Miért kell egy szülőnek erőltetni, hogy a gyereke szobatiszta legyen? Miért nem lehet megvárni, míg az a gyerek megérik rá, hogy az legyen?
Az lehet h "nyomáa" van a háta mögött. Hadd írjak le neked valamit, az én anyukám idejében, amikor tetilpelust használtak csak az anyukák, közöttük csak az volt a "jó" anya, aki már 2 évesen szobatisztává nevelte a gyerekét. igazi szégyen volt, ha agyerek 2,5 éves korára sem volt szobatiszta. De ez az anyukák miatt alakult ki inkább, mert valljuk be, napi 10-20 kakis pisi pelust nem lehetett szívderítő kimosni, kifőzni, öblíteni..gyakran lavórban, kézzel.
A mai, szupermodern eldobható pelenkák miatt csúszik ez a dolog, a gyereknek is kényelmes, anyunak is. Pedig az idegrendszere érett lenne rá.
Egyébként anyósom is erőltette, már 1,5 évesen a "berögződés" miatt, az idegesítő volt már. 2 éves kora után kezdtem, 1 hónap múlva szobatiszta lett nappalra, egy 5 hónapra rá meg éjjelre is.
Ez az egyik dolog, amit írni akartam, hogy mert a másik gyereke ennyi idősen már szobatiszta volt, meg te már édes gyerekem ennyi idősen szobatiszta voltál! Na, igen, de azt azért vegyük már figyelembe, hogy nem minden gyerek egyformán érik. Ezért van, hogy egyik 2 évesen már szobatiszta, a másik meg csak 2 és fél évesen. De csak ezért erőltetni? Szerintem hülyeség.
Az igaz, hogy régen textilpelenkák voltak, ami tényleg nem olyan volt, mint a mai eldobható pelusok. De régen teljesen más világ volt és ehhez alkalmazkodtak a szülők és gyerekek egyaránt. Régen ihatott a gyerek akár 1 hónaposan is tehéntejet, régen szinte az egész napot kint töltötték az emberek a szabadban, akár szórakozás, akár munka miatt, sokkal könnyebben és előbb lehetett próbálkozni a szobatisztasággal, mint ma. Más viszonyokhoz kellett alkalmazkodni, mint ma.
Azért mert tényleg drága, és van akinek ez gond. Vagy mert felvennék már oviba, ha szobatiszta lenne. Egyébként nem igen van olyan gyerek, aki egyszer csak bejelenti, hogy wc-re mennék, ha a szülő nem erőlteti. Ha mindig is pelenkába pisilt a gyerek, fogalma sincs milyen kényelmes nélküle. Ezért kell az, hogy leveszed róla a pelenkát néha-néha, és ha bepisil, hát nem a világ.
Persze az butaság, hogy megbüntetik a gyereket, ha bepisil.
Nem véletlenül tettem fel a kérdést.
Ha valaki végigolvassa a válaszokat, akkor abból egyértelműen kiderül, hogy vannak akik erőltetik és vannak akik rájönnek, hogy hiába erőltetik, ha a gyerek nem kész rá, nem fog neki menni.
Aki megjegyezte, hogy milyen drága a pelenka és valakinek ez gondot jelent, attól azért megkérdezném, hogy amikor egy ilyen család megkapja a fizetést, gyedet, gyest, családit, bármelyiket, akkor mi az első, amire pénzt adnak ki?
Egy másik anyuka írta, hogy ő erőltette a gyerekét, mert magától nem szólt és szobatiszta lett. Azért azt te is tudod, ha a gyereked nem lett volna rá megérve, akkor hiába erőltetted volna? Ha nem tudta volna visszatartani.
Ahol pedig a védőnő azt mondta, hogy 2 évesen már szobatisztának kéne lennie, annak a védőnőnek vagy nem volt gyereke és a nagy könyvből beszélt vagy idős volt már, amikor is az ő korában teljesen más dolgok voltak. Egy fiatal, huszon-harminc éves védőnő, akinek gyereke van, nem mondott volna ilyet.
Egyébként azért tettem fel ezt a kérdést, mert sok dolgot látok a környezetemben és kíváncsi voltam, hogy máshol hogy mennek. Mert azt látom, hogy gyereket erőltetnek, akiket nem kéne és ezt látom itt az oldalon is. Igazából a dolog miértjére vagyok kíváncsi.
Bevallom, én is "erőltetem" egy kicsit a kisfiamnál, aki nemrég múlt 2 éves. Tudod, miért? Mert oké, hogy egyesek állítják, hogy hagyni kell, hogy megérjen rá, és akkor egy nap alatt szobatiszta lesz, de túl sok olyan van a környezetemben, aki addig várta, hogy a gyerek magától levegye a pelust, amíg végül elérkezett a 3 éves kor, és vagy könnyek és veszekedések árán sikerült a szobatisztaság, vagy nem sikerült egyáltalán, és a gyerek nem kezdhette el az ovit.
Bevallom, én nem hiszek ebben az egy nap alatt szobatisztává válás dologban. Biztosan van, akinél így működik, de sok olyan is akad, akinél nem árt rásegíteni egy kicsit. A papírpelenka-ipar meg röhög a markába. A DM tájékoztatójában már egyenesen az olvasható, hogy 3 éves kor alatt el se kezdjük szoktatást - csak nem azért, mert nekik az az üzlet, ha még egy évig vesszük havi tízezerért a pelenkát?
Igazad van, nem lenne szabad büntetni, meg én sem gondolom, hogy bilin kéne tartani az ülni alig tudó csecsemőt. De azért az elgondolkodtató, amit a Suttogóban olvastam (amit egyébként nem tartok jó könyvnek, de ez most kicsit OFF), szóval hogy Amerikában a 3 éveseknek mindössze a 60 százaléka szobatiszta. Szerinted ez normális? Mert szerintem egyáltalán nem!
Abban a legendában sem hiszek, hogy "a mi generációnk már egyéves korában...", ez nyilvánvalóan ferdítés. De az igaz, hogy pár évtizede 2 éves kora körül már minden egészséges gyerek szobatiszta volt! Előbb lettek érettek? Ugyan már! Csak más volt az elvárás, aminek azért képesek voltak megfelelni. És senki nem tekintette egy elvetemült állatnak azt az anyát, aki naponta párszor kedvesen bilizni küldte a gyerekét.
Néha már komolyan azt gondolom, hogy ha így zuhannak az elvárások, az unokáim már iskolába is pelenkában fognak menni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!