Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miért ilyenek az éjszakáink?...

Miért ilyenek az éjszakáink? 2 éves. Mi lehet ez, már zombi vagyok.

Figyelt kérdés

Sosem volt jó alvó, a fogzásos időszakban is alig aludtunk, majdnem másfél éves volt, mire elmondhattuk, hogy átalussza az éjszakát.

De most pár hete megint sokszor ébred. Általában szó nélkül kiszáll az ágyból és keresi anyát, apát (mikor melyikünket) és menni akar vissza az ágyába, hogy ott aludjunk vele. Nem sok választásunk van, mert 5 percenként szállna ki, de ha ki akarunk jönni, kezdődik előről. Ha ott vagyok mellette, akkor is sokszor bújik hozzám az arcával, ölel át. (nem hiszem, hogy félne valamitől, nem látott semmi olyat) Reggel 5 óra körül mindig ki akar mászni az ágyából, de ha nehezen is, de sikerül visszacsitítani egy kis alvásra.

Nem tudom, miért csinálja ezt éjjelente.

Létezhet ebben a korban is szeparációs szorongás, ami így jelentkezik? Ha nappal nyűgös, betudom annak, hogy jön a szemfoga, persze próbálkozik már kisebb hisztikkel, dacoskodással, de ezeket betudom életkori sajátosságnak. De az éjszakák??? Nem értem, és így nem tudok neki segíteni sem. Mit gondoltok?

2013. márc. 26. 14:23
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Igen, szeparációs szorongás! (de utálom azt, aki ezt "feltalálta".

Nekem 2 lányom van, mindkettő nagyon jó alvó volt mindig.

A nagyobbik 22 hósan kezdte ezt, amit írsz. (este nem tudtunk kijönni a szobájából, mert visított, mitn akit nyúznak). Kb 1 hónap alatt sikerült leszoktatni.

A kisebbik 20 hónapos, ő 1 hete csinálja... Hajnalban felébred, sír, alig tudom visszatenni. Meg amikor lefektetem... (Délután és este is)

Kitartást! Én lassan leszoktattam róla az elsőt, egy éjszaka 40-szer visszamentem. Először csak 1-2 lépsét tudtam, utána már szobából ki is jöttem, majd így nőtt a távolság...Mondtam, hogy itt vagyok, aludjon.

(idegtépő amúgy, tudom...)

2013. márc. 26. 14:31
 2/10 anonim ***** válasza:

2,5 éves lányomnál 1 hete ez van, mióta ez a dilis idő van, tehát sztem frontfüggő is...

De alapvetően sztem is szeparációs szorongás(miéééért ilyen hosszú ez a kifejezés??:-))

Nálunk 3-4 havonta előjön, pedig fél éves kora óta külön alszik, Ő alakította így, nem én akartam...

nagyon bújós olyankor, de csak addig, míg el nem álmosodik...

ez hogy hetek óta nálatok ez van...érdekes, nem szokott ilyen hosszan elhúzódni nekünk..

Próbáld magad "átadni" ennek, hogy most szüksége van rád, és kész, ne legyél rá haragos, lehet azért húzódik el, mert érzi, hogy pipa vagy rá, és olyankor kapaszkodnak...

