Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Iskolaérettségi vizsgálat...

Iskolaérettségi vizsgálat után egy héttel ma jelezték az oviban, hogy pszichológusi vizsgálatra kell mennem a figyelemzavaros kisfiammal, mi lehet ennek az oka?

Figyelt kérdés

Amikor bekerült az oviba 3 évesen nagyon nehezen boldogultak vele az óvónénik,fél évig jártunk pszichológushoz akkor a nevelési tanácsadóba aki figyelemzavarra gyanakodott ,a fél év alatt számtalan tanáccsak szolgált hogyan lehetne a kisfiamat megváltoztatni ,de a legvégén mégis az lett belőle,hogy el kell fogadni olyannak amilyen és annak megfelelően elvárni tőle dolgokat,határozottan,türelmesen kell terelgetni,teljeasen megváltoztatni nem lehet,neki is teher ,hogy folymatosan kudarcai adódnak az állapotából ,mert másoknak zavaró a viselkedése.

Aztán magánúton kezdtünk el fejlesztésre járni TSMT-re és gyógypedagógushoz ,ez hozott hatalmas előrelépést az életünkben és a kisfiam egyre inkább képessé vált együttműködni,figyelni .

Legutóbbi visszajelzés az óvónéniktől az volt,hogy nagyon jó gyerek az oviban,szót fogad,nincsen vele probléma ,sokat használtak a fejlesztések neki.

Egy hete voltunk iskolaérettségi vizsgálaton ,101 -es lett az IQ-ja ,de mivel figyelemzavaros,nagyon pici és sovány és a fogváltás sem indult még meg nem javasoltak neki iskolakezdést idén .

Meglepődtem amikor ma szóltak az óvónénik,hogy a vezető óvónő szólt nekik,hogy a kisfiamnak psichológushoz kell mennie...de hiszen nagyon dícsérték az oviban,itthon is látni a javulásta viselkedésében,mert képes bocsánatot kérni,megbánni a dolgokat.

Egy probléma maradt a folyton nyűzsgés,beszédkényszer és mozgáskényszer,játékosság ,ezek viszont a figyelemzavarral magyarázhatóak .

Miért merülhetett fel az,hogy pszichológusnak kell látnia a kisfiamat ismét?

Bevallom rosszul érint,hogy mindent elkövetünk a gyermekünkért és mégis mintha azért kellene a gyerekkel együtt megjelennem,hogy bizonygassak,hogy nem azért olyan amilyen ,mert nem foglakozunk vele,sőt nagyon jó és szerető családi légkörben nevelkedik szerintem :-) .

Csak segíteni akarnak,vagy velünk szülőkkel kapcsolatosan merülhettek fel feltételezések ?

2013. febr. 14. 09:26
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

kétlem, hogy azért hívnának be mert veletek lenne bajuk.

ez inkább segítség lehet, ha egy gyereknél problémát találnak akkor a gyereket a nevtannak fel kell venniük.

nyilván a felmérésen megtalálták a figyelemzavart így felvették a gyerekedet, ami úgy néz ki, hogy először a szülőkkel beszélgetnek, majd megnézik a gyereket és azután döntik el, hogy fejlesztésre szorul-e.

amúgy ha be kell járni heti 1x se borzasztó, ingyenes és a legroszabb esetben is, nem történik semmi. de lehet ezzel is lesz egy kis előrelépésetek :)

2013. febr. 14. 09:32
 2/11 anonim ***** válasza:
Mert ez a protokoll. Orulj neki, hogy torodnek vele. Senki nem gondolja -nehany tokeletes osanyan kivul- hogy a figyelemzavar nevelesi hiba lenne. Plane nem a szakembeek....
2013. febr. 14. 09:36
 3/11 A kérdező kommentje:

3 éves korában mi már megjártuk a nev.tan.-t ,akkor fél évig jártunk egy pszichológushoz heti 2x ,fejlesztést nem írt elő,hiába kérleltem ,azt mondta ,hogy majd az idő eldönti mi lesz a gyerekkel,ezek után vittem magánúton fejlesztésekre .

Ismerem a nevelési anácsadó rendszerét hathatós segítséget nem kaptunk,sőt egyre inkább segítettek annak megélésében,hogy a gyerekemből kinevelhető lenne a viselkedése megfelelő hozzáállással ,ezen döbbent meg a gyógypedagógus-akihez magánúton fordultam az első alkalommal amikor egy órán keresztül vizsgálta a gyerekemet és végül egyértelműnek látta,hogy semmiféle neveléssel nem lehet a gyerekemből kinevelni az állapotát,mivel súlys abbn fokú idegrendszeri éretlenség és figyelemzavar áll fent nála.

2013. febr. 14. 09:37
 4/11 A kérdező kommentje:

"Senki nem gondolja -nehany tokeletes osanyan kivul- hogy a figyelemzavar nevelesi hiba lenne. Plane nem a szakembeek...."

Nagyon köszönöm ,ez megnyugtató !

Néhány ősanyával kapcsolatosan volt már tapasztalatom amikor az ő gyereük nyugodtan ült a babakocsiban,majd elmélyülten játszott 3 évesen az egekig magasztalták magukat a nevelés terén,aztán az én gyerek 6 évesen nem beszél csúnyán ,nem verekedik,az ősanya gyereke viszont igen,kérdem én ,hogy az izgágaság a rosszabb ,vagy a csúnya beszéd,verekedés ?

