Ételallergiás gyereketek "spec" igényeit mennyire veszik figyelembe az intézményben? Hogy állnak a dologhoz a pedagógusok, a vezetők?
Nagyon felkaptam a vizet: kiderült, hogy enyhe laktózintoleranciája van a fiamnak (~ csak laktózmentes tejet ihat, különben hasmarsa lesz, de pl ételekben feldolgozott formában nem okoz gondot neki). Tegnap bementem a bölcsi vezetőjéhez, megkérdezni, hogy mi hogy működik ilyenkor, de egyszerűen annyira elutasítóan viselkedett, hogy az már felháborító! Én csak azt szerettem volna, ha tarthatnánk egy doboz laktózmentes tejet a hűtőben, hogyha tej van uzsira/tízóraia, akkor ő olyat kapjon egy pohárral. Nem hiszem, hogy annyira megterhelő lenne egy bögre tejet meglangyosítani külön és a kiskocsin betolni a többi cuccal...
(6 csoportos bölcsi amúgy, állami, elég jól felszerelt, a gondozónők kedvesek stb, de a vezető egy rémség, mindenki utálja)
Máshol működik az ilyesmi?
A lányom ovijában pl van ételallergiás kisgyerek, neki külön minden nap viszi éthordóban a szülő a napi ennivalót és nem gond, hogy őt azzal kínálják, sem a dadusok, sem az óvónők nem csinálnak ebből problémát. Nem rétem, a bölcsiben miért ilyen rugalmatlan ez a satrafa???
Mert ha ellenörzést kapnak, nem
Lehet ott olyan ètel, amit nem ők szereztek be, 'ismeretlen az eredete'
Na meg lehet akkor jön az hogy ha az egyik gyerek ilyet kap, a másik is olyat szeretne...
Nálunk semmit nem engednek bevinni, ilyenről szó sem lehetne, hogy én viszem be a gyermekemnek az ételt!
Ha felvették a gyereket így hogy étel allergiás, gondom ezt feltüntették a jelentkezési lapon, akkor ezt nekik kell megoldaniuk!
Ha nem túntetted fel, csak most szólsz, akkor elutasíthatják, mivel nem tudják megoldani a külön kosztot
Nálunk figyelnek erre.
A mi csoportunkban is van tejfehérje-allergiás, a másikban mogyoró-allergiás kislány. Barátnőm mindhárom gyereke súlyos allergiás (liszt, szója, tej stb.), náluk ő vitte az ételt, amit a gyerekenek adtak.
1-nek: ismeretlen az eredete? viszek én nekik számlát a tejről ha ez kell az ellenőrzéshez... de különben meg azért érdekes ez a dolog és azért nem állja meg a helyét, mert pl szülinapozáskor akármilyen sütit/tortát (boltit és házit is) szoktak bevinni és tartanak zsúrt. Meg pl havi 1 cs rágcsálnivalót azért bekérnek mindenkitől, ami szintén nem utánellenőrizhető eredetű. Szóval akkor következetesen SEMMIT nem lehetne bevinni.
És azért most szóltam, mert MOST DERÜLT KI a dolog...
Kedves első, elég nagy marhaságokat írtál!
Nekem 6 hónaposan kezdte a lányom a bölcsit, és majdnem két éves volt, mikor kiderült a tejfehérje allergiája. Nagyon jól kezelte a bölcsi, és most már az ovi is a helyzetet.
A bölcsiben volt külön konyha, ott főztek is rá külön, nekem "csak" az alapanyagokat kellett bevinnem (rizstej, rizspuding stb). Az oviban sajnos központi menza van, így oda nekem kell főznöm, de a konyháról itt is megkapom előre a havi menüt + a felhasznált hozzávalók listáját, hogy könnyebb legyen, és csak a problémás kajákat kelljen pótolnom.
A mai világban annyi allergiás kisgyerek van, hogy a ti bölcsiteknek is ideje lenne felnőni a feladathoz!
Bocsi kicsit offolok.
Tudjátok mi a felháborító, az hogy az állam a bűnözőknek ingyen, a mi adónkból biztosít mindenféle diétás kaját, kóser kaját, tejmentes és lisztérzékeny stb, a fogvatartottnak csak egy szavába kerül és olyant kap amilyent kér. De ugyanezt nem tudják biztosítani a gyerekeinknek. Sajnos nap, mint nap tapasztalom, mert ilyen helyen dolgozom. :((
De hogy a kérdésre is válaszoljak, A mi ovinkban is úgy van, ha valaki allergiás valamire, a szülőnek kell bevinni a kaját. Nem igazán értem a bölcsi hozzáállását, gondolom ott is tartanak szülinapot, és az is bevitt kaja. Mi is vihetünk szülinapi tortát számlával. És máris megvan az eredete.
Húú nagyon felhúzom magam ilyenkor.
Tej- és tojásallergiás a fiam, én hordom neki a kaját a bölcsibe.
A gondozók és a vezető is pozitívan áll a témához, de először megrettentek, hogy mi lesz, hogy lesz, mert eddig "csak" egy laktózintoleranciás kisfiúval találkoztak, akinek tudott a vállalkozó főzni, laktózmentes termékekkel, igaz többet fizetett az anyuka a kajáért. Mostanra minden kialakult, gördülékenyen mennek a dolgok. Tényleg nagyon sok múlik a vezető hozzáállásán!
Minden bölcsődének van valami szabályzata az ételtárolásra, készítésre. (Nem jut eszembe, mi a pontos neve ennek.)Ami abban szerepel, annak megfelelően lehet kaját bevinni. Én megkérdeztem az illetékes állategészségügyet (vicces számomra, de oda tartozik a dolog), hogyan lehet bevinni ételt, és ők mondták, hogy ami ebben a szabályzatban áll, annak megfelelően lehet bevinni ételt. Ez ment közel fél évig. Most 2 hete kigondolták, hogy az orvosi szakvéleményekkel együtt az illetékes állategészségügyhöz kell egy kérelmet benyújtanom, hogy hordhassam a kaját, mivel az intézmény nem tudja az étkezését megoldani. Állítólag így ingyenes lesz a gyerek étkeztetése. (Eddig hordtam neki a kaját+fizettem 50%-ot.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!