2013. márc. 26. 14:39
 3/10 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszaitokat. Kicsit megnyugodtam, hogy ez másnál is előfordul ebben a korban. Nem is haragszom rá, csak fáradt vagyok. Elalvásnál azért nem jelentkezik ez problémaként, mert mellette vagyok, míg elalszik (ebben lehet hogy hibás is vagyok, de sosem tudott nélkülem elaludni), de ez az éjszakai mászkálás és hogy nem akar aludni - ez nagyon új. És azt hittem, ezt a szep. szorongást már letudtuk. Remélem, nem tart sokáig. Akkor kitartást mindannyiunknak. Mégegyszer köszönöm.
2013. márc. 26. 15:07
 4/10 anonim ***** válasza:
Nálunk is volt időszakonként, meg 3 évesen is. Valamitől mindig megijed, apró hangoktol, álmodik felébred aztán nem tudja mi történik, sötét van. Idő kell meg, hogy felfogja ezektől nem kell félni és te ott vagy akkor is a közelében, ha nem is fogod a kezet egész éjjel. Én állandóan magyaráztam neki, hogy ne féljen, anya a másik szobában van, neki is pihennie kell, sajnos idő kell amíg ezt elfogadja. Ha sötét van a szobájába, akkor csinálj egy kis fényt, ami egész éjjel be van kapcsolva. Nekünk egy elemmel működő mini lámpa van az agyába a párnája mellett, az megnyugtatja. Nem baj ha ott vagy mellette amikor elalszik, ha ezt igényli. Én is ott vagyok a lányom mellett, pedig mar 4 éves. Igényli, de mar elértem azt, ha meg sok tennivalom van meg tudom vele beszélni, hogy most kimegyek, aludjon el, mire elalszik visszajövök. Persze akkor mar nem maradok mellette csak megnézem alszik-e szépen.
2013. márc. 26. 16:08
 5/10 SzCJudit ***** válasza:
2 éves fiam ugyanezt csinálja, pedig Ő mindig jó alvó volt, kezdetektől külön szobában egyedül aludt el és 6 hetes korától átaludta az éjszakát. Gyanítom, hogy valamilyen életkori sajátosság lehet. Sajnálom, hogy megoldást nem tudok mondani, de talán megnyugtat, hogy nem egyedül vagy ezzel a problémával :)
2013. márc. 26. 17:34
 6/10 anonim ***** válasza:

Nahát! :) 26 hónapos a fiam, és hetek óta azt mondogatom magamnak, hogy ez már nem lehet szeparációs szorongás! :)

Akkor mi? Csak engem akar, mindent anyával, "anya, ne dolgozzál, kérlek", "anya, ne menj el kérlek!" - egész nap.

Éjjel felriad, keres.

Együtt érzek veled, lassan kinövik szerintem, ha végre eljut a kis szívükig, hogy nem és nem, anya nem hagy el SOHA! :D

2013. márc. 27. 00:47
 7/10 SzCJudit ***** válasza:
Azt olvastam, hogy újrakötődési krízisnek hívják ezt a 2 év körüli időszakot. Úgy látszik a gyerkőceink ebben lehetnek benne :(
2013. márc. 27. 12:35
 8/10 A kérdező kommentje:
Újraközeledési krízis, de jó neve van ennek is :)) De legalább most már tudom. Köszönöm mindenkinek, aki válaszolt.
2013. márc. 27. 12:57
 9/10 anonim ***** válasza:
Szia. 20 hónaposom csinálja ezt ugy egy hónapja. Rájöttem, hogy ha én altatom el (mert van ilyen néha) akkor tuti ébredés lesz hajnalban mert ugye velem aludt el és mikor megébred nem tudja visssza altatni magát. egnap éjel pl. 12x mentem e és jöttem ki... végül apa oda hozta közénk (ő gyengébb) na akkor meg abból lett vita mert ugye igy kezdődik az aludjon köztünk a gyerek.... Tehát vissz vittem maradtam vele egy picit... de rájöttem hogy neki se és nekünk s jó ez a vándorlás. Így megint elkezdem megtanítani egyedűl elaludni. Most pl még mindig hallom vergődni (nyöszizig) pedig már fél kettőkor bevittem.... Muszáj ez akármennyire is rossz hallani hogy sirdogál. Hagyni sose hagynom sokáig és fájdalmasan sírni. Sajnálom őt de hidd el neki és neked is így a jobb... tanítsd meg valahogy egydűl elaludni. Kitartást.
2013. márc. 27. 14:31
 10/10 A kérdező kommentje:

Már próbáltam hónapokkal ezelőtt is. Egy héten keresztül csináltam, hogy kijöttem a szobájából, persze ő mindig keservesen sírt, visszavittem, megnyugodott, kijöttem, ez ment addig, míg álomba ordította magát. Egy hét után már nem volt szívem kínozni, mert nem láttam a reménysugarat sem, hogy ez változhat. Ezért még mindig úgy alszik el, hogy melléfekszem. Én is a legjobbat szeretném neki, mert ez most nem éppen ideális senkinek, bármennyire is szeretem, ahogy hozzámbújik.

Kedves utolsó, leírnád, hogy te hogyan tanítottad meg egyedül aludni? És mennyi idős volt akkor? Mennyi idő alatt sikerült elérned?

2013. márc. 27. 18:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!