Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Bölcsődés kérdés? Én aggódom,...

Bölcsődés kérdés? Én aggódom, de vajon kell is?

Figyelt kérdés

A történet ott kezdődik, hogy a lányom még csak 14 hónapos lesz. Márciusban megyünk beiratkozni és jövő szeptember 1-el kezdi meg a "felnőtt" életét. Tündéri kisgyermek, vidám, mosolygós, szóval minden rendben van vele. Néha kicsit sok a hiszti, de hát istenem .. számolom vissza a napokat, hogy végre elmehessek munkába.

Szóval, azért kicsit aggódom is a kőszívem mélyén!

- Még nem szobatiszta. Azért én félek, hogy nem fognak pelenkát cserélni rajta egész nap. Nem egy ilyen történetet olvasok itt is meg mondanak körülöttünk. Ráadásul közben meg fogy bent a pelenka, amit az anyuka bevitt.

- Még nem fogja meg a poharat. Sőt ha belegondolok, akkor a legegyszerűbb cumisüveget sem. Próbálkoztunk vele, összevásároltam neki mindent, hátha..de nem. Megvárja, hogy megitasd.

- Még nem eszik normálisan. Nem rég kezdte el enni a darabosat. Ebből adódik, hogy alig eszik. Legalábbis a mennyisége egész napra katasztrófa.

Ebből adódik, hogy:

- Reggel, este tejitalt iszik. Nem tudom kiváltani a fentiek miatt az étkezését.

- Gyermekhangon beszél. Tudjátok.. azaz igazi, amikor csak anya és apa érti, hogy mit mond, mert nekik van ráállva a fülük.

- Mond pár szót, felismeri a tárgyakat, de nem "beszél" olyan szinten, mint a többi kis pajtása körülötte.

Tisztában vagyok azzal, hogy az ilyen korú gyerekek még napról napra változnak, de én mégis félek, hogy nagyon meg fog küzdeni az élettel (bölcsivel).

Az igazgatónőtől kérdeztem, hogy mik az elvárások a bölcsibe érkező gyerekektől, de azt mondta, hogy az ég világon semmi! Azért vannak ők, hogy megtanítsák a dolgokra a gyerekeket.

Ez mind szép és jó, de X gyerek mellett szerintem ez kivitelezhetetlen!

Az meg fix, hogy megy bölcsibe, mert kell neki már most a gyerektársaság. Imádja őket. Van, hogy egész nap az ovi és a bölcsi kerítésénél állna és kintről játszana a benti gyerekekkel. :(

2012. szept. 11. 15:03
 1/10 anonim ***** válasza:
Jövő szeptemberre még rengeteget fog fejlődni minden téren, teljesen fölösleges ezeken már most aggódnod. Ami pedig addigra nem fog menni, azt majd ott megtanulja.
2012. szept. 11. 15:09
 2/10 anonim ***** válasza:

Normális ha aggódsz,de felesleges.

Ott majd megtanulja amit megkell

2012. szept. 11. 15:11
 3/10 anonim ***** válasza:

Egy év alatt még sokat változhat!

De neked is tenni kell ezért. Ne engedj a hisztijének,szoktasd rá,hogy rendesen egyen-igyon. Akkor is,ha nem akar. l4 hónaposan már régen kellene enni neki mindent.

Ahogy írod,eléggé elrontottad.

A szobatisztaság viszont csak akkor várható el tőle,ha már érett rá.

14 hónaposan nem is kell még beszélnie. Majd 2 éves kora körül.

2012. szept. 11. 15:12
 4/10 A kérdező kommentje:

Most kezdett el 2 hete darabosat enni. Előtte kihányta/lökte az egészet a szájából.

Addig pürésítettem neki minden ételt.

Hamarabb evett paprikás krumplit pürésítve, mint más gyermek.

Egyszerűen csak most ért meg arra, hogy rágjon.

Bár nem is csodálom. Eddig összesen 15 foga van! Ráadásul őrlő volt az elsők között ami kijött neki.

2012. szept. 11. 15:15
 5/10 anonim ***** válasza:

:))

Ne haragudj,jót nevettem Rajtad.

Még pici a lányod ehhez,az Ő korához illően "tud" mindent.

