Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Túlaggódom kivegyem az oviból...

Túlaggódom kivegyem az oviból vagy ezek normálisak egy állami oviban, szokjam meg, törődjek bele, máshol is ez lesz?

Figyelt kérdés

3 éves volt októberben a lányom. Be is írattam az oviba, már 2 éves kora óta szobatiszta, önállóan eszik nagyrészt egyedül öltözik (3 éves kora előtt nem sokkal) szépen tisztán részletesen beszél, beszámol. Nyitott barátkozós típus, nem egy félős. Jártunk 2 éves korától babaklubba játszóházba, játszótérre, rokonokhoz, mindig mindenhol feltalálta magát talpraesett barátkozós, barátokat szerez együtt játszik. Csak októbertől vették fel dacára annak hogy mint írtam teljesen alkalmas lett volna ovira már szeptembertől és akkor egyszerre kezdhetetett volna a többi gyerekkel (sima kiscsopi) 15 en voltak szeptemberben tehát nem értem, miért nem fért ő el ott 16.nak de mindegy, megértettük, túlléptünk ezen, októbertől vittem (16.tól mert 15 töltötte).

És hát azóta csak a szenvedés van. Nem szeret járni, 5 napból 4 en sír ordít reggel akaszkodik rám. Nem mesél hogy mi volt bent, semmit.

Kérdezem kivel játszik van e kis barátja barátnője, semmi. Csak a dadust említi néha hogy leszidta mert bepisilt (bepisil néha pedig itthon sose).

Az óvónőket 3 szor kérdeztem eddig hogy mit csinál a lányom, mit szeret, kivel játszik. A válasz: hát senkivel, egyedül főzőcskézik...meg mindig más játékkal játszik.

És olyankor is úgy érzem, kicsit le akarnak rázni hogy mit kérdezgetek.

A stílusuk kedves vagy hogy mondjam, nem bunkók meg hívják be a kislányomat reggel mikor ő sír de mégis rossz érzésem van.

Tanulni nem tanult semmit, úgy értem se egy dalt se egy mondókát, semmit se hallok tőle hogy "ragadna rá vmi".

Kérdéseim:

1.Ez normális hogy október óta sír és nem tudja megszokni?

2.Tényleg nem érnek erre rá az óvónők hogy az én lelkemet ápolgassák? (ezt a férjem mondta)

3. Terhes vagyom még nagyon kicsi a baba, de a dokimmal meg tudom beszélni hogy kiírjon táppénzre ami anyagilag rossz lenne persze de akkor kivehetném a lányt az oviból van ennek értelme hogy kiveszem (másik ovit kerestem már egyébként)?

4.Sógornőm fiai is oda járnak nagyon kényelmes mert ha én néha nem érek oda, ő elhozza a lányt is de hát ez a kényelmi szempont nem állhat az előtt hogy úgy érzem nincs jó helyen ugye?

5. Jövő szeptembertől ha máshova menne ott is ez lenne vajon?

2013. jan. 18. 14:39
1 2 3 4 5
 21/42 anonim ***** válasza:
4. Es 14. Vagyok. En elmondtam az uj oviban a gondomat. Azt mondtak ra, h a beszoktatas 90 szazalekban az ovonokon mulik. A picur kiszakad a csaladi feszekbol, tehat az ovonok feladata, h a gyermekben megteremtsek a bizalmat, amit a szulo irant erez, a csaladias legkort, h jokedvvel, kinyilva teljenek a napjai. Es tudod mit? Igazuk volt.
2013. jan. 18. 15:08
 22/42 A kérdező kommentje:
Igen ezt értem amit írsz na de október óta jár (1 szer volt beteg 4 napig csak) és ennyi idő alatt kicsi gyerekek között nem kellett volna már kialakuljon valami? Tehát ennyi idő alatt már felnőttek között is kialakulnak szimpátiák pedig a felnőtteknek vannak előzetes élményeik, tapasztalataik, elvárásaik másokkal szemben szóval az még nehezebb is.
2013. jan. 18. 15:09
 23/42 A kérdező kommentje:
Voltam bent a másik oviban egy pár napja (az apja javasolta hogy mielőtt kivenném, azért tájékozódjak már hogy a másik szóba jöhető oviba átvennék e egyáltalán ebben igazat is adtam neki hogy reálisan nézzük a dolgokat) és nem akartam mondani hogy ilyen jellegű a gondunk de vajon mondjam a vezető óvónőnek (ő intézi a felvételit majd) hogy ez volt a gond hogy úgy érzem hónapok alatt se illeszkedett be? Vagy ez elriasztó lehet hogy hatalmas elvárásaim vannak vagy problémás a gyerekem??
2013. jan. 18. 15:11
 24/42 anonim ***** válasza:
Ismét 10-es vagyok:Próbáld meg az új ovit, de mondd el, mi volt a gond az előző helyen, ha ott sem fog beilleszkedni, akkor valószínű, hogy beilleszkedési zavara van és nem az őket körülvevő emberekkel van a gond
2013. jan. 18. 15:18
 25/42 A kérdező kommentje:
Na ez az hogy mi van ha ott is rossz lesz neki vagy ugyanolyan mint itt...a férjem szerint ez így rosszabb hogy ide oda rángatom dehát nem "rángatni" szeretném hanem megpróbálni hátha jobb lesz neki, most úgy érzem hogy cserben hagyom ha "kényszerítem" hogy továbbra is oda járjon.:(
2013. jan. 18. 15:20
 26/42 anonim ***** válasza:
100%

