Hogy vetnétek véget ennek az áldatlan állapotnak? (mindenki tombol és ideges. )
A kétéves kislány van leginkább megvadulva, illetve ezáltal én is. Ha vmit nem kap meg azonnal, ha bármi nem úgy van, ahogy kigondolta, veri magát erővel a földhöz, koppan a feje olyanokat, hogy nekem fáj hallani... Már én sem bírom idegekkel, volt, hogy kiabáltam vele szinte reggeltől estig, és amikor ököllel nekem jött, csaptam én is a kezére. A kicsi még nincs egy éves, ő szegény azért nyűgös, mert a nagy műsorai miatt háttérbe van szorulva. A legdurvább az esti alvás. A kislány addig-addig csinálja a fesztivált meg a cirkuszt, amíg az apját is meg engem is úgy felbosszant, hogy már kb magunkon kívül morgunk vele. Ma este határoztam el, hogy ez nem mehet így tovább, csak még azt nem tudom, hogy csináljam. Hol és mivel kezdjem, mert tudom, hogy kb mindent rosszul csinálunk. Épp azt mondtam a férjemnek, hogy pont olyanok vagyunk, amit mindig is el akartam kerülni :(. Biztos, hogy számít, de nem akarok ezzel takarózni: jó szülői mintát egyikünk sem látott sajnos, és pont ezért szeretném okosabban, ügyesebben csinálni, csak kudarcba fullad az egész :(.
Este a mese egyáltalán nem köti le, és azért sem értem ezt az egészet, mert pici korától fogva gyönyörűen aludt el egyedül, néhány nehezebb időszakot leszámítva, de akkor is el lehetett ringatni, vagy álomba "dumálta magát". Most meg már az van, hogy képesek ketten együtt is tombolni, virgonckodni, miközben dörzsölik a szemüket és esnek össze a fáradtságtól.
Meg fogok őrülni, hogyan térhetnénk vissza a normális kerékvágásba ?
Nézd, ahogy olvasom, megpróbáljátok a legjobban, legtürelmesebben kezelni a helyzetet. Sikertelenül.
Nekem nincs gyerekem, de a testvérem kislány volt nálunk ilyen életkorban, és neki is voltak hasonló dolgai, de nem rendszeresen. Szerencsére kinőtte. Semmit nem tudtunk tenni, a mamáját hívtuk fel, de ő is tanácstalan volt.
Nem tudom, ha ez rendszeres, és nem múlik, esetleg orvossal kéne beszélni, vagy pszichológustól tanácsot kérni.
Ugye a legrosszabb az ingerült magatartás, de ember legyen a talpán, aki hidegvérrel nézi végig, hogy a gyerek a földhöz csapja magát, vagy a falba veri a fejét (mint az unokahúgom)
Szerintem marad az, hogy beszéltek egy szakemberrel.
Szoktad nézni azt a sorozatot, ahol egy dadus kimegy a problémás gyerekekhez és rendet csinál egy-két hét alatt? Na Én néztem, mint aki az Istent látja. A fiam mint egy megszállott, olyan hisztis volt!
A megoldás ez volt nálunk:
Hisztizik? Oké! Ott kell hagyni, hátat fordítani! Ha látja, hogy van rá reakciód, nem fogja abba hagyni! Akár mit csinál, tégy úgy, mint ha ott sem lenne. Nekem előfordult, hogy a lábamba kapaszkodott és úgy húzatta magát ordítva a földön, miközben mosogattam. DE nem szóltam hozzá és pár perc múlva megértette, ezzel az ég világon semmit nem ér el. Az a legnagyobb baj, ha figyelsz rá ilyenkor, ordítasz vagy beszélsz hozzá. Nem szabad.
Tanulja meg, hogy a hiszti csak arra való, hogy senki nem foglalkozik vele olyankor és egy idő után leszokik róla. 3 gyermekem van, szerencsére csak a fiam volt ennyire szörnyű hisztis, de Ő sem sokáig.
Sokszor el is lehet kerülni a kirohanást, ha felajánlasz neki alternatívákat. Pl:
Ha csokit akar, de nem kaphat, kínálj helyette fel mandarint vagy banánt, amiből választhat. Ha vége a játszásnak és aludni kell, akkor játék helyett mond, hogy elolvasol neki mesét, vagy énekelsz. Mindig legyen valami, amit nyújtasz nem megkapható helyett, hogy ne érezze megfosztva magát.
Ha valamit nem szabad, ne egyszerű nem szabad!-al válaszolj, hanem magyarázz mellé! Pl: Nem szabad ejvenni az üvegpoharat, mert eltörik, sok kis éles darab lesz a földön, elvágja a kezed és vérezni fog. Ilyenkor játszd el, mennyire fog fájni. Ilyen elterelő szöveg mellett jó eséllyel elfelejt hisztizni, rögtön adj helyette neki valami mást,ami eltereli a figyelmét.
