Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mandulaműtét legyen a vége?

Mandulaműtét legyen a vége?

Figyelt kérdés

Kisfiam tavaly szeptemberben, 3 évesen kezdte az ovit. Nagyon sokszor volt beteg, többször volt torokgyulladása, tüszős mandulagyulladása (még nyáron is). Most 4 hete középfülgyulladása lett, ami nagy nehezen 3!!! hét alatt meggyógyult. A fül-orr-gégész azt mondta, hogy meg van nagyobbodva az orrmandulája és egy kis arcüreggyulladása is van ez mellett.

Kb. 4-5 hónapja vettem észre, hogy kissé orrhangon beszél, és az ovikezdés óta sokszor, napi szinten visszakérdez arra, amit mondtam. A férjemmel azt hittük, hogy csak "szelektív a hallása", hogy csak azt hallja meg, amit akar. A fentiek után elgondolkodtam, hogy lehet, hogy az orrmandulája miatt produkál ilyen tüneteket? A műtétre a gyerekorvosnak kell javaslatot írnia, vagy hogy működik ez?

2012. okt. 9. 14:46
 1/7 anonim ***** válasza:
50%
a fül-orr-gégész nem mondta, hogy műtétet javasol? Ő a szakorvos, neki kell eldöntenie, hogy szükséges-e a beavatkozás. A halláscsökkenés, orrhang, gyakori felsőőlégúti probléma egyébként mind-mind erre utal. Szerintme szükséges lenne a műtét, de nem vagyok szakember. A FOG-ra nem kell beutaló, viheted simán rendelési időben.
2012. okt. 9. 14:51
 2/7 anonim ***** válasza:
50%
Saját tapasztalatból kiindulva, én mindenképpen a műtétre szavaznék. Nekem a krónikus orrmandula gyulladás odáig fajult, hogy felfertőződött a fülcsontjaimra is, gyakorlatilag majdnem megszűnt a hallásom (100-asona hallgattam a tv-t stb.). Ahogy elvittek a fülorrgégészetre már másnap műtöttek (az orrmandula kivételen kívül próbálták felszabadítani a letapadt csontokat is). Ez 15 éve volt, azóta az egyik fülemre még mindig kicsit rosszabbul hallok, de megmaradt a hallásom. Szóval én a krónikus orrmandula gyulladással nem viccelődnék.
2012. okt. 9. 15:11
 3/7 anonim ***** válasza:

Nem vagyok orvos, de a saját tapasztalatomat azért leírom:

Én már 30 éves vagyok, de amikor kicsi voltam, nagyon sokszor fájt a fülem és sűrűn volt arcüreggyulladásom. Többször volt, hogy feldugtak egy csövet az orromon keresztül és úgy szívták le a trutyit az arcüregemből. No a Szüleimnek hála a sok utánajárás eredménye lett a műtét, amikor is kioperálták az orrmandulámat és a probléma megoldódott. 6 éves voltam mikor műtöttek, de arra már egyáltalán nem emlékszem, viszont azokat az éjjszakákat sohasem feledem, amikor fülfájásra ébredtem éjjelente és járkáltunk az orvoshoz.

2012. okt. 9. 15:11
 4/7 anonim ***** válasza:

(3)

Ja, azt elfelejtettem leírni, hogy a bal fülem nekem sem 100-as!

2012. okt. 9. 15:14
 5/7 anonim ***** válasza:

Én is laikus vagyok, a tapasztalatomat tudom megosztani veled:

Az én kisfiamnak most volt orrmandula műtéte. Hatalmas volt az orrmandulája, beszívta a dobhártyáját, és a műtét előtti héten még egy vírust is elkapott, így már észrevehető volt, hogy háttal állva nem hall tökéletesen.

A műtét óta már csak alkalmi süket! :-)

2012. okt. 9. 16:01
 6/7 anonim ***** válasza:
Szintén csak tapasztalatok. Kislányom is folyamatosan beteg volt, egy-egy betegség 7-8 hétig is eltartott, egy télen 8 antibiotikumot kapott, fülgyulladásokkal tarkított volt a betegség. Ezen kívül állandóan a száján vette a levegőt, mindenki csak "kicsi darth wadernek" hívta. Éjjelente horkolt, bizonyos ideig nem vett levegőt, állandóan azt lestem éjjel, hogy lélegzik-e. 3 évesen kivették az orrmanduláját, azóta mintha kicserélték volna. Mivel alapvetően gyenge immunrendszerrel van megáldva, ezért azóta is beteges (bár most idén még nem hiányzott augusztus vége óta az oviból kopp-kopp), de sokkal hamarabb és kevesebb szenvedéssel van túl a betegségeken. Számára is sokkal komfortosabb, hogy az orrán tudja venni a levegőt, éjjel nem horkol. A javaslatom, hogy vidd el akár több fül-orr-gégészhez és kérj szakvéleményt, hogy javasolják-e a tünetek alapján az orrmandula kivételét. Ha olyan a helyzet, hidd el, megéri! Nem szabad félni tőle!
2012. okt. 9. 21:03
 7/7 anonim ***** válasza:
50%

Az én kisfiam is hasonló dolgokat produkált, csak nála nem volt tüszős mandulagyulladás. Többször voltunk FOG-nél, mindig kapott valami gyógyszert, amitől ideig-óráig jobban lett, mintha jobban is hallott volna. Egyszer nagyon bepipultam, elvittem magánba orvoshoz, ahol mondta a doki, hogy felesleges kísérletezgetni, gyógyszerrel tömni, nem használ, nem lesz jobb. Az orrmandulája meg van nagyobbodva, az arcürege idült gyulladásban, a füle tele savóval. Beutalt hallásvizsgálatra, az eredmény: b típusú görbe. Az asszisztens mondta, hogy ne csodálkozzak, hogy ilyen görbével nem hall a gyerek.

Nyáron megműttettem. Kivették az orrmanduláját, becsövezték a fülét és egyúttal kimosták az arcüregét is. Teljesen jól viselte, nem volt semmi gond. Szeptember óta már 2x volt "beteg", mind a két alkalommal megúsztuk 3-4 nap náthával. Köhögés, torokfájás és társai nem jelentkeztek. Az orvosunk szerint így, hogy a gócokat megszüntettük jóval kevesebb betegségre és azok gyorsabb, enyhébb lefolyására készülhetünk. Bízom benne hogy tényleg így lesz.

2012. okt. 9. 21:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!