Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit tennétek, ha kisgyereketek...

Mit tennétek, ha kisgyereketek sérülésekkel jönne haza az oviból, és azt mondaná hogy bántják?

Figyelt kérdés
2 hete jár a fiam oviba, most kezdi megszokni. Tegnap mondta az óvónéni, hogy egy kisfiú kicsi odaütött neki, látszik is a helye az arcán. De rögtön megbüntették, utána már újra együtt játszottak. Én nem nagyon foglalkoztam ezzel, ilyen előfordul. De este vettem észre, hogy a fiam hátán egy 5ft-os nagyságú seb van, kicsit véres is volt a trikója. Nem tudom elképzeli hogyan történhetett, ő sem tudta megmondani. És akkor az is eszembe jutott, hogy múlt hét vége felé említette, hogy valaki rugdosta őt, úgyhogy beszéltem az óvónővel, hogy nem-e esetleg valaki szándékosan bántja. Bocsánatot kért, de ő sem tudja mi történhetett, ő csak az arconütést látta, de megígérte hogy nagyon fognak figyelni. Hát remélem is, mert épp hogy megszereti az ovit, most emiatt nem akar majd járni... Ha esetleg továbbra is panaszkodik a fiam, hogy bántják, mit tudok tenni? Volt hasonló tapasztalatotok?
2012. okt. 12. 10:47
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
44%
Szia! Ha kiderülne, hogy egy bizonyos gyerek bántja, én első körben megpróbálnék a szüleivel beszélni. Ha tukkók (mert vannak sajnos ilyenek), akkor viszont az óvónőkkel vagy a vezető óvónővel ülnék össze egy fogadóórán, hogy vázolják fel, mit lehet tenni ilyen esetben szerintük.
2012. okt. 12. 10:56
 2/12 anonim ***** válasza:
Nekem 4 éves mult a fiam, van mikor őt is bántják és mondtam neki h próbálják maguk között elintézni ha bántják adja vissza, (tanulja meg a másik h a fiamat nem bánthatja) ha nem megy szóljon az ovónőnek ha ő se hat a gyerekre többször előfordul beszélek a gyerek szüleivel... ( már volt rá pl... gyerek nagyon csúnyán beszél + multkor belenyirt a fiam hajába ollóval és finoman közöltem h neveljék már meg a fiukat..)
2012. okt. 12. 11:03
 3/12 anonim ***** válasza:

Az én fiam bő 1 hónapja jár oviba. Kb. 2 hete mondja ő is, hogy az egyik kisfiú pofozza (vegyes csoport van nálunk, a fiam 3 éves, a másik fiú 5), 3 napja meg karmolásokkal az arcán jött haza (egy másik kisfiú csinálta, nem az, aki állítólag pofozza). Már rákérdeztem én is, az óvónők nem látták, hogy pofozta volna valaki, a karmolást épp látták, azt megbeszélték, mert játék hevében történt, nem verekedés volt.

Nem tudom már én sem, hogy mit csináljak, mert az óvónők tudom, hogy figyelnek a gyerekre, mindig ott sertepertél körülöttük, de ő meg minden nap mondja, hogy megint verekedtek azzal a kisfiúval, vagyis hogy az pofozta. De mondta, hogy megvédte magát (olyan édes volt, mikor mondta). Nem tudom, hogy mit tegyek. Minden reggel sír, mikor otthagyom, bár hamar megnyugszik, szépen eljátszik, ott is alszik, eszik rendesen (másik ovi nincs, hogy ki tudnám venni, falu).

