Lányom 3 éves, hogyan neveljem meg?
Tudom, hogy nem könnyű most neked. De próbáld meg lazábban venni a dolgokat. Ő azért csinál olyar, amit nem kellene, mert tudja hogy mérges leszel. Addig is rá figyelsz, és élvezi, hogy próbára teheti a saját és a te határaidat. Ez egy ilyen kor. Viszont már értelmes, meg lehet vele beszélni a dolgokat. Megütni csak végső esetben üsd meg, mondjuk ha veszélyes dolgot csinál, és akkor sem a szájára, csak a fenekére vagy a kezére. Ha van lehetőséged rá, hétvégére vidd el valamelyik mamához, hogy picit te is kipihenhesd magad. Ha nincs, akkoris legyen heti pár órád, amikor csak te vagy, magaddal foglalkozol, kikapcsolsz. Hidd el, sokkal több türelmed lesz így. +ha kell, Magne B6
Kitartás :)
Szoktad dicsérni? Az én 3,5 éves fiamnak is voltak olyan időszakai, hogy megőrültünk. 7 hónapos terhes vagyok és volt, hogy este már zokogásban törtem ki, mert annyira kiborultam a tehetetlenségtől. Nála bevált a sok beszéd, na nyilván nem amikor éppen őrjöngött, hanem mikor lecsillapodott. Elmondtam, hogy mit hogyan kéne tenni és ha szót fogad, akkor sokmindenre kaphatóak vagyunk (kirándulás, fagyizás, esti meseolvasás, vagy plusz egy mese nézése, stb.), tehát valamilyen jutalom kilátásba helyezése, vagy éppen az, amit szeretne. Amikor jól viselkedett, szót fogadott, akkor mondtuk neki, hogy na, látod, így kell viselkedni, nagyon ügyes vagy! És akkor megkapta, amit szeretett volna, arra mentünk amerre ő akart, vagy kapott valami apróságot (édesség, fagyi, kis játék). Az oviban egyébként rá sem volt panasz. És mikor ilyen kis ügyes volt, akkor megbeszéltük, hogy mit hogyan kéne csinálni. Nem ment egyik napról a másikra, de kb. 1 hét alatt megoldódott a dolog. Persze az apukája is segített. Meg én a párom szerint alapból türelmes vagyok, de néha én is úgy éreztem már, hogy olyan düh van bennem, hogyha megütöm, nagyon nagy lesz... :( Persze nálunk is csattant el már pofon, fenékrecsapás.
Pl. volt, hogy egyből nyávogott, hogy neki kell valami, meg "akarom". Mi meg ránéztünk és mondtuk, hogy ezt próbálja szépen elmondani, nyávogás nélkül. Ha elhangzott, hogy kérem szépen, vagy légyszives, akkor megkapta. Tudom, hogy leírni könnyebb, de próbálkozni kell. Én azt vettem észre a kisfiamon, hogyha én is ingerültebben szólok neki, akkor ő azonnal ellenáll és tuti balhé lesz, mert akkor ő is ingerülten válaszol. Próbálj meg lehiggadni és beszélgetni a kislányoddal!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!