Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ha nem adatom be a kötelező...

Ha nem adatom be a kötelező 15 hónapos oltást a lányomnak, megbüntetnek?

Figyelt kérdés
A lányom, ahogyan már említettem is, 15 hónapos. Most beteg szegénykém, rettenetesen csúnyán köhög, lázas is volt, ezért most nem vittem oltásra. Viszont elég sok rosszat olvastam erről az oltásról, többek között olyanokat, hogy nagyon sok kisgyermeket egyetlen oltás sem viselt meg, kivéve ezt az oltást... Volt olyan gyerek aki 1 héten át magas lázzal küzdött, kiütéses lett ... Kicsit megijedtem, hiszen az én lányom most is beteg, nem akarom, hogy 2 hét múlva ismét visszaessen a betegségbe! Nem lehetne valahogy ezt az oltást "odázni" vagy esetleg nem beadatni? Ne nézzetek felelőtlen szülőnek, megvan a magam véleménye az oltásokról, ami nem feltétlenül pozitív...Minden kötelezőt beadattam de ezzel együtt féltem is a gyermekem.
2012. dec. 12. 17:07
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
100%

Azért ez elég fontos oltás. Az MMR nem vicc. Mikor a kisfiam kapta el, igen belázasodott, 2 napig, de az oltás után 1 héttel. Igen, pöttyös is lett, mivel rózsahimlő ellen kap oltás. De ez csak oltási betegség, még csak nem is fertőz, ezt az orvos mondta nekem. Kislányom 3 hónapja kapta meg ezt az oltást, 1 hét múlva kicsi hőemelkedése volt, pöttyök nem jelentek meg rajta, nagyon könnyen átvészelte. Ráadásul 2 oltást kapott mind a két gyerekem 15 hónaposan. De tegyük fel nem oltatod be rózsahimlő ellen és nem is kapja el a lányod kisgyerekként se, de mikor felnőtt lesz és terhes, ne adj Isten megfertőzik rózsahimlővel, akkor milyen lesz a lelkiismereted?

A rózsahimlő nem veszélyes, könnyen lefolyó betegség, de egy terhes nő magzatára végzetes!! Ezért lett kötelező védőoltás. Ez mellett véd a kanyarótól és a járványos fültőmirigy gyulladástól. Ja, és úgy tudom 11 évesen megismétlik ezt az oltást. Viszont ez az oltás élő vírusokat tartalmaz, ezért csak akkor adasd be neki, ha teljesen felgyógyult a mostani betegségéből, gyerekorvossal mindenképp beszéld meg!!

És igen, szerintem büntetnek!!

2012. dec. 12. 17:22
 12/24 anonim ***** válasza:
Én bárányhimlő ellen nem kaptam oltást 14 hetes terhes voltam mikor elkaptam. Szerencsére egészséges a fiam.
2012. dec. 12. 17:29
 13/24 anonim ***** válasza:
84%
A bárányhimlő nem egyezik meg a rózsahimlővel, vajon miért kötelező a rózsahimlő elleni oltás, a bárányhimlő elleni pedig nem! Gondolom nem véletlenül!
2012. dec. 12. 17:31
 14/24 A kérdező kommentje:
Aki azt írta, hogy nem kellene egy gyermek halálát az oltásra fogni annak mondanám, hogy a szülei mentőtisztek és ők jobban tudják ezt. Kimondták, hogy az oltás következében került olyan állapotba amilyenben volt, de azt mondták LEHETSÉGES, hogy már a születésekor is lehetett valamilyen rendellenessége ami ezzel az oltással került felszínre... Nem tudom jobban elmagyarázni, én nem vagyok sem mentőtiszt, sem orvos ez ne is legyen vita tárgya és nem is kell kommentálni mert rokon gyermekről van szó, nem kell bolygatni sem, csak azért említettem meg, hogy értsétek miért félek annyira.
2012. dec. 12. 17:35
 15/24 anonim ***** válasza:
0%

Az én egyik ismerősöm gyereke meg a 3 hónapos kötelező oltástolt részleges bénulása lett!Délelött még hadonászott a kiskezeivel,kezdett már forogni délután a kötelező beadása után meg csak feküdt mint egy darab fa!

Azóta is folyamatosan gyógytornászhoz,úszásra mindenféle fejlesztésre hordják!

Most 3 éves és óvatosan totyogva megy!

2012. dec. 12. 20:24
 16/24 anonim ***** válasza:
29%

Amíg beteg, addig nem adják be. UTána is érdemes 1-2 hetet várni. Elodázhatot, elvileg 3 hónap illegális meg nem jelenés után jelent a védőnő az ÁNTSZ-nek, ők 30 napon belül kiértesítenek, hogy menj el, ezt megint megtagadhatod - s ekkor fognak megfenyegetni a pénzbírsággal. Ezzel kb majdnem fél évet nyerhetsz, ami remek, hiszen minél érettebb egy baba szervezete, annál jobban viseli az oltásokat. Én is húztam volna utólag már mindet, amíg csak lehet (az én lányom is oltási károsodott).

Közösségbe oltás nélkül valóban nem mehet, ám ez 15 hónaposan még nem oszt, nem szoroz, ráadásul nagyon kicsi az esélye, hogy pont ezeket a rég kihalt betegségeket kapja el ezalatt a pár hónap alatt. Taktikázással ki lehet húzni jó ideig a végén pedig úgyis megkapja.

