2év körüli gyermekkel mennyit foglalkozik az apja mikor otthon van?
Férjem szerintem rengeteget. Habár nem volt mindig így, elég változó volt, mindig is segített, de mióta megszületett a tesó, azóta esténként rengeteget játszik a naggyal.
Délután 6 körül jön haza, akkor vacsorázunk és onnantól végig a gyerekekkel van. Néha tv-t néz, mert a hiradó fontos neki hogy lássa, de akkor is a szönyegen ül velük.
Hétvégén mindig van valami program, de sokat játszik velük.
Mindig megbeszéljük ki melyiket csinálja. Pl ö ad enni a picinek én meg pelenkázom a nagyot. vagy fordítva. esti pancsi is egy idöben van, így ki van osztva ki melyik gyereket fürdeti, öltözteti.
Férjem nagyon jó apa és férj is. Neki a munka után kikapcsolóás a gyerekek. Habár rengeteget netezik, de ezt általában amikor nincs olyan fontos dolog csinálni, pl vacsi után egy félórát, vagy hétvégén ebéd szünetben...
Mikor annyi idős volt is annyit foglalkozott vele, amennyit csak tudott. Általában este 6-7 között ér haza, fürdésig még játszottak. A férjem fürdeti, utána még zenét hallgatnak, mesét néznek vagy olvasnak. Vannak olyan programjaik, amiket kettesben csinálnak.
Hétvégén, ha a férjem nem dolgozik, akkor is sokat vannak együtt, mikor olyan munkája van, ahol nincs útban a gyerek, akkor meg viszi magával.
Sok mindent tanult tőle, amire konkrétan tanította: hogyan kell állva pisilni. :-)
Amikor délutános vagyok ő hozza haza őket az oviból/bölcsiből és ő van velük egész du-este, ő csinálja végig az esti menetrendet, mire én hazaérek már alszik mindenki... szóval kénytelen sokat foglalkozni velük :)
ha azt az időszakot nézzük amikor én vagyok amúgy velük, akkor változó, van amikor többet, van amikor kevesebbet foglalkozik velük, ha látom rajta hogy hulla fáradt vagy nagyon ideges akkor inkább úgy alakítom a dolgokat, hogy kicsit tudjon szusszanni/lenyugodni, mert semmi jó nem származna abból, ha ilyen állapotban rálőcsölném valamelyiket (4 és 2,5 évesek). A gyerekek persze nem nagyon értik ezt, ha apa végre hazaér akkor folyton rajta csüngnének :)
Amúgy nagyon szereti őket és amikor épp nem lógnak cafatokban az idegei, akkor nagyon odafigyelő, jó apa. Sokat és szívesen foglalkozik és játszik velük, mondjuk a rutinfeladatokat inkább rám hagyja ha lehet. Sok közös programunk van 4-esben, de szoktunk olyat is mindkét gyereknek, hogy csakapás vagy csakanyás program/kikapcsolódás/élmény legyen.
sok tekintetben amúgy ő is elég éretlen, de ez legalább segíti abban, hogy könnyen bekapcsolódjon bármiféle mókába, a játékos gyerek-énje e tekintetben előny. Nyilván másban nem, de most nem ez volt a feltett kérdés....
tanítja-e őket... igen, sok mindenre, ugyanúgy mint én magyaráz stb nekik. Én mondjuk több ölbéli meg énekes-dalos-mondókás dolgot tanítottam neki, de pl az biztos, hogy a matekot ő fogja magyarázni nekik ha sulisak lesznek :) a manuális tevékenységekben én vagyok otthon, én csinálok velük ilyesmiket zömmel, de a férjem is partner mindenben amit egy kisgyereknek meg kell tanítani, csak neki kell egy kis irányítás hogy mit hogy érdemes, a következetességre figyelmeztetni kell néha, meg arra, hogy a tekintélyelvűség az mieinknél nem működik, kizárólag emocionálisan motiválhatók. Ebbe rendszeresen belefutunk mert őt nem így nevelték, én viszont nem akarom hogy a mieinknek olyan rideg közeg legyen az otthon mint anno apósomék csinálták a férjemmel.
summa summárum: összességében sokat segít, és sokat játszik, irányítani kell de partner számomra a szülői feladatokban.
Mikor milyen kedvében van és függ a munkahelyi stresstől is. Ha fárasztó napja van akkor csak vacsira vágyik és arra h hadjuk békén. Persze megszeretgeti meg néz vele mesét, de ilyenkor ennyi. Ha jobb, nyugisabb napja van akkor játszanak, könyvet nézegetnek...stb.
Tanítani inkább én szoktam, apa ehhez túl nyügös :)
Tisztába teszi ha kell, fürdeti, a hajszárítás ha itthon van az az ő kettőjük programja. Imádja mind a kettő :)
Nálunk most az a korszak van amikor apa és lánya között nagy a szerelem.
De pl. játszótérre vagy csak úgy nem szokta levinni szinte soha :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!