Beszédfejlődésben lemaradás?
Kedves előző, tessék bízni a szakemberben. Számos probléma létezik, melyet egészen egyszerűen NEM DIAGNOSZTIZÁLNAK bizonyos életkor alatt. Ilyen pl. a beszédfejlődéseben való elmaradás, melyet csak 3 éves kortól diagnosztizálnak, vagy a hiperaktivitás, melyet csak 6 éves kortól (korábban legfeljebb csak magatartás zavar feltételezésének van értelme, életkori sajátosságok miatt).
Az egyik gyermek előbb lesz szobatiszta az átlagnál, de később beszél. A másik mindkettő téren az átlagnál hamarabb fejlődik, de majdnem 2 évesen kezdett először járni! A harmadik gyerek meg 1 évesen már járt, már 2 és fél évesen szobatiszta volt (pedig 4 évesen is elegendő!!!), de csak 3 évesen kezdett pár szavas mondatok szintjén beszélni.
Az összes felsorolt példám egészséges fejlődésre utal!
Kedves előző és kedves kérdező: nagyon messze van még, hogy aggódni kelljen a 16 hós beszédfejlődése miatt. Majd amikor már majdnem 3 éves és még nem beszél legalább pár szavas mondatokban, ráér akkor aggódni.
Ráadásul sok gyerek 2 és fél éves koráig szinte semmit nem mond, majd heteken belül hirtelen egész mondatokban beszél, főleg kisfiúknál figyelhető meg.
Oka: amíg nem muszáj, nem beszél, de érteni még a magzat is ért sok mindent!!
Mi lenne, ha nem oltogatná senki a szakembereket? Esetleg óvatos kérdést ("Esetleg lehet, kedves szakember, hogy van alternatív hozzáállás, például...? :)"), felvetést tenne, ahelyett, hogy "komolynak látszó felvetést" -már-már kioktatást- nyújt, csak mert irigy a szakember véleményére?
Tudom mit beszélek, a nagyobbik fiammal végigjártuk ezt az utat az ugyanmár semmi baja, majd fog beszélni van aki 3 évesen mondatokban szólal meg először stb.stb.
Később kiderült hogy igenis hamarabb kellett volna menni mert az nem OKÉ ha 2 évesen egy szócskát SEM utánoz utánad a gyerek stb. Én ezt értem nem beszélés alatt. Nem azt hogy van neki 5-6 szava de azt kevésnek ítélem.
Nekem is 3 gyerekem van (bár ezt nem szoktam érvként felhozni mert ez max. ajándék, de nem érdem), van vmiféle fogalmam a különböző fejlődésekről:)
Köszönöm egyébként. A témához már hozzászóltam, a többi pedig nyilván a kérdező saját felelőssége. A mi tapasztalatunk más volt. (és hozzátenném, későbbi szülőcsoportokban sajnos sok ilyennel találkoztam mint a mi esetünk amikor legyintettek rá orvos, védőnő, gondozónő is)
Előző előtti: a magán fejlesztő is pénzért diagnosztizál feleslegesen, és az állami is - utóbbi az államtól kap pénzt a statisztikájáért.
Vekerdy Tamás az egyik legelismertebb gyermekpszichológus hazánkban, Ranschburg mellett. Vekerdy is alátámasztja, amit írtam. Javaslom -aki mellesleg szülő is- Vekerdy úr sok évtizedes gyakorlati (plusz elméleti) ismereteit végiggondolni szintén, rengeteget lehet olvasni tőle a neten. Minden gyermekkorosztályhoz ért, átfogóan, magyarországi óvodareformer egyben. 25 éve a hazai óvodák többsége az ő reformjai hatására és annak szellemében folytatnak nevelést.
YOUTUBE is rendelkezésre áll.
Pl. 5-ből az első rész egy előadásból. (A további részek megtalálhatóak a videó mellett folyamatában, vagy rákereshető a youtube-on)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!