2012. okt. 12. 11:03
 4/12 anonim ***** válasza:
nálunk is vegyes csoport van,és én is kérdeztem az ovónőt,hogy nem bántják e nagyok,hisz akkorák,hogy keresztbe lenyelik,de azt mondták,ők erre nagyon figyelnek,a kicsikre jobban figyelnek,és verekedés csak a nagy és nagy közt szokott lenni,mert ott alakítják ki a hierarchiát a gyerkőcök,akad egy két vadóc kicsi is,de ő alapból ilyen,így őket elég hamar megismerik és rá is figyelnek,van olyan gyerek nálunk aki többet ül a büntető padon mint játszik.sajnos az első pofont,ütést ritkán látni,én mindig azt mondtam a fiamnak,hogy kiáltson rá jó nagyot,és fogja meg a kezét jó erősen,majd szoljon az óvónőnek.bár még sosem volt ilyen probléma,az add vissza dolognak azért nem vagyok nagyon a híve,mert mindig azt látják aki épp vissza ad,és ő lesz a rossz,hisz persze hogy azt mondja ő bántotta,nem pedig hogy csak visszaadta.a kisebb perpatvart oldják ő maguk de ha sűrűn járna haza foltokkal már szolnék az tuti.
2012. okt. 12. 11:35
 5/12 anonim ***** válasza:
Mindenképpen fontos,hogy az óvónő nagyobb figyelmet forditson rájuk,illetve büntetéssel,figyelmeztetéssel intse a verekedő gyereket.Én is szintén óvónő vagyok,ha van 20-30 gyerek egy csoportban,és 1 óvónő,sajnos nem tud mindig mindenhol lenni,és háta mögött is megtörténhet a baleset.És persze okvetlenül a szülők közötti beszélgetés is fontos!Kideriteni,hogy melyik gyerek verekedik,és szülő-szülő között meg kell beszélni,mivel egy gyereknél nagyon fontos a szülő nevelése!gyakran elkényeztetik a mai gyerekeket,és a szülő szemében kis angyal (persze részben ez természetes)ez miatt eszükbe sem jut,hogy hogyan viselkedhet szülő nélkül a gyerekük.
2012. okt. 12. 11:48
 6/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Tényleg bízom benne, hogy az óvónők figyelni fognak, úgy tűnik ma nem volt semmi verekedés. Csak nem akarom, hogy ilyen dolgok miatt megutálja az ovit, örülök, hogy végre nagyjából beszokott.
2012. okt. 12. 12:54
 7/12 anonim ***** válasza:
azt felejtsd el hogy a szülőkkel beszélsz! Nincs olyan ember a földön, aki a gyanusítgatásra miszerint az ő gyereke bántja a tiedet, azt felelné, hogy roppant módon sajnálja és elnézést kér tőled....
2012. okt. 12. 13:09
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Az 1. vagyok, és nem értek egyet a 7. hozzászólóval.

Itt nem „gyanusítgatásról” van szó, meg „elnézést kérésről”, hanem arról, hogy ha konkrétan történik valami, erről kulturált emberek között lehet beszélgetni. Hogy ha egy adott gyerekről van szó, lehet, hogy a szülők nem is tudják, hogy mit csinál az oviban, és mondjuk vannak annyira „jó fejek”, hogy eldumálnak a gyerekkel arról, hogy ilyet nem szabad. Ad absurdum el lehet menni együtt játszótérre pl., hogy „összeszokjanak” a gyerekek jobban.

Szerintem annál nincs borzalmasabb, mikor az óvónőknek kell a felháborodott sértett szülőt nyugtatgatnia, a másiknak meg folyton panaszkodni a gyerekére, és végül a szülők nem is köszönnek már egymásnak, mert kreténnek tartják egymást.

2012. okt. 12. 13:47
 9/12 anonim ***** válasza:
ja, mert ha odaállnának eléd, hogy a gyereked veri a másik gyereket, te továbbra is mosolyogva köszönnél jó reggelt a másik gyerek szüleinek és egyáltalán nem lenne neheztelés a szívedben. Aha. Ez a képmutatás.
2012. okt. 12. 18:22
 10/12 anonim ***** válasza:

3. vagyok.

Ma du. megint rákérdeztem az óvónéninél a dologra. A fiam tegnap is mondta, hogy XY pofon vágta, kiderült, hogy az a kisfiú nem is volt a héten oviba, mert beteg. Szóval ez egy régebbi sérelem lehet a gyerek szívében, amiért még mindig neheztel arra a kisfiúra, vagy nagyon rosszul esett neki, azért mondja még mindig. De mondta, hogy majd jobban fognak figyelni kettőjükre.

2012. okt. 12. 19:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!