Van okom aggódni kislányom beszédfejlődése miatt?
Szerintem rendben van.
Az én gyerekem is kb ennyi idős, de még mondókát sem mond, és mondatokat sem.
Beszéd letisztulása majd az oviban, 5-6 éves korra szükséges. Addig teljesen normális, hogy esetleg pár ember nem érti, amit mond. Ne aggódj, tök jó a kislányod beszédfejlődése, nagyon ügyes!
Elhiszem, nekem is első gyerek, úgyhogy nagy tapasztalatom nekem sincs. Ő két éves, de még csak szavakat mond, annak is nagy részét csak én, vagy én se értem. (szókincse talán 30-40 körül) Egy picit látom, hogy hátrébb tart, de nem vészes. 3 éves nem beszélő gyereket is láttam már és egy éves beszélőt is.
Az, hogy a tied 2 múlt és mondókázik már, szerintem nagyon jó. Kis könyv adhat egy kis viszonyítást, azt ezt írja: "főbb testrészeit megnevezi" (3 éves korra) Ahogy kiveszem a szavaidból,ezt rég tudja már.
Nincs okod aggódni. Amiket leírtál, az teljesen rendben van. Ilyen idős gyerekek beszéde még többnyire nem tiszta, az egyik érthetőbben beszél, a másik meg nem. 5 éves koráig még sokat fog tisztulni a beszéde, de ha még marad beszédhibája, majd foglalkozik vele az óvodában logopédus.
(egy logopédus anyuka)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!