Rajzolni tanítani, segíteni?
a rajztehetségem 0, ez gyerekkoromban is így volt. még jó, h a fiamnak autó a jele :)) kb ennyi idős lehettem, mint a lányod, amikor kaptam egy rajztáblát, ami átvetítette a másik oldalra a képet, amit én átrajzoltam. 1 idő után ment magától, sokat fejlődtem. emellett rengeteget rajzoltam vele, most is emlékszem mennyire szerettem. kb ennek a kommunista verziója volt :)
óvónő vagyok
SEHOGY ne tanítsd rajzolni a gyereket!!!!! Nagyon felháborítónak tartom, hogy ezt javasolta az óvónőtök, ezek szerint a legalapvetőbb szakmai tudás birtokában sincs.
Két dolgot tehetsz, biztosíts számára sok élményt, járjatok sétálni, "lássatok" ne csak nézzetek, fedezzétek fel a természet csodáit....segíthessen neked a házimunkában, mesélj neki sokat (könyvből, fejből), játsszatok nagy szerepjátékokat (beöltözős, kellékes játékok)....
...és biztosíts neki jó minőségű eszközöket (kézzel festős festék, vagy gyerekbarát festék - ecset nem szűkséges, fessen tenyérrel, szivacsdarabbal, rongygombóccal - gyurma, vastag, puha zsírkréta, vastag, puha színesceruza, színes papírok vagdosáshoz, ragasztgatáshoz.... stb.)
Színezni - színező füzetbe -sem kell, színezze azt, amit ő mega rajzolt.
Ha 4 éves korig csak firkál, nem kell megijedni. Ezzel erősíti a kézizmait, és minden olyan vonaltípust begyakorol általa, ami később az ábrázoláshoz, sőt íráshoz szükséges lesz (vízszintes, függőleges vonal, fészekfirka, kör, pont, hullámvonal, hurok). A firkálás nagyon fontos felődési szakasz, komolyan kell venni, és hagyni, hogy addig firkáljon a gyerek (és annyit), ameddig szeretne.
El fog jönni az idő, amikor a kusza vonalakból egyszer csak kitűnik egy felismerhető ábra. De fontos, hogy ő maga jusson el erre a szintre, ne külső trenírozás, tanítás során.
A rajzolás ugyanis a belső képek kivetítése papírra.
Ha sok élményt szerez a világból, lát-hall-tapint-szagol-érez....akkor ezek a megtapasztalások a fejében belső képekké alakulnak. Amikor a forkálással megerősödik a keze, megérik az agya az ábrázolásra, akkor meg fogja próbálni ezeket a belső képeket 2 dimenzióban, papíron ábrázolni, de ez egy hosszú érési folyamat eredménye, ugyanúgy tilos kívülről, "felülről" beleavatkozni, mint más érési folyamatba (pl. ülés, járás...stb.)
A gyakoroltatás a ti esetetekben csak annyit jelenthet, hogy leterítesz a földre egy nagy csomagolópapírt, kinyomsz rá a temperásflakonból 2-3 színt, odakészítesz kisebb-nagyonn mosogatószivacs-darabokat, rongygombócot, és hagyod, hogy a gyereked felfedezze a színek keveredését, az anyagok tulajdonságait, élvezze, amit csinál!!!! Ez a legfontosabb! :-)
De jó, hogy ezt leírtad!! Megnyugodtam, hogy nem rontottam el semmit. Most már tudom, hogy jó dolog, ha nem erőltetem az ecsettel festést, ha 4 évesem még mindig inkább turkál az ujjfestékben, keverget, pacsmagol, tunkol... :)
3-as voltam.
Köszönöm a válaszokat.
Kedves Ovónéni, nem tanítást, hanem gyakorlást szeretne az ovónénink. Épp tegnap délután ültünk ki az udvarra egy nagy papírral meg festékkel, és ujjal festettünk. Csinálta-csinálta, de nem volt túl lelkes, kérte, hogy fogjam az ujját. Okos kislány, de ügyetlenke. Sokat van kint, minden este vetítünk, de most babázni szeret. Nem is nagyon akarom erőltetni, mert csak a kedve fog elmenni. Se nekem se az apukájának nincs tehetsége a rajzoláshoz.
Azt meg tudnád mondani, hogy a színeknek mikor van jelentősége? Folyamatosan lilával rajzol.
A kérdés címében a tanítani szó szerepel.
Nem baj, ha nem fest, rajzol állandóan, minden nap. Az a fontos, hogy amikor csinálja, akkor örömmel,lelkesen tegye. A festékkel való játék azért jó, mert nem kell hozzá tehetség, mégis lehet szépet, látványosat, szemet gyönyörködtetőt alkotni vele, és ráadásul még jó is vele pacsmagolni. Persze vannak gyerekek, akik nem szeretik összekenni a kezüket, ők festhetnek nagyon vastag ecsettel is.
Egy gyerekrajz szakértő jobban meg tudná mondani, milyen jelentősége van a színeknek. Szerintem épp most ez tetszik neki, nem hiszem, hogy túl kell értékelni a jelentőségét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!