2013. febr. 14. 09:40
 5/11 krisztivan ***** válasza:
Szerintem érdemes végigjárni az ovodás utat is,hiszen lehet kifogtok valaki segítőkész embert és akkor még profitálhattok is belőle.Nekem nagyon nyugodt fiam van:-)) Így született:-)) És amikor dicsértek Engem,hogy milyen jól nevelt a gyerekem teljes döbbenettel néztek rám,mert mondtam,hogy az égadta világon semmit nem csináltam ezért.Egyszerűen különbözőek vagyunk és ennyi:-)) Te tudod,hogy mindent megtesztek és ez a lényeg:-))
2013. febr. 14. 09:47
 6/11 A kérdező kommentje:

Krisztivan!Köszönöm !

Bevallom,hogy ez a segítség néha csupán annyi,hogy kiadom magamból a pszichológussal történő beszélgetés alkalmával azokat a megélt kellemetlenségeket amik a családunkat ,kisfiamat érik a figyelemzavar miatt.

Ki nem lehet nevelni belőle a figyelemzavart ,ebben biztosan nem tud segíteni,az elfogadás pedig adott a részünkről,elfogadjuk és segítjük abban,hogy az állapotával együtt a lehető legjobban bodoguljon ,ismerjük az okokat (idegrendszeri ok -örökbefogadott kisfiú aki dysmaturitással-sorvadtan született anyai dohányzás miatt ) ,számtalan könyvet olvastunk a témában,minden tölünk telhetőt igyekszünk elkövetni.

Nem értem,hogy további pszichológusi vizsgálódásokkal mit szeretnének...bár Dr Sófi Gyula a téma nagy szakértője szerint ezek a gyereke a folyamatosan megélt kudarcaik miatt sokkal sérülékenyebbek,labilisabbak idegileg ezért folyamatos megfigyelést,nyomonkövetést igényelnek ,hogy felnőtt korukra a lehető legjobbak legyenek a kilátásaik .

2013. febr. 14. 09:56
 7/11 anonim ***** válasza:
Pszichológushoz azért küld az intézmény, mert ő tehet javaslatot arra, hogy maradjon még egy évet óvodában a fiad. ettől az évtől kezdve sem szülői kérésre, sem sem óvónői javaslatra nem maradhat oviban, csak szakjavaslatra. Mivel nálatok megfelelt az iskolaérettségi vizsgálaton elvileg mennie kéne. Az azonban biztos, hogy javára válna még egy év az oviban, akár az alkatát tekintve, akár azért, hogy ne érje kudarc az iskolában a beszédkényszer, a folytonos mozgás miatt. 1 év alatt ez még rengeteget fog alakulni, és ebben segít majd a pszichológus, hogy leírja, hogy javasolja még egy évig a visszatartást. Szterintem ez csak hasznotokra válik, mert rengeteget érik egy év alatt. egy óvónő
2013. febr. 14. 10:13
 8/11 A kérdező kommentje:
A felmérő hölgy aki az iskolaérettségi vizsgálatot végezte egy hete (nem tudom milyen végzettségű )azt mondta,hogy nem felelt meg,mert hiába nagyon értelmes,de a testi fejlettsége nem megfelelő,nem indult meg a fogváltás sem,ezért számítani lehet rá,hogy igen fáradékony lenne és még annyit emelt ki,hogy a "disz"-es zavarokra sokkal hajlamosabb lesz a figyelemzavar miatt .
2013. febr. 14. 10:19
 9/11 anonim ***** válasza:

Nekem kicsit zavaros a dolog. Ha a nev. tan egyértelműen javasolta, hogy maradjon óvodába, akkor ezzel a dolog el is lenne intézve.

Nem kell nekik "protokolból" kérni a pszichológus vizsgálatát, én arra gondolok, hogy a vezető óvónő vagy nagyon be akarja magát biztosítani, hogy valóban felmentheti a fiadat, vagy valami gondja neki van a fiaddal. De nem nagyon értem, hogy mi lehet, ha az óvónők meg már dicsérik.

Szerintem beszélj személyesen a vezető óvónővel, hogy miért kéri a gyereked további vizsgálatát.

2013. febr. 14. 11:21
 10/11 A kérdező kommentje:

"Szerintem beszélj személyesen a vezető óvónővel, hogy miért kéri a gyereked további vizsgálatát."

Beszéltem vele.Nagyon kedvesen elmondta,hogy a nevelési tanácsadóból kétszer jönnek ki az oviba az iskolaérettségi vizsgálat miatt,egyszer a képességeket mérik fel -ezen túl vagyunk (értelmileg rendben van ,101 IQ )és a másik pedig a pszichológusi vizsgálat a kudarctűrés vizsgálják például és a szociáls együttműködőkészséget ,belátom,hogy ezeknek igen nagy jelentősége van egy figyelemzavaros gyermek esetén .

Elmondta azt is,hogy az ő unokája is ebbe az oviba jár és ő is átesett az iskolaérettségi vizsgálaton ,neki is kellett pszichológussal is beszélnie ,pedig ő egy kifejezetten nyugodt kisfiú.

Állítólag a vezető óvónő amikor mondták neki,hogy anyukával együtt jöjjön a gyerek ,akkor próbálta őket lebeszélni arról,hogy újfent engem is behívjanak ezügyben ,mivel már olyan sokat jártunk pár éve pszichológushoz ,de a pszichológus pedig ,hozzáteszem nagyon helyesen úgy ítélte meg,hogy az anyukával való személyes találkozással lehet teljes és reális képet alkotni a gyermekről .

Már megint rémeket láttam...amikor pedig jóhiszeműen berendeltek a gyerekkel erre a vizsgálatra ,ez talán visszavezehteő arra,hogy sokan küzdünk azzal figyelemzavaros gyerekek szülei ,hogy már saját magunk is megkérdőjelezzük szülői alkalmasságunkat és üldözési mániánk van,hogy mások is éppen ezt gondolják rólunk...

2013. febr. 14. 12:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!