Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Félek az óvodától! Teljesen...

Félek az óvodától! Teljesen elutasítja a fiam! Volt már más is így?

Figyelt kérdés
Januárban múlt három éves a fiam! Akkor nem vittem át a bölcsiből, mert tavaly elég sokat volt beteg, szinte alig volt a bölcsiben! A bölcsit is elég nehezen fogadta el, de már megszokta és szereti is! Most viszont jön az óvóda! Dupla annyi gyerek, ráadásul korosztály nélküli, vegyes csoportok! MÁr most azt mondja, hogy nem akar óviba menni! Nagyon félek, hogy mi lesz szeptemberben.... Mit fogok csinálni, ha nem szereti meg és minden reggel harccal kezdődik hogy el tudjam vinni???

2012. júl. 31. 08:40
 1/6 anonim ***** válasza:
Szerintem addigis szoktasd hozzá a gondolathoz, tehát mondd el neki sokszor, akár minden nap is, hogy nemsokára mehet oviba, meghogy ott milyen sok gyerek várja, hogy játszhasson vele. És hogy a bölcsi pelenkásoknak való, ő meg már nagyfiú, ezért ovi fog járni, és ott rajzolnak majd meg festenek, verset tanulnak, mindent lehet mondani, amit csak szeret a gyerek. Remélhetőleg, még ha fog is sírni, pár nap alatt megszereti majd, és ha már lesznek játszótársai, akkor neki is tetszeni fog az ovi.
2012. júl. 31. 08:45
 2/6 anonim ***** válasza:
Ne félj. Azt érzi, mennyire félsz, azt reagálja le. Egy 3-4 éves gyerek nem tud a jövőről reálisan gondolkodni.. még nincs annyi emléke, tapasztalata, hogy azok alapján valamilyen képet alkosson. Most ne foglalkozzatok a témával. A szoktatás lassú legyen. Nálunk nagyon bejött (első nap sírva maradt ott) hogy első nap 1 óra, 2. nap 2, és így tovább.. nagyon fontos, hogy mindig akkor vigyétek el, amikor az óvónő felvetett egy új érdekes napi programot.. ezt beszéld meg vele. Pl: most gyertek mesélni fogok.. És akkor te jössz: sajnos nekünk menni kell. 4. nap után sírva kérte hadd maradhasson. (DE NEM ENGEDTÜK..:)
2012. júl. 31. 08:50
 3/6 A kérdező kommentje:

Mondogatom neki, hogy sok aranyos kisgyerek jár oda is és milyen szép játékok vannak! Át szoktuk beszélni, hogy mi mindennel fog játszani! Mondtam már neki azt is, hogy ugyan olyan aranyos óvónéni lesz ott is, mint a Heni néni (a bölcsis gondozónője), de a vége mindig az elutasítás!

Igen, azt tudom, hogy nagyon keményen lecsekkolja rólam az ezzel kapcsolatos félelmeimet, de ahogy közeledik az idő, egyre inkább aggódom!

Sajnos nálunk nincs beszoktatási idő! Egyszer be lehet menni szülővel, körülnézni, beszélgetni, csak hogy ne egyből ott legyen hagyjva, de aztán ennyi!

A vegyes csoportok miatt is aggódom... Sajnos későn kapcsoltam és akikkel egy bölcsiben járt, sokan másik oviba viszik a gyereket, nem tudom lesz e a csoporttársai közül ismerőse...

A másik ami miatt aggódom, hogy nem akar pohárból inni! Vagyis iszik pohárból, de csak a sajátjából! Egy szem pohár van amit elfogad, azt hurcoljuk minden hova. A bölcsiben ilyen csőrös üvegből ivott, de gondolom az óviban ezt már nem lehet...

2012. júl. 31. 08:59
 4/6 anonim ***** válasza:

kislányom is most kezdi az ovit..

neki se tetszik az ötlet...én is félek tőle..

szereti a gyerektársaságot csak anyuci is ott legyen..

majd írunk ide "élményeket"..

ráadásul én is pont aznap kezdek a munkahelyemen..apa viszi.majd kiderül mi lesz:)

2012. júl. 31. 09:02
 5/6 anonim ***** válasza:

Egy kisgyerek sem halt még bele, hogy oviba került. Hidd el, meg fogja szokni. Eleinte bőgni fog, hogy anya ne menj eeel, aztán délután mész érte és haza se akar menni. Nem beszélve arról, hogy egy csomó új dologgal fog megismerkedni: új játékok, új emberek, új képességek, új kaják és új innivalók. Ez mind először sokkolja majd, de egy hét után már imádni fogja.

Az jó ötlet, hogy mondogasd neki, hogy ő már nagyfiú, és neki oviba illik járni, nem kis pisis bölcsisek közé. Javíts az önérzetén, bátorítsd.

A poharas téma, meg szintén úgy működik, hogy ha nincs saját pohara, kénytelen lesz használni egyet az oviban. Amúgy szerintem azt lehet, hogy visztek neki egy poharat (nekem is azt hiszem volt saját poharam, de már rég volt), csak hát elég nehéz figyelni iksz gyerek között, hogy hol is van az a bizonyos pohár.

Szóval ne izgulj, meg fogja szokni, mégha az elején nehéz is lesz. Kérdezd majd meg tőle, hogy na? Milyen volt? Miket csináltatok? Ügyes voltál? stb és legközelebb már jobban fogja érdekelni, hogy mi történik az oviban, hogy elmesélhesse anyának.

Amikor ovis lettem, akkor az első két napon végig ott ültem az ablaknál és lestem, hogy jön-e értem apu, aztán szép lassan érdekelni kezdett a benti világ is, és a végén már nem is akartam hazamenni. Nyáron is kérdeztem, hogy lehet-e oviba menni, de a mi ovink nyáron be volt zárva, másik oviba meg nem akartam menni.

Fel a fejjel! Bátorság, kitartás! Menni fog!

2012. júl. 31. 09:19
 6/6 anonim ***** válasza:
Sajnos vannak olyan dolgok amin csak az ido segit. Az en kisfiam februarban lesz 3 eves es ezt az utat mar 3-szor megjartuk. Sajnos o 1 evesen ment bolcsibe mert kulfoldon elunk es itt csak 1 ev a gyes. 12 honaposan kezdet es miutan valahogy megkuzdottunk a kezdeti nehezsegekkel es megszerette a baba csoportot 15 honaposan atraktak a tipego csoportba ahol mas gondozo nenik voltak de jott vele par babatarsa. Ez nem segitett semmit. Az elos het pokol volt a masodik heten lattuk a fenyt az alagut vegen. Ekkora mar elfogadta az uj csoportot es az uj gondozo neniket mar nem sirt a baba csoprotert. Aztan 10 honap mulva ketevesen atkerult a 2-3 evesek csoportjaba. Megint kezdodott a poklok pokla egy hetig, aludni nem akart es sirt reggel. Vissza akart menni a tipego csoportba es azokhoz a gondozo nenikhez. Aztan a sozkasos gyogyir az ido, ido... es megszokta, megszerette. Mar volt olyan is, hogy haza sem akart jonni. :) Mivel februarban lesz 3 eves igy marciusban kezdi a 3-4 evesknek valo ovis csoportot. Tudom mar mi var rank akkarmit is mondhatok, magyarazhatok neki. A kezdet nehez lesz aztan idovel jobb. Pedig nem mas epulet, nemmas hely csupan mas terem es megis nehez az uj kezdet. Sokszor meg nekunk felnotteknek is.
2012. júl. 31. 11:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!