Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Lányom ötévesen még mindig...

Lányom ötévesen még mindig mindent a szájába vesz, megnyal? Hogyan tudnám erről leszoktatni?

Figyelt kérdés
Miért csinálja ezt? A haját rágja, cumizik is elalváshoz meg néha napközben is, de csak itthon. A ceruzákat rágja, a pulővere ujját, és egy csomó dolgot megnyal. Amúgy nagyon értelmes, okos gyerek, az oviban az egyik legjobb, legértelmesebb. Miért csinálja mégis ezt? Hogy tudnám erről leszoktatni, mert ész érvekkel nem tudom, hiába mondom neki, hogy milyen betegségeket szedhet össze, stb, annak ellenére ugyanúgy csinálja. Másfél éves koráig szopizott, akkor egyik napról a másikra magától abbahagyta. Ezzel függhet össze? Eddig is idegesített ez a dolog, de most már nagyon idegesít.
2013. márc. 6. 14:13
 1/4 anonim ***** válasza:

A cumit vedd el tőle, a fogainak sem tesz jót.

Aztán lehet érdemes lenne elmenni vele pszichológushoz.

2013. márc. 6. 14:17
 2/4 A kérdező kommentje:
A fogai hibátlanok, épek, szépen állnak, nincs beszédhibája sem. Egyszer már elvettük tőle, nagyon megviselte őt, egy hónap után visszaadtuk neki, akkor megfogadtam, hogy én nem veszem el tőle többet, majd ha ő akarja, akkor elhagyja. Kezdi már szégyellni, oviba már rég nem is viszi, ott elalszik anélkül.
2013. márc. 6. 14:29
 3/4 anonim ***** válasza:
59%

Szia! Szinte a fiamat írtad le a lányod jellemzésében, bár ő nem a haját rágta, hanem más „pótcselekvései” voltak, az ujját csak úgy fél évig szopta, és csak 1 éves koráig szopott.

Node, a lényeg, hogy nem értek egyet az 1. hozzászólóval, szerintem ne vedd el tőle a cumit, csak ha meg tudod tenni úgy, hogy ő is beleegyezik (valaki írta egy másik helyen, hogy náluk a télapó vitte el, és a gyerekekkel megbeszélték előtte. Ez talán jó lehet, de én azt gondolom, hogy ha egy gyerek már rászokott a cumizásra, akkor a legnagyobb kegyetlenség egyszer csak elvenni tőle. Nem értem, miért nem gondolnak bele az emberek, hogy annak a gyereknek a cumizás a megnyugvást jelenti, és mit érezhet, ha egyszer csak megvonják tőle azt, amit ráadásul ők adtak neki annó! Egyébként is ki vannak szolgáltatva a gyerekek a „nagy felnőtteknek”, egyébként is számos frusztráció éri őket, és még mi, a szüleik is képesek vagyunk ilyen érzéketlenül gondolkodni? Nagyon szomorúnak tartom.

Gondolkodjon már el a kedes anyuka, aki csecsemőként beletolta a gyereke szájába a cumit, mert nem bírta a sírását, hogy később egy olyan nevetséges indokkal, mint hogy „rosszat tesza fogainak” kitépi a kezéből!

Csak egy ellenpélda: én 7 éves koromig szoptam az ujjam, és semmi baja nem lett a fogaimnak, nem kellett fogszabályzó sem. (Ellenben van barátnőm, aki nem szopta, és „kiharapná a pókot a sarokból”-típusú fogsora van.)

Ezt nem rád írtam, kedves kérdező, elnézést, csak kikívánkozott belőlem.

A lényeg, hogy a fiam is ilyen „orálisan fixált” volt, a ruháját is rágta, megnyalta a dolgokat – én is rosszul voltam tőle, egyszer még egy busz kapaszkodóját is megnyalta, azt hittem, hogy elájulok, belegondoltam, milyen undorító emberek fogdosták össze, brrr. :) Végül nem lett semmi baja tőle, de tudom, milyen bosszantó.

Azzal tudlak biztatni, hogy elmúlik. Legalábbis nálunk minden ilyen elmúlt, mire iskolás lett nem rágott-nyalogatott semmit, viszont egy dolog maradt: a ceruza rágása. De őszintén szólva, ez már nem annyira zavar, látom, hogy hány kisgyerek csinálja a suliban, és nem húzom fel magam rajta.

Azt gondolom, hogy ezekkel a pótcselekvésekkel a feszültséget vezetik le, és nem kell túlreagálni a dolgot. A kislányok egyébként is hajlamosabbak a szorongásra, ha esetleg észreveszed, milyen helyzetek váltják ki belőle ezeket, akkor igyekezz azokat elkerülni. De ne dühöngj miatta, tapasztalatból mondom, hogy csak ront a helyzeten! Nem direkt, és pláne nem ellened csinálja!

Ha úgy érzed, szükség van rá, menjetek el feszültségoldó csoportba, nálunk az oviban hirdettek ilyet, játszanak a gyerekek ott, állítólag nagyon jó. De mondom, el fog múlni – persze lehet, hogy helyette a körmét fogja rágni (ahogy én is tettem pl. az ujjszopás elhagyásával). :)

2013. márc. 6. 15:25
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm kedves második válaszoló, kicsit megnyugtattál. Akkor bízom benne, hogy előbb-utóbb kinövi.
2013. márc. 12. 14:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!