A babák miért tudnak jobban aludni zajban?
A természet és az otthon megszokott zajai megnyugtatnak, és a biztonság élményét nyújtják. (Természetesen nem a harsány, vagy hirtelen erősen megszólaló hangok).
Az Anyatermészetre is jellemző, hogy a csend veszélyt jelent. Ha természetfilmet nézel, a békésen emésztő oroszlánok mellett tisztes távolban legelnek a zebrák meg az antilopok, incselkednek egymással, bőgnek, madarak zsivalya hallatszik, zizegnek a levelek a szélben. Aztán amikor hirtelen csend lesz, minden állat felkapja a fejét és feszült izmokkal készül a menekülésre. (Mert lehet, hogy betévedt a területre még egy ragadozó, aki még éhes. Vagy a vihar előtti szélcsend van.)
Nálunk 3 gyerek játszik otthon. Már abban a korban vannak, amikor együtt is tudnak játszani és én tudom a házimunkát végezni. Míg hallom a csicsergésüket, az incselkedések zaját, a várépítésből lepottyanó kockák hangját - szóval míg hallom őket, addig nyugodt vagyok. Aztán, ha hirtelen csend lesz, akkor kihúzom gyorsan a vasalót és megyek megnézni, hogy mi történt.
És egy válaszoló már megjegyezte, hogy megszületés előtt, odabent állandó zaj volt. A magzatvíz jól vezeti a hangot. Az állandó szívhangok mellett az emésztés zörejei és az anya beszéde, nomeg a külvilágból beszűrődő hangok is mind-mind hangélményt jelentettek, s mindez a zaj azt jelentette a babának, hogy biztonságban van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!