Most kezdtük a bőlcsit 3 án,2 éves lesz 25-én.Kényelmes ám a lányom,nem szobatiszta,most tanul pohárból egyedül inni,és az evés...hát játék.A "katonákat" kiegészítőkkel megeszi,de főzelék leves,meg amit kanállal kellene,azt szépen felkeni ide oda,netán tálastól a fejére húzza.

A nevelők tudnak erről és segítenek Neki,az önállósodásba.Na meg ott van a "majmolunk" korszak.Utánozza a társait,most már itthon is pohárból kéri az innivalót.

A pelenkával kapcsolatosan voltak kételyeim és emiatt a gyengébb minőséget vittem be (olcsóbbat,Narancs Pampers).Még nem kelett ott tisztába tegyék mert csak beszoktatáson vagyunk,pénteken lesz az első nap ,amikor "teljes munkaidőben" babadolgozóba lesz:)

2012. szept. 11. 15:15
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem értem a kérdésed. Most 14 hónapos a lányod, és majd egy év múlva megy bölcsibe, te meg ilyeneken aggódsz? Egy év alatt annyit fejlődhet, hogy egy Petőfi verset is elszavalhat neked addigra....

És igen, a gondozónők azért vannak, hogy foglalkozzanak a gyerekekkel, tanítsák őket. Azért 6 vagy 7 gyerekkel lehet foglalkozni. Főleg a bölcsiben napirend van, sőt nemcsak napirend, hanem sorrendiség is. A gyerekek annyira okosak, hogy pár nap alatt megtanulják, hogy mikor mi és ki következik, mit lehet és mit nem, mit hogyan kell, sőt ha már beszélnek is, ki is javítják egymást. Egy idő után már a gondozónőnek szólni sem kell, tudják mi a dolguk.

Igen, a csordaszellem. Ha otthon nem eszik egyedül, a bölcsiben igen. Otthon szanaszét minden játék, a bölcsiben mindent elpakol,, otthon nem alszik el egyedül délután, a bölcsiben ebéd után be az ágyba (a sajátjába) és már alvás van, otthon amint felébred már "kiabál", a bölcsiben csendben "beszélgetnek" a szomszéd ágypajtással, otthon leeszi a szalámit a kenyérről, kenyeret nem eszik, a bölcsiben szépen egyben a szendvicset, stb stb.

A pelenka dologról: szerintem ez egy kis túlzás, vagy ferdítés, normális bölcsikben ettől nem kell aggódni. Vannak rendszeres pelenkacserék, pl. ebéd előtt, alvás után stb. amikor szépen sorban mindenkit egyenként kivisznek és függetlenül attól, hogy kell e vagy nem, kicserélik a pelust. Itt is tartják a sorrendet (nálunk a beszoktatás sorrendje volt). Illetve ha kakaszagot éreznek, mindig megkérdezik ki volt, vagy megszagolgatják, de kicserélik a páciensnek a pelusát. Ha nem cserélnének rajta egész nap pelust, azt látnád, elég piros lenne a popi. Én mindig a saját pelusunkat találtam a fiamon, kivéve amikor nem, de akkor tudtam, hogy én voltam a bűnös, mert elfogytak a benti pelusok, és kölcsönpelus volt.

Nálunk a szobatisztaságban is segítettek, sőt, nagyon partnerek voltak.

Szóval a bölcsi nem mumus, ha valaki nagyon szidja, nincs megelégedve, ott azért vagy a másik felet is meg kellene hallgatni, vagy eleve a sz.r is keserű, mert bölcsis lesz a gyerek, ezért szidják a bölcsit.

Tudom, mert van van bölcsivezető a családunkban, rengeteget mesélt a másik oldalról.

