Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ételallergiás gyereketek...

Ételallergiás gyereketek "spec" igényeit mennyire veszik figyelembe az intézményben? Hogy állnak a dologhoz a pedagógusok, a vezetők?

Figyelt kérdés

Nagyon felkaptam a vizet: kiderült, hogy enyhe laktózintoleranciája van a fiamnak (~ csak laktózmentes tejet ihat, különben hasmarsa lesz, de pl ételekben feldolgozott formában nem okoz gondot neki). Tegnap bementem a bölcsi vezetőjéhez, megkérdezni, hogy mi hogy működik ilyenkor, de egyszerűen annyira elutasítóan viselkedett, hogy az már felháborító! Én csak azt szerettem volna, ha tarthatnánk egy doboz laktózmentes tejet a hűtőben, hogyha tej van uzsira/tízóraia, akkor ő olyat kapjon egy pohárral. Nem hiszem, hogy annyira megterhelő lenne egy bögre tejet meglangyosítani külön és a kiskocsin betolni a többi cuccal...

(6 csoportos bölcsi amúgy, állami, elég jól felszerelt, a gondozónők kedvesek stb, de a vezető egy rémség, mindenki utálja)

Máshol működik az ilyesmi?

A lányom ovijában pl van ételallergiás kisgyerek, neki külön minden nap viszi éthordóban a szülő a napi ennivalót és nem gond, hogy őt azzal kínálják, sem a dadusok, sem az óvónők nem csinálnak ebből problémát. Nem rétem, a bölcsiben miért ilyen rugalmatlan ez a satrafa???

2012. nov. 6. 14:00
 1/9 anonim ***** válasza:
30%

Mert ha ellenörzést kapnak, nem

Lehet ott olyan ètel, amit nem ők szereztek be, 'ismeretlen az eredete'

Na meg lehet akkor jön az hogy ha az egyik gyerek ilyet kap, a másik is olyat szeretne...

Nálunk semmit nem engednek bevinni, ilyenről szó sem lehetne, hogy én viszem be a gyermekemnek az ételt!

Ha felvették a gyereket így hogy étel allergiás, gondom ezt feltüntették a jelentkezési lapon, akkor ezt nekik kell megoldaniuk!

Ha nem túntetted fel, csak most szólsz, akkor elutasíthatják, mivel nem tudják megoldani a külön kosztot

2012. nov. 6. 14:06
 2/9 anonim ***** válasza:

Nálunk figyelnek erre.

A mi csoportunkban is van tejfehérje-allergiás, a másikban mogyoró-allergiás kislány. Barátnőm mindhárom gyereke súlyos allergiás (liszt, szója, tej stb.), náluk ő vitte az ételt, amit a gyerekenek adtak.

2012. nov. 6. 14:10
 3/9 A kérdező kommentje:

1-nek: ismeretlen az eredete? viszek én nekik számlát a tejről ha ez kell az ellenőrzéshez... de különben meg azért érdekes ez a dolog és azért nem állja meg a helyét, mert pl szülinapozáskor akármilyen sütit/tortát (boltit és házit is) szoktak bevinni és tartanak zsúrt. Meg pl havi 1 cs rágcsálnivalót azért bekérnek mindenkitől, ami szintén nem utánellenőrizhető eredetű. Szóval akkor következetesen SEMMIT nem lehetne bevinni.

És azért most szóltam, mert MOST DERÜLT KI a dolog...

2012. nov. 6. 14:16
 4/9 anonim ***** válasza:

Kedves első, elég nagy marhaságokat írtál!

Nekem 6 hónaposan kezdte a lányom a bölcsit, és majdnem két éves volt, mikor kiderült a tejfehérje allergiája. Nagyon jól kezelte a bölcsi, és most már az ovi is a helyzetet.

A bölcsiben volt külön konyha, ott főztek is rá külön, nekem "csak" az alapanyagokat kellett bevinnem (rizstej, rizspuding stb). Az oviban sajnos központi menza van, így oda nekem kell főznöm, de a konyháról itt is megkapom előre a havi menüt + a felhasznált hozzávalók listáját, hogy könnyebb legyen, és csak a problémás kajákat kelljen pótolnom.

