Őszinteség vagy várni a védőnőre? Többi lent, picit lehet hosszú lesz.
Sziasztok! A lényeg, hogy van egy ismerős család-szinte napi kapcsolatban vagyunk-, ahol a baba beteg. Sajnos látszik is-bár elsőre talán nem szembeötlő, de úgy tűnik egyenlőre az orvosok nem tudják, hogy mi a baj, a szülők pedig mintha nem akarnák tudomásul venni. A lényeg, hogy egy véletlenül megnézett tv műsor után azt sejtjük, hogy a kisfiúnak xy (lényegtelen milyen, direkt nem írom) szindrómája van. Tudom, hogy nem vagyok orvos-mielőtt nekem estek-, de a neten talált 6 diagnózis pontból 5 teljesen ráillik a kisfiúra. A 6. még azért nem, mert nem volt genetikai vizsgálat. Tegyem hozzá nagyon ritka betegség, állítólag 1:25 000-hez az arány, így értem én, hogy esetleg az orvosok nem gondolnak erre. A kérdésem lényege ezek után, hogy Ti odaállnátok az anyuka elé, hogy vigye el a gyereket egy genetikai vizsgálatra, mert valószínű, hogy ez a baja, vagy megvárnátok amíg szakemberek-talán már későn (fejleszthetőség szempontjából)-rájönnek.
Köszönöm annak a válaszát, aki nem engem fog lehurrogni, hogy foglalkozzak a saját dolgommal, hanem megérti a kérdés morális részét és ezek alapján válaszol.
Köszönöm lányok a válaszotokat, igen tudom én, hogy kéne szólni, csak ugye nekem is van egy közel a kisfiúval egy idős lányom és lassan már úgy érzem, hogy nekem van lelkiismeret furdalásom, hogy ő egészséges, a másik kisgyerek meg nem.
Az a nagyon nehéz, hogy az anyuka azt mondja, hogy a gyerek le van maradva, és ennyi. Nem tudom nyilván, hogy mi játszódik le benne amikor látja a többi gyerekkel, de LÁTNIA KÉNE, hogy valami nagyon nem oké.
Azt mondanám, "láttam egy műsort, amiben az xy szindrómáról volt szó, ami nagyon ritka, ezért az orvosok nem szoktak rá gondolni. A tünetei ez és ez és ez és ez. Eszembe jutott, hogy a tünetek eléggé ráillenek Pistikére. Esetleg rákérdezhetnétek az orvosnál, nem érdemes-e erre is kivizsgálni."
Az a lényeg, hogy nem mondanám semmiképp, hogy szerintem Pistikének XY szindrómája van, hanem csak elmondanám, mit láttam, és hogy kérdezzenek rá a dokinál. A legtöbb szülő azt nem bírja, ha mások megmondják a tutit, de ha csak információt adnak, abból általában nem szokott sértődés lenni.
Kedves Utolsó Válaszoló! Nagyjából mindent leírtál ami a dilemmám nekem is. Mert ugyan egy lassan két éves gyerekről beszélünk-tehát a szoptatás már nem téma-, de ugye az emberek azért kiszámíthatatlanok ilyen témában. Megmondom őszintén azon még túl is tenném magam, ha megsértődik az anyuka, hogyha ezálltal eljutnak a megfelelő kezelésekre a gyerekkel. Viszont, ha nem igaz, amit gondolok és teljesen ok nélkül okozok "károkat"-márpedig egy ilyen mondattal, akármennyire is be van csomagolva nagy károkat lehet okozni-az nagyon bántana. Ha egyértelműen azt gondolnám, hogy sürgős lenne a dolog, és napok is számítanának a gyerek állapotában, akkor természetesen nem gondolkodnék és szépen tálalva közölném a feltételezést. Viszont laikusként-és persze utána olvasva-azt gondolom, hogy sajnos teljesen mindegy, hogy most tudja e meg, vagy mondjuk 2 hónap múlva...
Nagyon szép szakmát tanulsz és kívánom, hogy sok örömöd leld benne. És remélem nagyon kevés ilyen szituációban lesz részed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!