Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mennyi idős kortól tudja a...

Mennyi idős kortól tudja a kisgyerek megkülönböztetni a fantáziát a valóságtól? Mikortól tekinthető a hazugság tudatos félrevezetésnek?

Figyelt kérdés
Most hagyjuk azokat, akik még felnőtt korban sem tudják megkülönböztetni :)

2013. jan. 14. 08:38
 1/10 anonim ***** válasza:
pontosat nem tudok, de 5 éves kor alatt semmiképp. 4,5 éves a fiam, fantáziál annyit, h öröm nézni, van kitalált barátja, munkatársai, munkahelye, meg minden :)
2013. jan. 14. 08:40
 2/10 A kérdező kommentje:

Jaaaaaj de jópofa :))))) Munkahelye..!!! :o) Nagyon egyéniség lehet!!!

Köszi a gyors választ!

2013. jan. 14. 08:41
 3/10 anonim ***** válasza:
köszi, a legtöbbet emlegetett munkatársa Lajos, akit utálok rendesen, mert azt mondja neki, hogy léteznek szellemek. én meg mondom, h ugyan, ez a Lajos milyen buta, nem tudja, hogy nem léteznek, bla-bla, ő meg mondja, h a Lajos szerint vannak és akkor elmeséli, hogy a "Lajos" szerint milyenek. szóval utálom a Lajost, meg a Norbit is, mert ő meg agresszív :)) én meg magyarázom, hogy milyen csúnya dolgot csinált a Norbi, hha tényleg megütötte az alkalmazottját...
2013. jan. 14. 08:48
 4/10 A kérdező kommentje:

Jaj hát ez haláli!!

Nem lehet, hogy ovis társai személyiségét, mondatait ruházza rá a kitalált kollégákra?

2013. jan. 14. 08:50
 5/10 anonim ***** válasza:
igen, elképzelhető, ami az oviban történik, biztos azt dolgozza fel így :) szóval nagycsoportos korig biztos létezik ez a dolog, mondjuk szerintem élesen elkülöníthető a tényleges hazugságtól, az ebben a korban még nem jellemző. max. ilyen szinten, h nem én öntöttem ki a vizet, hanem az öcsi pl...
2013. jan. 14. 09:10
 6/10 krisztivan ***** válasza:
Én úgy tudom,hogy 6 éves korig teljesen normális a valóság és a fantázia keverése és csak utána kezdődhet a direkt hazugság.De szerintem ez az életév is kitolódhat néhány gyereknél,hiszen nem vagyunk egyformák.
2013. jan. 14. 09:16
 7/10 A kérdező kommentje:
Köszi neked is. A négyéves lányom "megvádolt" valakit valamivel, és az illető állítja, hogy ő ilyet sose tett. Ezért érdekelt, hogy itt még a valóság és a fantázia keveredéséről van-e szó. Azt nem hinném, hogy gonoszságból vagy tudatosan ki akarna szúrni bárkivel, ilyen szintű konspirációs készég még biztosan nincs benne és valószínűleg nem is lenne oka rá, hogy ezt tegye. Persze az is igaz, hogy a "megvádolt" fél sem feltétlenül vall be olyasmit, amit én nem is láthattam/hallhattam.
2013. jan. 14. 09:25
 8/10 krisztivan ***** válasza:
Szerintem ilyenkor mindig van alapja a dolognak.Lehet persze a gyermek máshogy éli meg a történést de van alapja:-(( Egy saját példa: párom kisfiának a popsiját paskoltam amikor elment mellettem.Szórakozásból,játékból.Egyszer csak azt mondja nekem,hogy én miért verem Őt!Döbbenet,de tényleg volt alapja csak másképp éreztük.
2013. jan. 14. 09:37
 9/10 A kérdező kommentje:
Igen, én is gyártottam pár elméletet, hogy mi érthetett félre, és őszintén remélem, hogy valóban erről van szó. Csak tudni akartam, hogy most leszúrjam-e őt a hazugságért, de ezek alapján nyilvánvaló, hogy nem szabad.
2013. jan. 14. 09:53
 10/10 gungasam ***** válasza:
Nem lehet életkorhoz kötni a fantáziálás tudatos különválasztását. Biztos, hogy 10 évesen már elkülönült.Szerintem nagyon lassú az átmenet, lehet olyan fantázia amiről utólagosan meggyőzi magát, hogy valós.Személyiség fejlődéstől függ.Ha erősen rá van szorítva az önállóságra akkor koravén lesz. Ha nem engedik önállósodni,mindig a fantázia lesz az uralkodó.(nem vagyok szakember,csak két fiút neveltem fel)
2013. jan. 20. 14:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!