Anyukák, akik jártatok már befele dőlő boka miatt a gyerkőccel ortopédián, megosztanátok a tapasztalatokat?
Köszi a válaszokat!
Azért voltam kíváncsi, mert én az 5 évesemmel harmadjára jártam ortopédián, utoljára magánnál, mert azt sztk-ban finoman szólva is sz@artak ránk.
Nekünk azt mondta a doki, hogy magától helyre jön kb 12 éves korára, addig 2 évente járjunk ellenőrzésre. Nem írt fel semmit, azt mondta ha gondolom hordjon supinált cipőt, de a lába nem ettől fog meggyógyulni.
4 éves a fiam, az első cipője nem volt szupinált, azóta csak olyat hord (kivéve a téli kinti cipője, mert a téli szupináltban lefagyna a lába). A tapasztalatok a következők:
- a szupinált szandál semmit nem ér, ha 1) keskeny boka és vékony lábfej társul a bedőlő boka mellé, mert nem lehet olyan cipőt kapni, ami nem lötyög rajta (a Salusnak van egy FLO keskeny verziója, de csak az is szandiban és slussz), 2) ha olyan mértékű a bedőlés, hogy a bolti forgalomba kapható cipők 5 mm-es döntése nem elég
- a lábra gyártott, vényköteles szupinált cipőket is egyentaplra rakják rá, így tök mindegy, milyen a felsőrész, az is lötyög (ha véletlenül tud valaki olyan cipőkészítőt, aki nem így jár el, legyen olyan kedves, írja meg az elérhetőségeit)
- az egyik ortopéd orvos szerint elég a szupinált, a másik szerint már kevés, talpbetétet kellene hordani, erre viszont azt mondja az előző orvos, hogy passzív támasz, így tornásztatni kellene a lábat, persze a másik szerint ez sem használ semmit (ez 3 orvos véleménye összevegyítve). A végső megoldás majd 8-12 éves kor között a műtét lesz. Addigra lesznek csontok a mostani porcosodott csontkezdeményekből. A csontok kialakulásáig nem szabad műteni, mert akár meg is állhat a csontfejlődés. Persze volt olyan - felnőtt ortopédus - aki ennek ellenére már most a műtétet javasolta.
- a gyógytornász szerint már talpbetét kellene és rendszeres torna, de persze talpbetétkészítőt (olyat, ami kellően rugalmas, belefér a cipőbe és megfelel a keskeny, vékony lábformának) keressen a kedves szülő, ahol tud
Most itt tartunk. Járunk tornázni (hozzáteszem, imádja a fiam, iszonyat jó fej a gyógytornász, birkatürelme van, s addig csűri-csavarja a helyzetet, hogy végül sikerül rávennie, hogy a legunalmasabb feladatot is megcsinálja, plusz látom, hogy mozog a lábfeje, mire kell rászokatni, hogy tartsa tudatosan a lábát), s vadászom a talpbetétkészítőket. Kettőt-hármat meg fogok rendelni, s amelyiket én jónak érzem, azt hordatom. Ha az első orvosra hallgatnék, még mindig a lötyögő szupinált cipőt próbálnám valahogy rákötözni a gyerek lábára, hogy ne hagyja el járás közben (kisarkítottam, de nem járok messze az igazságtól). Ja, és nyáron meg ki van csapva a nagyiék kertjébe, meg köves tópartra megyünk nyaralni, hogy minél többet járhasson természetes talajon. Amit még ki akarok próbálni, az a gyógytornász szalagozás, hátha segít rögzíteni azt a csontot, ami kimozdul terheléskor. Merthogy a lábközépcsontja vagy ugrócsontja az (mindenki mást mond, de az is lehet, hogy ez egyugyanaz a csont, még nem néztem utána, mert friss az info), ami elmozdul befelé, s ezért olyan a talpa, amilyen. Járáskor lapos, nyugalmi helyzetben, vagy pipiskedéskor normálisnak kinéző. Az egyik orvos és a gyógytornász szerint a lábszár külső izmai is túl lazák.
Az ortopéd orvosokkal általában az a tapasztalatom, hogy harapófogóval kell kihúzni a diagnózist, azt meg pláne, hogy ugyan magyarázzák már el, mi a helyzet az izmaival és a csontjai helyzetével, mire lehet számítani a jövőre nézve.
Bocsánat a stílusért, de nagyon érzékenyen érint ez a kérdés.
Légyszi, te is írd le a tapasztalataidat.
Szia utolsó!
Nekünk a salusnál, lemérik a gyerek lábát (lábfej+boka+rüszt)és az ő lábára készítik el a cipőt, ha van recepted 7 ezer körül,ha nincs 17 ezer. Nekünk az nem lötyög,gyönyörűen tartja a lábát,de a változás gyakorlatilag nulla, de én is nagyon szorgalmasan fizetem a 17 ezreket a cipőkre.
Kisebbik gyermekemnek dől befelé a bokája. Magamtól vittem ortopédiára. Azt mondták nem kell rá ortopéd cipő, sem talpbetét, majd idővel erősödnek az izmok és attól várható javulás. Aztán mondtam az orvosnak, hogy pont olyan az én lábam is, erre az orvos: hát akkor nincs mit csodálkozni...
Nekem anno betétet kellett hordanom, semmit nem használt.
Gyermekemnek egy ortopéd cipőt mégis megcsináltattunk, egy magánrendelésen felírta egy másik orvos. Ahhoz képest, hogy nem volt rá szükség az első orvos szerint, volt azon minden "extra". Sarokdöntés, betét, sarokmerevítés. Olyan kényelmetlen volt és úgy csapta benne a lábát a merev talp miatt, hogy nem tudta hordani.
5-ös!
Teljes mértékben megértelek! Nem akartam ennyire nyers lenni, mint Te, de ugyanezt csináltam végig az 5 éves lányommal, szóról szóra! :) Úgy látszik nem vagyok egyedül a problémával. Nekünk is ugyanez a supinált cipőkkel a bajunk, lötyög a lábán, pedig a lábára gyártják. :(
Engem nagyon biztatott az utolsó orvos, hogy ne aggódjak, nem lesz semmi gond, mert a gyerekek 95 %-a elnövi kb 12 éves korára, a maradék 5 %-nak marad a műtét, ami nem kötelező, csak felajánlják, hiszen lúdtalppal lehet panaszmentesen élni.
A talpbetétet a mi orvosunk kimondottan tiltotta, azon okból amit Te is leírtál, illetve azt mondta, hogy csak és kizárólag akkor írja fel, ha a lúdtalp fájdalommal társul, mert akkor meg muszáj. Azt is mondta, hogy felejtsük el az olyan cipőket aminek talpbetétje van, tehát, aminél a belső talpélnél van egy pici emelés, mert nem használ, sőt nem hagyja rendesen mozogni azokat az izmokat amik a talpat helyesen mozgatnák.
Nekünk tornát csak azért nem javasolt, mert a lányom show és balett táncol, ott rendesen megtornáztatják hetente 2× a lábikóját, és én úgy vettem észre, hogy mióta jár (szeptember óta) valamelyest javult is a bokája.
Hát itt tartunk.Remélem helyre jön a csajszim lába!
Sziasztok!
Nem mostani a topik, de hátha valaki erre jár, illetve olvassák még a válaszadók, kérdező.
Akinek a gyermekénél 6 éves korban befelé dőlő boka, lúdtalp volt, javult-e a későbbiekben, vagy ilyenkor már nem sok esély van rá? :(
Köszönöm, ha valaki válaszol!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!