Nekünk azért odázták el végül, mert tojásallergiás a lányom, az MMR-t pedig kacsatojáson tenyészti ki. Hála Istennek, végül nem lett semmi baj, de én az oltás mellett attól is féltem, hogy befullad tőle...

(magánvélemény: ezek a betegségek - mumpsz, himlő, kanyaró - nem veszélyesek az esetek több, mint 99 %-ában, ráadásul felnőttkorban többféle rákos megbetegedés ellen védenek, ha elkaptad őket, de hát az oltás nagy biznisz. Ráadásul a hatása éppen addigra múlik el, mire az emebr abba a korba lép, amikor már veszélyes lenne elkapni, hiszen akár a bárányhimlő, ezeknek a fentieknek is kamaszkor után válhat halálossá a mellékhatása)

2012. dec. 12. 21:13
 17/24 anonim ***** válasza:
0%
Reagálva egy előző véleményre: mivel ebben az oltásban élő attenuált vírusok vannak, így fertőz bizony! az oltás beadása után a kisbaba fertőzhet, ez egyszerű biokémia)
2012. dec. 12. 21:14
 18/24 anonim ***** válasza:
Ez kötelező oltás, ha nem adatod be, az kimeríti a kiskorú veszélyeztetésének fogalmát, aminek komoly jogi következményei lesznek. Az nem baj, ha később kapja meg, ha beteg amúgy sem olthatja be az orvos, a mi doktornőnk, a gyógyulás után még vár 4-5 napot az oltással, hogy erősödjön az immunrendszer. Nem biztos, hogy baja lesz tőle. Az én fiam 2,5 éves, eddig megkapott minden kötelező, és nem kötelező oltást, és egyiktől sem lett baja, sem láz, sem kiütés. Ne hazardírozz ezzel.
2012. dec. 12. 21:58
 19/24 anonim ***** válasza:
18-s vagyok. Ha nem kapja meg a kötelező oltások, nem vehetik be közösségbe sem pl: bölcsőde kezdéskor kérik a védőnő által kitöltött nyomtatványt, amiben szerepelniük kell a védőoltásoknak is.
2012. dec. 12. 22:04
 20/24 anonim ***** válasza:
100%

16-osnak, aki szerint nem veszélyesek ezek a betegségek

PL Kanyaró:

A kanyaró által okozott tüdőgyulladás a hörgőcskékben megy végbe, és lélegzészavart okoz.

A vírus közvetlenül károsítja a lélegzőrendszer hámját, pusztítja a hámsejtek csillóit. Ezzel a baktériumok is könnyebben megfertőzik a beteget. A lélegzőrendszer legyengülése miatt azonban enélkül is bekövetkezhet a bakteriális fertőzés és a tüdőgyulladás.

A kanyaró által okozott tüdőgyulladásban ritkábban több magvú óriássejtek is létrejöhetnek a léghólyagocskák falában.

Az agyvelőgyulladás a kiütések megjelenésétől számított harmadik-tizenegyedik napon kezdődhet. Hat éven felülieknél gyakoribb, mint kisgyerekeknél. Lázzal, fejfájással, nyakmerevséggel, hányással kezdődik. Tudatzavar is kialakulhat, a beteg kómába is eshet. A súlyosabb formák epilepsziás rohamokban, és más agyi zavarokban nyilvánulnak meg. Az agy-gerincvelői folyadék sejtszaporulatot és megnövekedett fehérjekoncentrációt mutat.

A kanyaró késői komplikációi közé tartozik a Dawson-kór, Az agy általános gyulladása. Súlyos károsodásokat okoz, és ha nem ismerik fel idejében, mindig halálhoz vezet.

A kanyaró után hónapokkal, vagy évekkel később is felléphet. A leghosszabb lappangási idő tíz év, az átlagos hét év. A lefolyás során egyre súlyosabbá válik, a betegség progresszív. Általában egy-három évig tart; ettől csak az esetek 10%-a tér el.

Három fázisa különíthető el. Az elsőt pszichés károsodások és demencia, a másodikat izomgörcsök és epilepsziás rohamok jellemzik. A harmadik szakaszban a nagyagy súlyosan károsodott.

A betegség halálos kimenetele csak az 1. fázisban előzhető meg. Megszüntetésére nincs lehetőség, de interferonnal kombinált antivírus-készítmények (pl. Ribavirin) segítségével a tünetek csökkenthetők. A gyógyszert a betegnek élete végéig szednie kell. A 2. fázis közepétől kezdve a kór minden esetben halállal végződik.

További komplikációk

A kezdeti szakaszban felléphet gégegyulladás, ami rekedtséget és a nyálkahártyák duzzanatával együtt légszomjat okoz.

A szaruhártya gyulladása látótérkiesést okozhat, ahol a kieső foltok kör alakúak. A fejlődő országokban a gyerekek megvakulásának a kanyaró az egyik fő oka, különösen, ha A-vitaminhiánnyal kombinálódik.

A kanyaró járhat ezen kívül még vakbélgyulladással, vagy a nyirokcsomók általános gyulladásával. Ritkán előfordulhat szívizomgyulladás, vesegyulladás, vagy a vérlemezkék számának erőteljes csökkenése.

2012. dec. 12. 23:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!