2 éves lesz a tünemény lányom?
szeptember 1 én lesz a lányom két éve s:):)
szeretnék pár dolgot másképp csinalni
ehhez kérnék tanácsokat ötleteket tippeket
15 hetes terhes vagyok szóval nemsokára lesz tesókaja is ennek fejébe lépni kellene pár dologba
El szeretném kezdeni a bilizést ha kell 4 hónapig próbálkozunk de valahogy neki kellene állnia nyár folyamán sajnos hajlandóságot sem mutatott ez iránt
hogy csinaljak mia legjobb praktik hogy rávegyem milyen jo buli ez
a másik este fél 9 kor villanyoltás rá 10 percre alszik és és sajnos én si ezt szeretném megváltoztatni
ebbe az esetbe én kérek egy fejmosást hogy elég nagy e már a gyerek hogy egyedül aludjon éjjel (elalváskor altatással le a kalappal nincs baj
szeretném az étkezéseket is önnáloságra sarkalni ne én etessem
főzeléket és egyébb sürü szószt kanállal eszik amugy meg csipegeti ujjaival
villát nem használ
levest nem nagyon szereti főleg nem szöszölni vele
mondókákat szeretnék tanítani neki hogy kezdjek hozzá?
nemrég kezdett el szavakat visszamondani néha alkotni egy rövidke mondatot
mi a legjobb legrövidebb veres amit esetleg meg tudnék tanítani neki?
le tudnád nekem írni?
köszönöm hogy elolvastátok és tudtok adni néhány hasznos tippet
Az én lányom is szeptemberben lesz kettő, de ő sem akar szobatiszta lenni. A helyedben én biztosan nem szenvednék vele 4 hónapon át. A nagyobbik lányom (szintén szeptemberi) sem lett nyáron szobatiszta, bevallom nagyon nem is erőltettem a dolgot tél végére egyik napról a másikra, balesetmentesen szobatiszta lett.
Szóval szerintem (de persze úgy csinálod, ahogy gondolod) nem ér az egész annyit, hogy stresszelj 4 hónapig akár, és most a szőnyeget ruhát stb. De persze próbálkozni lehet :) Praktika ami segíthet esetleg, egy mintás bili vagy együtt vesztek valami csini bugyit.
Az elalvásos dolgot nem nagyon értem. Az a baj, hogy egyedül alszik el? Mert ha igen az nem baj, örüljél :) Én is azt teszem a másodiknál, mivel az első 5 éves volt amikor végre egyedül aludt el.
Kaja, esetleg annyit tudsz tenni, hogy eléteszed egy kanállal vagy villával és hagyod érvényesülni. Ilyenkor sokszor kézzel esznek, de idővel meg fog tanulni egyedül enni tuti (nekem könnyű volt ez a része, mert a nagy miatt a kicsi 1.5 éves korától kb nem hagyja, hogy etessem...persze elég nagy a disznóól még mindig főleg rizsnél és a leveseknél)
Ami a mondókákat illeti szerintem elég ha csak mondogatod neki és ha sokat hallja úgy is megtanulja magától. Tanítani én biztos nem tanítanám. Az enyém szereti a csigabigát (ilyenkor szarvakat csinál magának és a végén trappol) aztán a "fújja a szél a fákat letöri az ágat reccs-et" is, itt dülöngél és mondja a reccset.
Ami még aranyos : "Piros alma csüng a fán szakítsd le te barna lány, leszakítom megeszem, mert az almát szeretem" (itt az elején nyújtózni lehet az almáért és a végén úgy csinálni mintha ennéd)
Aztán sláger még a cini-cini muzsika itt is szokott jobbra balra dülöngélni. Én ezeket szeretem, de bevallom eszembe se jutott, hogy megtanítsam neki :)
Először is: még rengeteg időd van a szülésig, közel fél év, ha jól számolom. Addig még rengeteget fog ügyesedni, önállósodni a kislányod, úgyhogy nagyon izgulni nem kell.
Az én kisfiam áprilisban múlt 2, és van egy 5 hónapos kishúga. Bilizésnél nekünk nagyon bejött, amit itt tanácsolt egy anyuka, hogy pisiltessük meg a kedvenc játékát. Utána mindig boldogan pisil ő is. :) Te ismered a kislányodat, én nem vártam meg, hogy a kisfiam magától szóljon, hogy szobatiszta szeretne lenni, mert akkor szerintem iskolás koráig pelenkázhatnám. Itthon már kisnadrágban van, balesetek persze vannak, maximum a játszóig megyünk el pelus nélkül. De ettől még erőltetni nem kell. A nagyszülők szoktak rémüldözni, hogy milyen nehéz lehet két gyereket pelenkázni, de ez már nem az a világ, mi már nem főzzük és vasaljuk a pelusokat, tehát semmivel sem nagyobb munka.
Az alvásával én sem értem, mi a bajod, bár az enyém is ezt csinálná.