3-as vagyok. Én nem feléd vagyok szkeptikus, hanem arra vagyok kíváncsi, hogy a többi anyukának jó ez??? A többi gyerek tanul valami újat? A többi gyerek szeret oda járni?

Beszéltél már erről más anyukákkal, akik oda viszik a gyerekeiket?

2013. jan. 18. 15:20
 27/42 anonim ***** válasza:
100%

Hát az 5-10 perces beszámoló a gyerek aznapi tevékenységéről irreális elvárás, az több mint 2 órát venne igénybe 20 gyereknél. Nálunk 10-20 másodperc alatt elmondják, hogy volt-e valami gond vele, vagy kakilt-e aznap, vagy megdícsérték-e valami miatt.

Én nem irigylem az óvónőket, amikor nem eső esik akkor kiviszik minden nap a gyerekeket levegőzni. Hát 20 gyereket felöltöztetni nem lehet semmi, mert az enyém még nagyon nem önálló ezen a téren.

De amikor oviba megyünk, akkor nem akar oviba menni, ha meg délután érte megyek, akkor nem akar eljönni onnan. Szóval a dackorszakot éljük, 3,5 éves és fiú.

De amikor értemegyek akkor azt mondja, játszik még egy kicsit, én meg hagyom még vagy 2-3 percet. Van amikor magától kiszalad a csoportszobából, és már öltözés közben meséli, hogy mi történt vele aznap. Van, hogy nem.

A gyerek pont olyan mint én, van úgy, hogy van kedvem csicseregni, van úgy hogy nincs. Van amikor korán és frissen ébredek, van úgy hogy nehezen és fáradtan. A gyerektől sem várom el, hogy mindig egyforma kedve legyen.

Visszatérve a kislányodhoz, én az óvoda vezetőjével beszélnék, hogy egy 10 perces fogadóórát szeretnél kapni, ahol az óvónéniktől szeretnéd megkérdezni, hogy ők hogy látják a lányodat. Nekik mi a véleménye arról, hogy miért nem játszik a többi gyerekkel. Vagy ők miért nem tudják bevonni a csoportfoglalkozásba? Ott nyilván kiderülne, hogy nekik milyen a hozzáállásuk, és annak fényében lehetne dönteni a maradás, vagy a másik oviba vitel mellett. Mindenképpen ennél bővebb információ kell.

2013. jan. 18. 15:23
 28/42 A kérdező kommentje:

Azzal nekem se lenne bajom ha néha sírna reggel vagy néha nem akarna hazajönni vagy néha mesélne VALAMIT róla csak így az aggasztó hogy soha semmit...

vezető óvónő: attól félek, hogy ha bemegyek "nagy ügyet " csinálni ebből akkor az óvónőket "előveszik" az meg nekik nyilván nem fog tetszeni és lehet még rosszabb lesz a helyzet. Félek ettől, nem akarok kiszúrni vele még jobban.

Más szülőkkel nem tudom mi a helyzet néhányukkal találkozom amikor visszük hozzuk de legtöbbjük rohan, van aki szerint hát igen pistike is szokott sírni reggel dehát még olyan kicsik nem?

Meg van olyan ahol a szülőkkel elcseverésznek az óvónők, elbratyiznak nyilván nekik sincs gondjuk. Nekem nincs időm ott hosszasan "nyalizni" (bocsánat nem tudok jobb szót) meg max. sorban állhatnék kb.Szóval nem tudom más szülőkkel mi a helyzet teljességében.

