Hogyan lehet elmagyarázni egy 3 évesnek, hogy vannak egyenlők és egyenlőbbek?
Iszonyú gáz egy ovi akkor..... Pont a lényeget, A PEDAGÓGIÁT rúgják fel de mindegy...
a mi ovinkba a fiam csoportjába jár az óvodavezető és az iskolaigazgató unokája is, mégis rájuk pontosan ugyanazok a szabályok vonatkoznak!! Nincs kivételezés! Az egyik kisfiú pl. cumizott még mikor oviba került de nála is megkövetelték az óvónők amit az összes többinél hogy CSAK ALVÁSNÁL van cumizás.
A másik gyerek állítólag csak cumisüvegből tudott inni de azt természetesen nem hurcolhatta be magával mert ez a szabály és kész. Természetesen ivott pohárból.
Egyébként az alapkérdésre válaszolva van olyan kisgyerek is nálunk aki külön dobozban hozza az ételt mert lisztérzékeny. Egyszer volt ez téma hogy ő miért úgy hozza az ételt, elmondták nekik és kész azóta nem foglalkoznak a témával.
De értem amúgy az elvet amit írsz hogy ez bármivel kapcsolatban felmerülhetne nem csak az étellel. Mindenben kivételeznek vele?? Nekem nagyon nem lenne szimpi egy ilyen ovi (egy ilyen vezetővel aki mindezt a kivételezést el is várja a kollégáitól!!).
Az iskolámba járt régen a tanárnőnk lánya is és emlékszem szegény csajnak mindig épp hogy duplán kellett teljesítenie mert anyukája direkt megkért mindenkit hogy ne kivételezzenek a lányával (jó ez meg a másik véglet de jobb mintha minden csak úgy az ölébe pottyan mert protekciós).
Valami vagy egyenlő, vagy nem. Olyan nincs, hogy egyenlőbb.
A csoporttársa így rosszabbul jár, mert a vacak kaját eszi rendes étel helyett. Pedig a közösségbe bekerülve, amikor más gyerekek is vannak körülötte, lett volna esélye, hogy jobb evő legyen, mint volt, mert ha mások is jóízűen esznek körülötte, akkor neki is megjöhetett volna az étvágya. A szülő sajnos ennek esélyt sem adott. Majd a többi gyerek esetleg kiközösíti amiatt, hogy rá más elvek vonatkoznak, és nem osztja meg a dolgait a többiekkel.
Más szempontból tetszik ez az ovi? Mert ez tényleg elég fura hozzáállás az óvodavezető részéről.
Mondd azt neki, hogy ez a kisfiú nem szereti a rendes ennivalót, ezért visz be kekszet és társait! Egyenlőbbek nincsenek, legalábbis én nem tudok róla!
Ez eléggé fura hozzáállás az ovi részéről, mert így bármelyik gyerek vihetne be kekszet és egyebet! Az más, ha nem eheti azt az ételt, mert érzékeny rá! Szerintem is evett volna az a kisfiú, ha rendes ételt evett volna otthon is, de gondolom kicsit elkényeztették!
Első vagyok, ez egy szóvicc nem hallottátok még???
Hogy mindenki egyenlő de vannak akik egyenlőbbek? (értsd a "humor" lényegét: ez egy szépen hangzó lőzung hogy MINDENKI egyenlő mert amíg világ a világ ilyen helyzet sosem fog előállni mindig lesznek akiknek jobb, akik kivételezettebbek és lesznek akik perifériára szorulnak).
Ez egy ilyen mondás.
Csodálkoztam én is, hogy van, aki nem ismeri ezt a kifejezést :) Pont most olvasom (sokadszorra) az Állatfarmot, meglehetősen találó ez a kifejezés erre a szituációra.
Az a baj, hogy ezt tényleg nagyon nehéz egy ekkora gyereknek megmagyarázni, és valahol úgy is gondolom, hogy a lelkem mélyén nem szeretném, ha a gyerekem ezt elfogadná, mert sajnos hiába ilyen a világ, legalább ne legyen ez a természetes, legyünk vele tisztában, hogy ez így nem jó.
Talán onnan közelíteném meg a dolgot, hogy elmagyaráznám neki, miért járnak jobban azok, akik RENDES ételt is esznek, hiszen ők attól nagyobbra nőnek, egészségesek lesznek, stb. és ilyen nassolnivalókat csak időnként esznek, mert ezektől nem nő nagyra egy gyerek. Aki viszont ebéd HELYETT is csak ilyesmit eszik (vagy akár uzsonna, tízórai helyett), azok később bánni fogják a dolgot. Illetve azt is megmondanám a fiamnak, hogy ne szomorkodjon azért, mert ő rendes ételeket eszik, hiszen otthon ő is kaphat túró rudit, meg hasonlókat, ha annak van itt az ideje.
Ezzel szegény nem lesz teljes mértékben kisegítve, de ez legalább egy olyan magyarázat, ami nagyjából fedi a valóságot (hiszen tényleg jobban járnak hosszú távon azok, akik megfelelő ételeket esznek), másrészt annyit csak megért belőle, hogy ő nem azért nem kaphat, mert neki bárki rosszat akarna, sőt, mindez az ő érdeke. Ettől még biztos rosszul fog neki esni, hogy az az egy szem gyerek tömi magába az édességet meg a nasikat, de sajnos többet nem lehet segíteni. Viszont az óvoda vezetéséről megvan a véleményem. Nálunk is vannak olyan gyerekek, akik ennek vagy annak a rokonai, de soha nem tapasztaltam azt, hogy kivételeznének bármelyik gyerekkel.
Nálunk anyu a suliban azt csinálja, ha valaki hoz külön kaját felvágják elosztják... végül semmi nem marad annak aki hozta.
Szerintem lusták etetni a gyereket ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!