Hogyan hatott elsőszülött gyermekedre hogy kistestvére született amikor ő az óvodát kezdte?
A lányaim között 3 év van így a nagy pont ovis lett mire a kicsi megszületett.
Amit észrevettem az az volt, hogy előtte egyedül aludt el utána fogni kellett a kezét. Most 5 és mostanra értük el azt, hogy többé kevésbé egyedül alszik el. Mást nagyon nem tapasztaltam. Kicsit érzékenyebb volt, de nem éreztem azt, hogy nem szeret oviba menni, mindig is szeretett gyerekközösségben lenni (már most is alig várja, hogy elkezdődjön az ovi)
Nálunk is 3 év van a lányaim között. Pozitívan hatott, nagyon törődik a kishúgival, minden egyes apró mozzanatba belevonjuk, hogy ne érezze, hogy őt hanyagoljuk.
Vagyis lelki törést nem okozott, gondolom a hosszas felvezetés (terhesség alatti beszélgetések, őt is vittük a vizsgálatokra stb.) is számított.
Nálunk pont 2 év van, most 5 hónapos a kicsi.
A nagyon először nem volt változás, pár hónap múlva kibírhatatlanul hisztis lett, az lecsengett, utána elkezdett nagyon bújni, sajnos annak is lassan vége. Nem tudom, van-e összefüggés, vagy a korával jár, de sokkal önállóbb és szófogadóbb lett (bár ezen a téren azért még mindig van mit fejlődni :)) A kicsihez ambivalensen áll, alapvetően szereti, puszilgatja, a játékait nem irigyli tőle, de régebben sokat verte, erről sikerült leállítani, most meg ijesztgeti, hát az se jobb. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!