Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Beszédfejlődésben lemaradás?

Beszédfejlődésben lemaradás?

Figyelt kérdés
Lányom 16 hónapos volt a napokban és még 1 teljes szava sincs. Nagyon sok szónak csak az első 2 betűjét mondja. Mindent megért,mutat vagy mondja a kis betűit. Anyósom mondta, h lánya már 13 hónaposan szavakat mondott, sok helyen olvasom ,h már sokkal korábban 9-10 hónaposan szavakat mondanak. Igazság szerint azért tettem fel a kérdést ,h más is járt e hasonlócipőben? Nincs e megkésve. És mielőtt sokan azt mondanák ,h mit várok hisz még csak 16 hónapos tudom..ezért vagyok kíváncsi a tapasztalatokra.
2013. jan. 12. 15:07
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Kedves előző, tessék bízni a szakemberben. Számos probléma létezik, melyet egészen egyszerűen NEM DIAGNOSZTIZÁLNAK bizonyos életkor alatt. Ilyen pl. a beszédfejlődéseben való elmaradás, melyet csak 3 éves kortól diagnosztizálnak, vagy a hiperaktivitás, melyet csak 6 éves kortól (korábban legfeljebb csak magatartás zavar feltételezésének van értelme, életkori sajátosságok miatt).

Az egyik gyermek előbb lesz szobatiszta az átlagnál, de később beszél. A másik mindkettő téren az átlagnál hamarabb fejlődik, de majdnem 2 évesen kezdett először járni! A harmadik gyerek meg 1 évesen már járt, már 2 és fél évesen szobatiszta volt (pedig 4 évesen is elegendő!!!), de csak 3 évesen kezdett pár szavas mondatok szintjén beszélni.

Az összes felsorolt példám egészséges fejlődésre utal!

Kedves előző és kedves kérdező: nagyon messze van még, hogy aggódni kelljen a 16 hós beszédfejlődése miatt. Majd amikor már majdnem 3 éves és még nem beszél legalább pár szavas mondatokban, ráér akkor aggódni.

Ráadásul sok gyerek 2 és fél éves koráig szinte semmit nem mond, majd heteken belül hirtelen egész mondatokban beszél, főleg kisfiúknál figyelhető meg.

Oka: amíg nem muszáj, nem beszél, de érteni még a magzat is ért sok mindent!!

Mi lenne, ha nem oltogatná senki a szakembereket? Esetleg óvatos kérdést ("Esetleg lehet, kedves szakember, hogy van alternatív hozzáállás, például...? :)"), felvetést tenne, ahelyett, hogy "komolynak látszó felvetést" -már-már kioktatást- nyújt, csak mert irigy a szakember véleményére?

2013. jan. 13. 12:01
 12/16 anonim ***** válasza:

Tudom mit beszélek, a nagyobbik fiammal végigjártuk ezt az utat az ugyanmár semmi baja, majd fog beszélni van aki 3 évesen mondatokban szólal meg először stb.stb.

Később kiderült hogy igenis hamarabb kellett volna menni mert az nem OKÉ ha 2 évesen egy szócskát SEM utánoz utánad a gyerek stb. Én ezt értem nem beszélés alatt. Nem azt hogy van neki 5-6 szava de azt kevésnek ítélem.

Nekem is 3 gyerekem van (bár ezt nem szoktam érvként felhozni mert ez max. ajándék, de nem érdem), van vmiféle fogalmam a különböző fejlődésekről:)

Köszönöm egyébként. A témához már hozzászóltam, a többi pedig nyilván a kérdező saját felelőssége. A mi tapasztalatunk más volt. (és hozzátenném, későbbi szülőcsoportokban sajnos sok ilyennel találkoztam mint a mi esetünk amikor legyintettek rá orvos, védőnő, gondozónő is)

2013. jan. 13. 12:05
 13/16 anonim ***** válasza:
Irigy a szakember véleményére??? Ezt a mondatot pedig nem is tudom értelmezni:)
2013. jan. 13. 12:06
 14/16 anonim ***** válasza:

Előző előtti: a magán fejlesztő is pénzért diagnosztizál feleslegesen, és az állami is - utóbbi az államtól kap pénzt a statisztikájáért.

Vekerdy Tamás az egyik legelismertebb gyermekpszichológus hazánkban, Ranschburg mellett. Vekerdy is alátámasztja, amit írtam. Javaslom -aki mellesleg szülő is- Vekerdy úr sok évtizedes gyakorlati (plusz elméleti) ismereteit végiggondolni szintén, rengeteget lehet olvasni tőle a neten. Minden gyermekkorosztályhoz ért, átfogóan, magyarországi óvodareformer egyben. 25 éve a hazai óvodák többsége az ő reformjai hatására és annak szellemében folytatnak nevelést.

YOUTUBE is rendelkezésre áll.

Pl. 5-ből az első rész egy előadásból. (A további részek megtalálhatóak a videó mellett folyamatában, vagy rákereshető a youtube-on)

http://www.youtube.com/watch?v=NiMO7n1kKRk

2013. jan. 13. 12:14
 15/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm a további hozzászólásokat! Nagyon sok jó,érdekes dolgot írtatok! Igazán nem aggódtam túl ezt a dolgot,mert gondoltam ,h még picit..De jó pár hónapja írt ki 1 kérdés 1 anyuka,h..hmm a lényege az volt, h mindenhonnan elhajtották, h a gyerek még kicsi ahhoz, h beszéd lemaradásról lenne szó, de ő nem hagyta annyiban és végül kiderült,h tényleg volt nála vmi. Azért gondolat esetleges problémára,mert pl ha kérem ,h mondja ,h anya látom ,h csücsörít meg próbálkozik de nem jön ki neki rendesen:)
2013. jan. 13. 13:24
 16/16 anonim ***** válasza:
Az óvónő vagyok,igen utána jártunk 2,5 évesen,nem 16 hónaposan!!!
2013. jan. 13. 15:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!