Hogyan lehet egy 2,5évesnek elmagyarázni hogy neki miért nincs nagyapja?
Miért nincs neki?
Egyszerüen megmondod neki, hoyg kisfiam, neked meghalt a nagypapád, így sajnos már nincs köztünk. ennyi. ha még nem került a halál szóba akkor készülj fel, azt kell mondanod amit a család nálatok elfogad. (egy dolgot semmi képpen se, azt hogy elaludt, a halál és az alvás szó soha ne legyen egy szinten)
ha meg nagypapa leléppett, és egyszerüen nincs, akkor azt kell mondani, hogy elment töletek egyszer és ezért nincs késsz.
Milyen okból nincs?
Ha meghalt, mint sajnos apukám is, akkor én azt mondom, hogy papa a felhők fölött van, és sokszor mutatok neki fényképet róla neki, mesélek róla neki. Tudomásul vette, hogy nincs papája, és azt is hogy ő odafent van. Nem vagyok mélyen vallásos, de úgy érzem ezt csak így tudtam neki elmondani.
Ha nem tartjátok a kapcsolatot, lelépett, eltűnt a nagyapja, akkor meg nem is tudom...én nem beszélnék róla, ha rákérdezne megmondanám az igazat: nem tudom hol van a nagyapád. Elment, és kész.
Én is arra gondoltam, mint amit az első kettő válaszoló is leírt.
Amúgy mi az oka, hogy nincs nagypapája?
Mind a két nagyapa már jóval a lányom születés előtt meghalt. Apukám 2004-ben,a páromé,1993-ban.
Mostanában kezdett el kérdezősködni a kislányom(persze az ő szintjén),mert látja más gyerekekkel a nagyapjukat,én meg úgy sajnálom szegénykémet!
Nálunk egy nagyszülő sincs. 2-t nem érdeklünk, egyszerűen akármit csinálunk, nem kíváncsiak ránk (egyik alkoholista szóval lehet hogy jobb is...) kettő pedig meghalt.
2 gyerekem van és a környezetünkben szinte mindenkinek van legalább egy mama vagy egy papa vagy leginkább mindkettő.
Hát én is csak azt tudom nekik elmondani hogy sajnos nincs és kész. Érdekes hogy a halált még az 5 évesem csak csak megérti (onnan nincs visszajövetel) de ezzel hogy nem keres minket a nagypapa nagymama ezzel nem tud mit kezdeni.
Én is borzasztóan sajnálom őket emiatt. De nincs mit tenni. Nekem se élt egyik nagyszülő se, mégis itt vagyok. Emlékszem hogy rossz volt mikor mindenki a nagymamáról stb. beszélt de azért túléltem.
Elsö vagyok
sajnálom ahol egy nagyszülö sincsen. Nálunk meg elég sok van. 4 normál nagyszülö + 5 dédi. Párom összes nagyszülöje él még szerencsére.
na de hogy azért nekünk se legyen könnyebb, a legközelebbi nagyszülö 500km-re lakik, így sokat nem látja öket.
Persze hogy ő is "túléli",csak most még nehéz vele megértetni! Hiába van neki 2nagyanyja,mind a kettő 300-400km-re lakik. Anyámat már 8hónapja nem látta,ahogy én sem. 32éves fejemmel nekem még 3nagyszülőm él,az egyik nagyanyám akkor halt meg mikor a kislányom 2hónapos volt.
De mindegy is,próbálom neki elmagyarázni! Köszönöm a válaszokat!
Ez fura. 4 éves a lányom, és nem is kérdezi. Mivel soha nem látta őket, nem is hiányolja.
Anyósom itt lakott velünk. Aztán bekerült a kórházba. Akkor kérdezte, hogy hol a mama, mondtam, hogy a kórházban, mert beteg. Egyszer elmentünk a kórház mellett, és mondta, hogy itt lakik a mama. Akkor egy kicsit elgondolkodott, hogy még mindig beteg? De azóta nem kérdezte megint.
A temetőbe ki szoktunk járni, már visz virágot apu sírjára, de nem hiszem, hogy különösképpen felfogja a dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!