Okozott-e már otthonotokban vagy máshol kisebb-nagyobb anyagi kárt gyermeketek?
Most így hirtelen nem is tudom... Inkább eszmei értéke volt annak, amit tönkre tett egyszer, még kicsi volt, és eltört egy faragott fa elefántot. Apukám hozta nekem Afrikából, amikor még gyerek voltam. Utcai bazárban vette, gondolom nem volt nagyon drága, de nekem emlék volt.
Meg kisebb korában néhány könyvet megcincált, de erről hamar le lett szoktatva, és végül is ezek nem mentek tönkre, csak rongyosabbak lettek, de a könyvekkel úgy vagyok, hogy amíg olvasható, addig az nekem ugyanannyit ér, mintha új lenne.
Nálunk inkább én vagyok az, aki tör, zúz, rengeteg pohár és tányér semmisült már meg a kétballkezességem miatt, viszont érdekes módon a gyerek még egyet sem tört össze (kopp kopp).
Na jó, azért az előző kanapét meg kell említenem, de azt csak egyszerűen összekoszolta az évek során, tele volt csoki folttal meg egyéb hasonlókkal, amiket sehogy se tudtam kiszedni. Nem véletlenül lett bevezetve később az a szabály, hogy a kanapén tilos enni :)
Két kisgyermekem van ( 3 és 4 évesek).
falak, ajtók kidekorálva, plussz egy szekrény. Szőnyeg trapára. Kb. másfél éves lehetett a lányom mikor a kádba beledobta a telefonomat. festeni kellene és a szőnyeget parkettára cserélni. Tavasszal talán megvalosúl, de félek hiába, minden ugyanugy megy majd tönkre. Tv nálunk is megkarcolva. Ez van. Még kicsik, talán lassan megjön az ezsük.
Amiket itt leírtok, néhány dolgo konkrétan veszélyes is.
èppen minap olvastam, hogy egy tv ráesett egy 1 éves gyerekre és teljesen agyon nyomta.
de többi dolog is.
nálunk mi vagyunk a felnöttek és ök a gyerekek. mi megmutatjuk mivel hogyan lehet játszani és mi az övéké. pl gondolom senkinél nem játszik a gyerek nagykéssel. na pont így lehet elérni, hogy a tv-t se karcolja össze, vagy firkáljon a falra.
lányaimnak van saját fiokjuk, pl konyhában is amiben olyan dolgok vannak amit kipakolhatnak. de nagykéses fiokot nem pakoklhatja ki.
ez nem is nevelés, hanem inkább foglalkozás.
az egyik anyuka írta hogy 3 éves és már nem tör zúz. na ö az aki foglalkozott eleget a gyerekkel, és gondolom vissza vissza tér, de kezelhetö a gyerek. ez rengeteg munka, de gondolom az anyukának is jobb így.
Néhány dolog nekem is meredek amit leírtatok.
Nálunk is csak asztalnál ülve rajzolhat a fiam. Egyszer elkezdte a parkettán, akkor elvettem tőle.Le leszek pontozva, de ha olyan dolgot csinált, hogy kocogtatta a tv-t valamivel, akkor bizony én ráütöttem a kezére. És ne mondjátok, hogy a gyerek nem érti miért legyinted meg a kezét, mert nagyon is tudják, nem buták ők! Nálunk a legnagyobb kártétel egy kis dobozos sudokrémmel kente be a haját és fürdéskor egy 2 dl-es tusfürdőből csinált magának habfürdőt, akkor 3 napig gyógyszertári krémmel fürdettem (utálta!) azota a tusfürdőket sem piszkálja.
Tányérat, poharat sosem tört, de akinél ez van, miért nem műanyagot használ?Én nem tűrném hogy naponta poharak, tányérak törjenek.
Nekem megnyugtatólag hatottak a válaszok, mármint azért, hogy látom, nem csak az én gyerekeim ilyen rosszcsontok.
Mondjuk két lány példát nem olvastam.
Az én két lányom (4,5 és 2,5 évesek) minden könyvet tönkretesznek, és sok olyan mesekönyv van, ami még az enyém volt. Mindig megígérik, hogy nem lesz baja, de ritkán sikerül. Vannak persze olyanok, amiket egyáltalán nem adok a kezükbe.
A nagyobb, amióta oviba jár, sokat fejlődött, de azért simán megcsinálja a hülyeséget, ha nem látom.
A kicsi az valami kriminális, mindent eltör, összegyűr, széttépked, szétdobál, pl. távirányító, bármilyen játék, amin cimke vagy matrica van,azt letépi róla (fapuzzle-ról, pedig azt nagyon szereti, és mégis), a falat nem hogy kipingálta, de konkrétan kiskanállal véste...
Én is rácsaptam már nem egyszer a kezükre, mert ugy gondoltam, hogy majd megtanulják belőle. Nem jellemző, hogy bejött volna...
A cserépkályhát pl. sosem bántják, azt mindkettő megtapasztalta, hogy forró, és onnantól nem nyúltak hozzá. De a tűzhely az már más. Szinte napi szinten használom a sütőt, és a kicsi már vagy százszor megfogta, olyankor megjegyzi, hogy anya, megégette ujjam! És legközelebb ugyanúgy megfogja....
Gratulálok a kislányhoz, aki elsőre szót fogad. Sajnos nekem nincs ezen a téren ilyen szerencsém. A megvonástól a kézrácsapásig, a nem szólok hozzádtól a csináljuk együtt helyesen-ig már mindent kipróbáltam. Semmi nem vált be....
De az biztos, hogy nem unatkozom mellettük :D
okos tv, okos telefon , hülye szülő ....
nem kell előtte hagyni , drága holmit biztonságos helyre szerelni ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!