelvtanórán tanítottak (mondatrészek, mondat szerkezeti elemzése, stb.) alapján teljesen egyértelműen értelmezhető a kifogásolt mondat.

Aki ezt nem tudja értelmezni, az más szabályokat sem fog tudni értelmezni, ergo nem alkalmas arra, hogy jogosítványa legyen.

2013. márc. 29. 09:35
 26/46 anonim ***** válasza:
De nem csak a hordi tehető előre, hanem a 0-18 is, ha olyan az ülés, hogy lehet háttal is rögzíteni. De én nem tenném oda.
2013. márc. 29. 09:37
 27/46 A kérdező kommentje:

Jó olvasd el akkor azt a cikket, az egészet nem szeretném ide bemásolni.

Köszönöm a kedves kioktatást:)))

Megtudtam mindent, a szabályzat érthetőbb vagy közérthetőbb megalkotása pedig nem az én dolgom.

Az én dolgom csak annyi hogy szabálykövetően viselkedjek az utakon és majd ha sok más szülő győzköd akkor ajánlom nekik ezt az oldalt ezt a kérdést.

Szép napot.

2013. márc. 29. 09:59
 28/46 anonim ***** válasza:
Egyébként lehet olyan autósülést kapni amibe 4 éves korig háttal beköthető a gyerek. Persze jó drága, valami Cybex azt hiszem.
2013. márc. 29. 10:29
 29/46 anonim ***** válasza:

szerintem elég egyértelműen van megfogalmazva.

most nincs előttem a kresz, de ha valakinek nem világos ebben a megfogalmazásban, benne van, hogy hány centis magasságtól ülhet elől. nem tudom, 130 vagy 150? tehát ezzel is kizárják a félreértést.

2013. márc. 29. 12:10
 30/46 anonim ***** válasza:
34%

KRESZ 48.§

„(7) A gépkocsiban vagy a mopedautóban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermek - a testsúlyához igazodó kialakítású - gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermekbiztonsági rendszert kialakításától függően a járműnek erre a célra gyárilag kialakított rögzítési pontjaihoz, vagy az üléshez tartozó biztonsági övhöz vagy ennek bekötési pontjaihoz kell csatlakoztatni. A gépkocsi és a mopedautó üléseihez - a vezető ülését kivéve - gyermekbiztonsági rendszer szerelhető be.”

„(…) Az első üléshez - a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban - a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermeket a gyermekbiztonsági rendszerhez tartozó hevederekkel (pántokkal) is rögzíteni kell.”

A fenti jogszabályok értelmezése:

Igen, szabályos a gyermekülést az anyósülésbe tenni, mert az első idézett bekezdés szerint ez engedélyezett! Egyedül a vezető ülésbe nem lehet gyermekülést szerelni.

A második bekezdés pedig arról szól, hogy az egyébként bármely ülésbe (tehát az elsőbe is) engedélyezett bekötés közül egyedül a menetiránynak háttal bekötött ülés korlátozással köthető be, tehát menetiránynak háttal csak akkor, ha ki van kapcsolva a légzsák, vagy nincs.

Ettől függetlenül jó ha tudod, hogy a statisztikák szerint az anyósülés a legkevésbé biztonságos pontja az autónak egy esetleges ütközéskor, és a vezető mögötti ülés a legbiztonságosabb.

A gyermekednek meg megmondhatod azt, hogy hátul sokkal nagyobb biztonságban van, azért oda ülteted, mert Te nagyon szereted, és vigyázol rá!

2013. márc. 29. 15:00
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!