2012. szept. 11. 15:57
 7/10 anonim ***** válasza:
Jaj ne! 14 hónaposan ne akarj elvárni tőle olyan dolgokat, amiket még nem kell csinálnia! Nyugi! Túlaggódod! Ha jól értem 1 év múlva megy majd bölcsibe, addig rengeteget változik! Egy 1 éves és egy 2 éves gyerek között rengeteg különbség van, rengeteget fog fejlődni ebben az egy évben. Még akkor sem kell aggódni, ha a felsoroltak egy részét nem csinálja meg bölcsikezdésre! Az én lányom 2-2,5 éves kora között kezdett el beszélni pl. Előtte csak nyögött. Szobatiszta majdnem 3 évesen lett!
2012. szept. 11. 17:20
 8/10 anonim ***** válasza:
Szerintem is olyanok miatt aggodsz amik lehet be sem kovetkeznek soha. Inkabb elvezd meg ki ezt az egy evet mert nagyon hamar elrepul. A kislanyod megfog mindent tanulni szepen a maga kis tempojaban.
2012. szept. 11. 17:35
 9/10 anonim ***** válasza:

15:57-es valaszadonal a pont. Amit leirt szorol szora igaza a kisfiamrol, meg a szalamis kenyer is. :)))

Nekunk sem volt soha pelus gondunk a bolcsivel es tenleg en is talaltam mas pelusat a fiamon. Ugyan ugy mint a valaszadonal az en hibam volt mert elfogyott a mi pelusunk. :)

2012. szept. 11. 17:39
 10/10 ava87 ***** válasza:
100%

Tényleg ne aggódj, egy év alatt nagyon sokat fog fejlődni :) Az én fiam is kétévesen ment bölcsibe, egyéves korától mondogattam neki, hogy majd menni fog, nagyon várta :) De pl. ő még kétévesen gyakorlatilag SEMMIT nem beszélt, csak hümmögött :) Nem ő volt az egyetlen ilyen kisgyerek, viszont amikor elkezdte a bölcsit, egy hónap után rohamos fejlődésnek indult a beszéde.

Na de nézzük pontról pontra :)

1. Még nem szobatiszta - nem baj. Egy évesen nem is kell annak lennie, egy év alatt még bármi lehet. De akkor sincs semmi, ha kétévesen sem lesz még az. Biztos vannak olyan bölcsik, ahol hanyagok a gondozók, én mondjuk nem ezt tapasztaltam, de hogy őszinte legyek, pont az a baj a mai pelenkákkal, hogy annyira szárazon tartja a popsit, hogy a gyereket az életben nem fogja zavarni a pisi. Amikor már úgy láttam, hogy ideje lenne elkezdeni a bilizést, azzal kezdtem, hogy megvettem a legócskább pelenkát, ami létezik, hogy legalább valamennyire érezze, ha pisis, szóval azért ez a kis kényelmetlenség ösztönzőleg is hat a kisgyerekekre. Amúgy meg ha valamelyik gyerek elkezd a bilibe vagy a kisvécébe pisilni, az a többinek annyira érdekes lesz, hogy általában szívesen utánozzák. A kisvécé egy külön csoda nekik :)

2. Nem fogja meg a poharat - addigra megtanulja :) Vagy majd ott csak rákényszerül, ha szomjas lesz. De egyébként normális esetben figyelnek is rá, hogy eleget igyanak a gyerekek, nem hagyják szomjazni, de ráveszik, hogy egyedül elintézze, ezzel kétlem, hogy gond lenne.

3. Alig eszik - ha a többiek esznek, ő is fog, ez a legtöbb gyereknél így van :) Oké, most kezdett darabosat enni, de egy év múlva már nem itt fog tartani :)

4. Reggel, este tejitalt iszik - ez miért baj? Nincs ezzel semmi gond.

5. Gyermekhangon beszél - ismét csak azt mondom: egy év :) És mint fentebb írtam, semmi gond nincs abból, ha kétévesen még nem beszél teljesen érthetően, majd megtanulja.

Szóval ne aggódj, nem lesz semmi baj. És ne gondold, hogy X gyereket nem lehet megtanítani erre-arra :) Azért a bölcsis gondozónők szakemberek, meg tudják oldani. Nekem is hihetetlennek tűnt, hogy ezzel a sok ide-oda szaladgáló, sajtkukac gyerekkel lehet bármi komolyabb "munkát" elkezdeni, vagy hogy egyáltalán rá lehet-e őket bírni, hogy mind egyszerre asztalhoz üljenek, de csodák csodájára gond nélkül végrehajtják a mutatványt. Ne izgulj, nem lesz semmi baj :)

2012. szept. 11. 18:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!