Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 2 vagy több kisgyerekesek....

2 vagy több kisgyerekesek. Milyenek a napjaitok? Boldog vagy, úgy alakulnak a dolgok ahogy szeretnéd?

Figyelt kérdés

Kicsit kacifántos a kérdés, bocsi. Szóval nálam az van, hogy van egy kétéves lányom, aki eddig egy kis angyal volt, szófogadó, mosolyka. Most kezdődik az "én akarom, ez az enyém" korszak. Persze sok minden van amit akar, de fizikailag még nem tud, meg az övének véli, de mondjuk a tesóé. Ilyenkor ugye frusztrált, jön a magasfrekvenciás hiszti, se hall, se lát.

A nagyobbik 4 éves, elvileg ovis, gyakorlatilag egy napot ment, azóta beteg, talán hétfőn mehet. Ő szimplán nem fogad szót, csak akkor ha ordítok, kilátásba helyezem hogy elveszek valami számára kedveset, meg vonom az édességet...

Reggeltől estig megy a hacacáré. Ha a kicsi épp elvan, tuti a nagy elszedi a játékát, kicsi visít, én nyugtatom, nagy ordít, hogy ne visítson a kicsi. Vagy pl a kicsi rosszat tesz, elmondom hogy miért nem lehet, a nagy mint egy anyatigris nekem esik (szóban) hogy hagyjam a kicsit, meg buzdítja, hogy fuss el, ne csináld amit anya mond....

Tény hogy nem ülök le velük játszani túl sűrűn. Ha csak az egyik van itthon, akkor igen, de ha mindketten, akkor hagyom, játszanak együtt. De ha kérik persze oda megyek. Pl. én olvasok az udvaron, ők meg főznek nekem kavics levest, készségesen kóstolgatom, és dícsérem. Sokszor azt veszem észre, hogy unatkoznak, tengnek-lengnek, de nagyon ötletem sincs mivel foglaljam le őket.

Ha pl rajzolás van, fél perc alatt összevesznek a ceruzán (kb 60 db van) ha homokoznak, akkor a formán (kb 20 db van, vannak egyformák is)

Ha a nagy Thomas mesét akar nézni, akkor a kicsi Mickey egeret....

Ha épp elvannak akkor eszeveszetten sikítoznak, rohangálnak. Most ebéd után amíg elpakoltam, letekerték a szemeteszsák roll-ját és kb 6 száknyi hosszúságú nejont elől fogta a nagy fiam, amivel szaladt, a kicsi lány hátul kapaszkodott belé, csak nem bírta a tempót és lépten nyomon elbukott. Hiába szóltam rájuk hogy tegyék le, üljenek le, mindjárt megyek mesélni, mintha meg se szólaltam volna.

Minden este le vagyok merülve idegileg, van hogy este 8-kor mikor a frissen vetett ágyon ugrálnak már csak bámulok a semmibe, mert nem akarok akkor is kiabálni.

Másnál is így van, vagy valamit nagyon elszúrok?

Mit tegyek, hogy jó hangulatú, boldog napjaink legyenek?

(Háttér infó: építkezünk, jelenleg egy szobában élünk, ez a nappali-konyha-étkező egyben, apuka 7-5-ig dolgozik, utána a házat csinálja, hétvégén is. A fiam segít neki, persze csak játékból, tehát ha apa itthon van, ő vele van, én meg a kislánnyal játszok, pakolok, főzök. Kb. fél 8-ig dolgozik a házon, én 7-kor hozom be a gyerekeket fürödni, utána együtt vacsi, 9-fél 10 alvás)

2012. szept. 13. 14:04
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

Három gyerekem van. A nagy 4 éves, a középső 3 éves a kicsi 1,5. Mikor májusban közölték velem, hogy a középsőt vegyem ki a bölcsiből júniusban, különben nem csinálnak helyett az óvodában szeptember végén (azért akkor, mert akkor tölti a hármat)a számára, illetve az oviban közölték, hogy júniustól illő kivennem a nagyot, hiszen nyári szünet van, azt hittem felakasztom magam. Tudom, jön a sok megvető károgás: akkor minek nekem 3 gyerek, hiszen nem bírok velük?

Nos az az igazság imádom őket, imádok velük lenni, de 3 pici gyerekkel egész nap egyedül baromi nehéz. Mind fizikailag, mind szellemileg. És őszintén szólva szerintem kevés is számukra egy ember. Minden esetre végül is 4 hónapot vannak velem együtt itthon és úgy néz ki (remélem nem kiabálom el) túl éltük, szépen elmúlt ez a nyár, jó emlék fog maradni. Voltak, vannak nehéz napok. Főleg olyankor, mikor túl sok a házimunka és kevesebbet érek rá velük foglalkozni. Az is rossz már, hogy eltűntek a kortársak a játszótérről, csak az unalmas tér maradt magában. De kibírjuk már ezt a keveset.

Amúgy a tapasztalatom az, hogy:

- hagyd egy bizonyos fokig, hogy bokszolják le egymás között a dolgokat, ne avatkozz be az első zokogásra, illetve magyarázd el az árulkodó gyereknek, hogy meg kell tudnia védenie magát, érvényesülnie kell tudni, nem tudsz állandóan őrködni mellette.

- szoktasd őket egy napirendhez. Ha tudják, meddig dolgozol, mikor esztek, mikor vásároltok, mikor játszol velük és mikor mentek sétálni, játszótérre, akkor ezt várják el tőled, jobban halad a nap.

- próbáld lefárasztani őket.

- légy lazább. Sokszor már a bolhát is elefántnak érezzük mi anyák.

Persze ezek puszta okoskodások. Bizony nálunk is tud kiabálástól hangos lenni a lakás, nálunk is van, hogy összeakaszkodnak a gyerekek és van, hogy már annyira reménytelennek látom a helyzetet. De, aztán mikor lefekszem aludni belátom, hogy enélkül már meghalnék, annyira függő lettem.

3 gyerekes

2012. szept. 13. 16:01
 12/12 anonim ***** válasza:

mintha én írtam volna, azzal a különbséggel, hogy mi nem építkezünk:)

nálunk egy 3 éves és 22 hónapos csinálja a hangulatot. Egy 60 lakásos társasházban lakunk, szerintem nincs olyan lakó, aki nem hallott volna minket "élni".

Az, hogy együtt hármasban vagy 4esben Apával leüljünk játszani esélytelen, mert 16 másodperc alatt összevesznek bármin, vagy a kicsi terminátort játszik. Amivel úgy fél órára le tudom őket kötni az a gyurmázás. Kap mindkettő 1-1 adag gyurmát, persze az asztal 2 végén, mert egymás mellett esélytelen lenne és akkor egy picit el tudnak játszani. A mesén nincs vita, mert a kisebbik nem szeret tv-zni, nem köti le.

2012. szept. 14. 13:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!