Hogyan készítitek fel a gyereket az óvodakezdésre?
Én is sokat beszéltem róla a lányomnak, és próbáltam pozitív dolgokat mesélni róla.
Az unokatesóm óvónő és ő mindig csak azt mondja, hogy ha anyuka nyugodt, akkor a gyerek is az lesz. Ha pedig a gyerek sír, akkor az csak addig tart, amíg anyuka ott van. Ha elmegy az oviból, a gyerek nekiáll játszani, és anya szóba sem kerül. :)
Szóval szerintem állj hozzá te is pozitívan, és az teljesen jó, ha mesélsz neki róla. Hogy mit lehet majd ott csinálni, milyen játékok vannak, és hogy közben anya mit fog csinálni míg ő ott van (vagyis érzékeltetni, hogy közben anya létezni fog, csak máshol lesz).
Addig meg szerintem egy kis immunerősítés is kellhet a lelki felkészülésen kívül!
Mi sokat beszélgetünk róla. Voltam már vele bent az oviban, látta a sok gyereket és a sok játékot (alig bírtam kihozni a csoportszobából, már ment volna játszani). Mindig mondja, hogy ott sok gyerek van, meg ott sokat lehet játszani. Az egyedül alvás is azóta megy neki, mióta beszélgetünk az oviról, hogy anya nem lesz ott, egyedül kell majd elaludnia a többi gyerekkel. Azóta mindig alvás előtt meseolvasás van (eddig nem szerette), aztán puszi, ő mondja, hogy ügyes ovis fiú, fordul és alszik. Eddig mindig ott kellett ülni mellette, ha kijöttem a szobájából, vagy jött utánam, vagy üvöltött.
Ő már nagyon várja az ovit. Szoktunk arra sétálni, mindig menne be. Persze nem azt mondom, hogy így is zökkenőmentes lesz a kezdés, de tudja, hogy mire számítson. Tudja, hogy nem leszek ott vele, mert a többi gyerekkel lesz, és az óvónénikkel, dadusnénivel. Próbáljuk már itthon is kb. azt a rendszert követni (ébredés, tisztálkodás, reggeli, játék, tízórai, játék, ebéd, fogmosás, meseolvasás, alvás, ébredés, uzsi, játék, vacsi, fürdés, fogmosás, meseolvasás, alvás). Eddig csak az esti fogmosás volt, meg néha reggel, ha volt kedve, de már beépítettük a napi 3 fogmosást. A déli alvása is eddig össze-vissza volt, ált. 2kor aludt el és simán aludt 3 órát. Most 1kor már alszik, max. negyed 2 és csak 3ig hagyom aludni, mert az oviban is ébresztik őket 3kor. Kicsit nyűgös, de már azért elég jól viseli.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!