Volt akinek kisgyermeke még 3 éves kora után is cumizott? Mikor és hogyan szokott le?
Én voltam nagy cumis és a nagyobb lányom.
Előbb utóbb elhagyja, az jó, hogy máshová (pl. játszótérre a homokozóba) nem viszitek.
Amikor 4 lett a lányom, mi megbeszéltük, hogy szeretne egy nagyobb játékot, én meg azt mondtam, hogy nincs se szülinap, se karácsony, de akkor megegyezhetünk...
Két este egy picit pityergett, de mivel az ő döntése volt a csere, így egész jól viselte.
Egyreszt persze, h idövel leteszik: de csak olyan hatasra, ha pl. mas gyerekek elött szegyenlik, "dedos"-nak erzik (mert azok "kinevetik" esetleg). Amig ez nekik kenyelmes es elfogadott, addig nem.
Masreszt sztem valaszthatunk az ilyen külsö hatasok es a szülöi hatas között, sztem amig mi szoktatjuk le, ott mi iranyithatjuk, hogy ne erje esetleg olyan hatas, amit nem akarunk. Nalunk csak elalvashoz kellett, ahhoz viszont mindig (igy is örültem, h ez megoldodott), igy a felebredes utani alvas vegig gondot okozott sajnos. (Direkt nem akartam egy ujabb szokast kialakitani, de igy meg gond volt vegig.) Ovi elött fel evvel biztos, ami biztos, leszoktattuk, mert hatha ott majd alusznak. Cumitünder vitte el, igy "hirtelen", de elötte hetekig beszeltünk rola, hogy majd elajandekozzuk neki, tehat idöt adtunk, hogy ne megvonaskent elje meg, hanem örömmel, hiszen a cumitünder a kisbabaknak viszi, akik meg nem tudnak beszelni es elmondani, amit ö mar tud...stb.
Az én kisfiam 1 hónap múlva lesz 3 éves. Neki kb 1 hónapja nincs cumija. Önszántából "cserélte" le egy általa választott játékra. Én nem erőltettem, de úgy voltam vele, ha ő azt mondja, hogy elcseréli, hát legyen! Egyébként már hónapok óta mondogattuk neki, hogy az ügyes nagyfiúknak már nincs cumija, meg hogy választhat helyette valamilyen játékot. Első nap még sírt érte, aztán pár napig emlegette, de simán elaludt nélküle. Az érdekes az, hogy most bő egy hónap után megint minden nap nyafog a cumiért. Szóval talán még nem volt "elég nagyfiú" hozzá, nem is tudom... De így utólag lehet, hogy még korai volt, bár azért remélem, hogy nem kell visszaadnunk a hisztik ellenére sem. Egyébként nem akarlak elkeseríteni, de annyi hasonlóság van veletek, hogy nálunk is van egy alvós plüss, amivel a cumi mindig együtt járt, egyik sem működött a másik nélkül. Viszont jellemzően akkor jut eszébe a cumi, mikor a kezébe akad az alvókája, akkor nagyon hiányzik neki.
Talán annyit tudok javasolni, ha leteszitek a cumit, és nem igényli a kis alvós kutyáját, akkor ne erőltesd, inkább jobb, ha kikerül a látóköréből, és nem emlékezteti a cumira. Persze ha inkább megnyugtatja, akkor hagyd.
Én először csak a napközbeni cumizásról szoktatnám le, aztán ha elég "nagynak" érzi magát, éjszakára ráértek még leszokni. Sok sikert hozzá!
Köszi a válaszokat.
Pont ezen gondolkodtam, hogy ha a cumit elveszem, el kéne venni a plüsst is, hiszen annyira összekapcsolja a kettőt, hogy szerintem rossz lenne neki a kutyával, cumi nélkül. De még azt is elvenni tőle, mikor annyira szereti.... ehhez nincs szívem.
Bármi, csak ne a nyuszi vigye el, ne utálja már meg emiatt a húsvétot.
Enyém ujjszopós+morzsikendős volt. 3,5 évesen úgy döntött, hogy nem szopja tovább az ujját, de a morzsikendőhöz még mindig ragaszkodik (elmúlt 4).
Persze ehhez kellettünk mi is: duruzsoltunk neki rendesen, hogy a nagylányok nem szopják az ujjukat, ronda lesz a keze, a foga, stb. És persze választhatott magának cserébe ajándékot, ha tényleg abbahagyja.
Kb 2-3 hétig ment nehezen az elalvás, hiányzott neki az ujja, azt kérte, hogy feküdjek mellé, és fogjam a kezét, amíg elalszik, hogy ne tudja bekapni.
Igazából az lenne a legjobb, ha a gyermeked magától hagyná el a cumit. Próbálj neki te is dumálni a nagylányságról, de ne legyél erőszakos. Ha a cumi ugrik is, a kutya még maradhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!