A mai világban annyi allergiás kisgyerek van, hogy a ti bölcsiteknek is ideje lenne felnőni a feladathoz!

2012. nov. 6. 14:26
 5/9 anonim ***** válasza:
Úgy tudom kötelesek az allergiások étrendjét is biztosítíni.Tehát ilyenkor szólnak arra a konyhára,ahonnan hozzák,hogy pl.2 gyereknek tejmentesen főzzék mondjuk a főzeléket.Igenis főzniük kell diétásat is!Na de pl.az én fiam is tejfehérje-allergiás és nálunk sem tették ezt meg.Szintén "boszorkány"ovivezető annyit közölt velem,hogy akkor hozzak neki aznap kaját,amikor tejes-ebéd van.Hát köszöntem szépen ezt is,bár megjegyzem elég szép,mert befizeted az ebéd-pénzt+főzzek is ilyenkor.Na de ennyit azért illene,hogy megengedjenek nálatok is.Valóban felháborító!
2012. nov. 6. 14:45
 6/9 anonim ***** válasza:
Az én fiam is laktóz érzékeny,a bölcsiben külön főztek neki,az oviban külön hozzák az ételt,kellett vinnünk ételhordót.Most az oviban minden hét elején vihetek egy doboz tejet,hogy nem kelljen mindig teát,vizet innia,így ha tejféle van ő is ihat.
2012. nov. 6. 15:06
 7/9 anonim ***** válasza:

Bocsi kicsit offolok.

Tudjátok mi a felháborító, az hogy az állam a bűnözőknek ingyen, a mi adónkból biztosít mindenféle diétás kaját, kóser kaját, tejmentes és lisztérzékeny stb, a fogvatartottnak csak egy szavába kerül és olyant kap amilyent kér. De ugyanezt nem tudják biztosítani a gyerekeinknek. Sajnos nap, mint nap tapasztalom, mert ilyen helyen dolgozom. :((

De hogy a kérdésre is válaszoljak, A mi ovinkban is úgy van, ha valaki allergiás valamire, a szülőnek kell bevinni a kaját. Nem igazán értem a bölcsi hozzáállását, gondolom ott is tartanak szülinapot, és az is bevitt kaja. Mi is vihetünk szülinapi tortát számlával. És máris megvan az eredete.

Húú nagyon felhúzom magam ilyenkor.

2012. nov. 6. 15:11
 8/9 anonim ***** válasza:
A mi bölcsinkben is külön főznek az allergiásokra, sőt van aki vallása miatt kap más ételt. Nagyon rendesek, pedig állami bölcsi. Viszont a vezető egy tünemény, minden gyerek nevét tudja és ismeri az összes szülőt is. Sok múlik a vezető hozzáállásán sajnos.
2012. nov. 6. 16:44
 9/9 anonim ***** válasza:

Tej- és tojásallergiás a fiam, én hordom neki a kaját a bölcsibe.

A gondozók és a vezető is pozitívan áll a témához, de először megrettentek, hogy mi lesz, hogy lesz, mert eddig "csak" egy laktózintoleranciás kisfiúval találkoztak, akinek tudott a vállalkozó főzni, laktózmentes termékekkel, igaz többet fizetett az anyuka a kajáért. Mostanra minden kialakult, gördülékenyen mennek a dolgok. Tényleg nagyon sok múlik a vezető hozzáállásán!

Minden bölcsődének van valami szabályzata az ételtárolásra, készítésre. (Nem jut eszembe, mi a pontos neve ennek.)Ami abban szerepel, annak megfelelően lehet kaját bevinni. Én megkérdeztem az illetékes állategészségügyet (vicces számomra, de oda tartozik a dolog), hogyan lehet bevinni ételt, és ők mondták, hogy ami ebben a szabályzatban áll, annak megfelelően lehet bevinni ételt. Ez ment közel fél évig. Most 2 hete kigondolták, hogy az orvosi szakvéleményekkel együtt az illetékes állategészségügyhöz kell egy kérelmet benyújtanom, hogy hordhassam a kaját, mivel az intézmény nem tudja az étkezését megoldani. Állítólag így ingyenes lesz a gyerek étkeztetése. (Eddig hordtam neki a kaját+fizettem 50%-ot.)

2012. nov. 7. 10:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!