2013. jan. 18. 15:38
 29/42 anonim ***** válasza:

Nem olvastam a válaszokat, úgyhogy lehet hogy olyanokat írok, amit már más is.

Szerintem mielőtt végleg elhatároznád hogy kiveszed, kérj egy fogadóórát az ovónőktől, ahol leültök kettesben/hármasban és elbeszélgethettek a gyerekről. Hiába nincsenek sokan a csoportba, az ovonőnek az a dolga, hogy a gyerekekre figyeljen és nem az, hogy a szülővel cseverésszen. Nemmondom azért egy két mondatot mondhatna máskor is, de abból sokszor nem derül ki semmi, főleg ha úgy érzed nincs rendben valami. Úgyhogy kérj tőle időpontot, biztos ő is bele fog egyezni.

A másik: az hogy előtte vitted mindenféle foglalkozásra, játszóházba, stb. az nem ugyanaz az ovodával, a többinél te ott voltál, lehet hogy a te jelenléted miatt a lányod is másképp viselkedett, sokkal bátrabb, felszabadultabb volt. Az oviban nem vagy ott, ezért lehet nem tud feloldódni. Hidd el lehet hogy ez is az oka, nálunk is így volt az elején. Ha ez a probléma és átviszed másik oviba, akkor is így fog viselkedni.

Hogy nem mond semmi mondókát, az lehet azért is van, mert nem vonja be magát a közös játékba, mint ahogy az ovónők is jelezték. Vannak olyan gyerekek, akiket lehetetlen bevonni, csak egy idő után. Erőszakkal meg nem fogják rávenni. Az én lányom csoportjában is volt ilyen gyerek, aztán idővel feloldódott és részt vett a közös játékban. De addig békén hagyták, ha erőltetik még rosszabb. Ezt is a fogadóórán megkérdezheted az ovonőtől, mi az oka.

Különben ott alszik a lányod? Csak mert ha az elején még elhoznád ebéd után, az ebben a helyzetben sokat segítene, mert az egész napos ott tartózkodás anya nélkül lehet hogy sok még neki. Aztán majd egy idő után átszoktatni az ott alvásra.

Vannak barátai? Úgy gondolom nincsenek, de ha találna magának egy barátot, akkor sokkal könnyebb lenne minden.

Ezeket mind tapasztalatból írtam le, mert mi is voltunk hasonló helyzetben, de egy percig nem gondoltam hogy ki kéne vennem, egy idő után megoldódott a probléma. Én bíztam az ovónőkben, ezért is írtam, ha jobban megismered őket egy fogadóóra keretében, akkor látod hogy valójában milyenek, tényleg flegmák, kedvetlenek, vagy próbálnak segíteni a lányodnak.

2013. jan. 18. 16:31
 30/42 anonim ***** válasza:
Szerintem nagyon sok idő telt el amióta rosszul érzi magát.Nálunk is ez van,októberben kezdte a bölcsit és 3hétig sírt,le kellett fejteni a nyakamról-szörnyű volt.És a legrosszabb,hogy a bölcsis néniknél hasonlót éreztem,nem fogadták reggel,alig-alig köszöntek neki én meg az odavezető úton folyamatosan mondogattam neki,h.már mennyire várják,hívtak,h.ugye jön ma bölcsibe...stb.aztán beértünk és semmi visszaigazolás.A többi anyukával bratyizás,más gyereknek buksi simi,stb.Nagyon sokat örlődtem végül beszéltem a vezetővel és megkértem,h.segítsék a beszokást azzal,h.reggel lelkesebben fogadják,bevezetik a szobába,elterelik a figyelmét játékkal...stb.mert tudom,h.ez nem szokás,de segítség lenne.Tehát úgy adtam elő,h.én,mint buta szülő,első bölcsi,nem tudom,hogy megy ez,segítsenek...Persze sok dolog nem változott,alapból a bölcsisnéni nem tud kibújni a bőréből,nem babusgatja,de a reggel legalább simán megy.Bocs kicsit hosszú lett.Én a helyedben mindenképp adnék még egy esélyt előadva a "segítsenek,mit tegyek"szerepet(tudom,nem könnyű,de hát a gyerekért..)aztán ha nem változik nem szenvedtetném,rögtön kivenném és át a másikba ahol elmondanám az előzővel a bajomat!!
2013. jan. 18. 22:04
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!