Nálunk bevált, igaz kibacott nagy türelem kell hozzá:)
Remélem beválik nálad is.
Én is a Szuper Dada sorozatot tudom ajánlani!
A lényeg, büntetés, jutalmazás!
Ha rossz, figyelmezteted haggya abba, mert büntetés lesz, ha csinálja tovább, állítsd a sarokba, és ott kell maradnia 2 percig, majd ha kijött, kérjen bocsánatot! Mikor beállítod a sarokba, magyarázd el neki, miért is kell ott állnia!
Ha kijön a sarokból, akkor vidd vissza!
Az elején tuti nem fog ott maradni, de miután megszokja hogy van büntetés, meg gondolja meg teszi-e amit nem szabad!
Jutalmazni is kell, ha jó, kap egy matricát, egy cukorkát, egy pici csokit, érezze megéri jónak lenni!
A lányomnál ez nagyon bevált, aki semmi szabályt nem akart betartani!
Igen a Szuperdada sorozatból rengeteget lehet tanulni- ha tudod valahol nézz meg pár részt!!
SOkat kell dicsérni- ölelni-szeretni- jutalmazni (puszival, ráfordított idővel-játékkal) szóval szeretettel a gyereket!! DE Következetesen HATÁRT is kell nekik szabni- mert szükségük van rá!!! ezt a sorozatban hallottam!!!! :))
Legyen büntetősarok-lépcső-szőnyeg-szék-pad... amitek van! Hnap reggel kelj fel, állítsátok fel a büntiszéket, mutasd meg a lányodnak hogy az mi, magyarázd el neki, hogyha rosszul viselkedik akkor oda fog állni/ülni 2percre. Azért 2percre mert két éves. JA: úgy magyarázd neki, hogy leggugulsz mellé, letérdelsz, a lényeg, hogy egymagasságban legyen az arcotok, nézz a szemébe. Ne ráhajolj- mert akkor a testi fölényed már megvan- ha mellétérdelsz, gugguolsz, akkor egyenrangúak vagytok.
Ha hisztizik, elkezd valamin felpörögni -először figyelmeztesd!! Édesem, ne csináld ez- magyarád a következményt is, plusz, ha nem fogadsz szót anyának, a büntiszékbe foglak rakni két percre!!!
Ha nem fejezi be, szólj, hogy figyelmeztetted... de és vidd oda. Ha feláll- te mint egy robot addig vidd oda, amig ot nem marad két percre!!! ez először lehet fél délelőtt lesz!!! KÉSZÜLJ fel erre!!!!
ESti lefekvés: ELviszed aludni, mese, ölelés-puszi, utána betakarok, JÓéjszakát! lekapcsolod a villanyt és kijösz. Kijön utánad, akkor megfogod, visszaviszed egyszer mondod neki, hogy jóéjszakát. Ha utána kijön még 55x, akkor már rá sem nézel, csak mindig visszaviszed. Ez is lehet fárszató lesz az első éjszaka, de majd hozzászokik.
Így volt a sorozatban is- és kb egy hét alatt totál hozzászoktak a gyerekek ehhez!!!
DE ehhez nagyon elhatározottnak és elkötelezettnek kell lenned!!! Ha belevágsz, ne add fel! Gyüjts erőt és tedd meg!!! FÁrasztó lesz, de lesz eredménye!
Ha tudsz, valahol nézz meg pár szuperdadás részt!!
tökjók!
Én is alkalmazok belőle módszereket- pl a figyelmeztetést, és a válsztási lehetőségeket.
Nálunk is bevált a szuperdadás módszer. :) Ha hisztizik a fiam (21 hós), akkor azonnal otthagyom, hogy lássa, nem érdekel, amit csinál, esetleg még közlöm is vele, hogy sajnálom, de hiszit közben láthatatlan, szóljon, ha befejezte és akkor beszélhetünk tovább. Eddig a legdurvább hiszti 5 perces volt, szerencsére nem egy kitartó típus.
Alkalmazom nála a büntiszék (pontosabban nálunk büntifotel) módszert is, teljesen megértette, hogy mi, miért van, ezzel sikerült leszoktatni az örökös dobálózásról. :)
Szóval én is azt tudom tanácsolni, hogy nézz meg egy pár részt a szuperdadából, hátha beválik. :)
Köszönöm szépen! Nagyon jó dolgokat írtatok, ki is próbáltuk már őket.
Úgy érzem, működni fog, majd beszámolok az eredményekről. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!