Hagyd kézzel enni, azzal sincs baj. Inkább, mint hogy te te etesd. Kicsi fiam is kézzel evett csak, aztán egyik nap megfogta a kanalat, azóta kanállal eszik. Ennyi. :)
Szerintem ne direktbe taníts neki mondókákat, hanem vegyél például mondókás könyvet - nekünk a Hóc hóc katona van meg, tényleg jó, színvonalas versikék vannak benne -, és olvass belőle esténként párat. Amelyik tetszik neki, azt majd elkezdi mondani magától.
Sok sikert!
szia!
előre bocsi de nem olvastam el a válaszokat :)
a bilizést én úgy kezdtem el,hogy már tél vége felé bevittem a bilit a szobájába és elkezdtem mondogatni hogy nagy lány vagy már,ha jó idő lesz akkor majd a bilibe fogsz pisilni.
addig ment az elméleti oktatás,amíg ha megkérdeztem hova kell kakilni és pisilni már mondta hogy a bilibe.
megjött a jó idő/nagyon szeret pucérkodni/,
mondtam neki hogy leveszem a pelust de csak ha bele pisil a bilibe./előtte többször ráült a bilire,pl pelenkázás előtt,igaz én mondtam neki nem erőltettem semmit/
kb 15 percenként kérdezgettem tőle hogy nem kell-e pisilni és úgy kb fél óránként ráültettem a bilire.
és kb 2 nap alatt úgy rászokott hogy már magától ment csak szólt hogy anya megyek pisilni.
aztán már este ha lefeküdtünk is szólt hogy pisilnie kell,akkor levettem a pelust és a bilibe pisilt bele/pelenkát vissza adtam rá/
aztán itt is kb 2-3 nap múlva mikor éjjel felébredt és szólt hogy pisilni kell,pisilt és mondta hogy nem kell a pelus.
azóta nem adok rá.bár most kb 2-3 hete van vissza esés és éjjelre kell a pelenka mert bepisil.
én nem gondolom hogy baj az ha úgy altatod el.az én lányom 2.5 éves de még most is sokszor előfordul hogy csak mellettem alszik el.
de én úgy "szoktattam" rá,hogy kivártam amíg már úgy elég fáradt volt/nem túl fáradt,mert akkor átesik a ló túl oldalára,gondolom ez ismerős neked is/
be kísérem aludni betakarom,puszit adok neki és jó éjszakát kívánok.
amikor mondja hogy anya is,vagy jönne utánam,akkor vissza fektetem és mondom neki hogy anya is megy a saját ágyába aludni,nagy lány vagy már tudsz egyedül is aludni,anya itt van,ha valami baj van csak kiabálj,
anya téged a világon a legjobban.megpuszilgatom a szoba ajtaját nyitva hagyom és kijövök.
az elején volt bizony hogy még ötször is vissza kellett kísérnem,de elaludt egyedül.
villát az én lányom se használ,mindent kis kanállal eszik.
etetőszékben eszik az asztalnál,tehát éppen megfelelő magasságban van a tányérhoz és simán a kezébe adtam a kanalat és mondtam neki hogy ügyeskedjen.
de mutatott is rá hajlandóságot hogy egyedül akar enni.
még most is van hogy egy falat se megy a szájába hanem a székbe és onnan eszi ki,de egyedül teszi :)
illetve sokszor kézzel eszik vagy úgy hogy kézzel bele teszi a kanálba és úgy a szájába.
de pl a leves levét ő se tudja enni,azt én szoktam neki kanalazni.
mondókák:mi ezt úgy kezdtük hogy lett egy mondókás könyve,kifejezetten kis gyerekeknek.
és szerette ahogy olvasom és ő ki is választotta magának a kedvencét,mindig azt kellett neki elmondani és kb 1 hét alatt meg is tanulta.bár ha nem mondják folyamatosan akkor el felejti,mert amikor mindig lett új mondóka,a régebbi háttérbe szorult úgy kb 1 hónap után már nem emlékezett rá.
de szívesen leírom az elsőt:
elment vadászni
meglőtte
haza vitte
megsütötte
az iciri piciri mind megette
kerekecske dombocska,ide szaladt a nyulacska.
ezt az ujjain kell mutogatni de gondolom ezt te is ismered.
bár ezt nem kérdezted de én a 12 héttől szoktatom a gondolathoz hogy kis tesója lesz,benne van anya pocakjába.
és ahogy nől a hasam mindig többet teszek hozzá
pl felveszem megmutatom neki anya hogy fogja dajkálni a tesót,elmondom hogy őt is így dajkáltam,
ezt azért kell mert ő még nagyon pici lesz és segíteni kell neki,ilyenek.
most már ott tartunk hogy napi szinten meg kell nézni a 4D ultrahang felvételt a tesóról,ma pl azt is megtanulta hogy Szabolcsnak fogják hívni :D
sok sikert és boldog baba várást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!