Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Őszinteség vagy várni a...

Őszinteség vagy várni a védőnőre? Többi lent, picit lehet hosszú lesz.

Figyelt kérdés

Sziasztok! A lényeg, hogy van egy ismerős család-szinte napi kapcsolatban vagyunk-, ahol a baba beteg. Sajnos látszik is-bár elsőre talán nem szembeötlő, de úgy tűnik egyenlőre az orvosok nem tudják, hogy mi a baj, a szülők pedig mintha nem akarnák tudomásul venni. A lényeg, hogy egy véletlenül megnézett tv műsor után azt sejtjük, hogy a kisfiúnak xy (lényegtelen milyen, direkt nem írom) szindrómája van. Tudom, hogy nem vagyok orvos-mielőtt nekem estek-, de a neten talált 6 diagnózis pontból 5 teljesen ráillik a kisfiúra. A 6. még azért nem, mert nem volt genetikai vizsgálat. Tegyem hozzá nagyon ritka betegség, állítólag 1:25 000-hez az arány, így értem én, hogy esetleg az orvosok nem gondolnak erre. A kérdésem lényege ezek után, hogy Ti odaállnátok az anyuka elé, hogy vigye el a gyereket egy genetikai vizsgálatra, mert valószínű, hogy ez a baja, vagy megvárnátok amíg szakemberek-talán már későn (fejleszthetőség szempontjából)-rájönnek.

Köszönöm annak a válaszát, aki nem engem fog lehurrogni, hogy foglalkozzak a saját dolgommal, hanem megérti a kérdés morális részét és ezek alapján válaszol.

2012. jún. 19. 23:20
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Esetleg a figyelmébe ajánlanám a tvműsort, amit láttál, hátha rájönne magától. Végülis így nem is szólsz bele, de megtetted az első lépést...
2012. jún. 19. 23:26
 2/13 anonim ***** válasza:
88%
Én mindenképpen szólnék, még ha meg is sértődnek. A pici egészsége múlik ezen, akkor én ezt az áldozatot meghoznám. Innentől a szülőkön áll vagy bukik a helyzet.
2012. jún. 19. 23:31
 3/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm lányok a válaszotokat, igen tudom én, hogy kéne szólni, csak ugye nekem is van egy közel a kisfiúval egy idős lányom és lassan már úgy érzem, hogy nekem van lelkiismeret furdalásom, hogy ő egészséges, a másik kisgyerek meg nem.

Az a nagyon nehéz, hogy az anyuka azt mondja, hogy a gyerek le van maradva, és ennyi. Nem tudom nyilván, hogy mi játszódik le benne amikor látja a többi gyerekkel, de LÁTNIA KÉNE, hogy valami nagyon nem oké.

2012. jún. 19. 23:38
 4/13 anonim válasza:
Hát annyi féle betegség van hogy könnyen lehet hogy valami teljesen más. És egy ilyen vizsgálat nem két fillér. Szerintem a szülőkkel beszélj, esetleg mondhatnád te a védőnőnek, aztán bìzd az orvosokra. És sok sikert!
2012. jún. 19. 23:41
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Azt mondanám, "láttam egy műsort, amiben az xy szindrómáról volt szó, ami nagyon ritka, ezért az orvosok nem szoktak rá gondolni. A tünetei ez és ez és ez és ez. Eszembe jutott, hogy a tünetek eléggé ráillenek Pistikére. Esetleg rákérdezhetnétek az orvosnál, nem érdemes-e erre is kivizsgálni."

Az a lényeg, hogy nem mondanám semmiképp, hogy szerintem Pistikének XY szindrómája van, hanem csak elmondanám, mit láttam, és hogy kérdezzenek rá a dokinál. A legtöbb szülő azt nem bírja, ha mások megmondják a tutit, de ha csak információt adnak, abból általában nem szokott sértődés lenni.

2012. jún. 19. 23:43
 6/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm Nektek is a válaszotokat és a tanácsokat.
2012. jún. 19. 23:47
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
Én tök megértem a kérdésedet és szerintem rendes tőled, hogy gondolsz rájuk. A válasz nagyban függ attól, hogy milyen nexusban vagytok. Valahogy mindenképp fel kéne hívni a figyelmét, de vigyázni kell, hogy ne vegye tolakodásnak. Mielőtt előhozakodsz a dologgal, vagy átküldöd neki a linket, várd meg, míg ő hozakodik elő a gyerek fejlődéssével kapcsolatban valamivel. Akár hvd át magatokhoz játszani, próbálj közeledni hozzá, ne érezze bántónak, vagy beleszólásnak...
2012. jún. 20. 09:17
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
Én mindenképp felhívnám a figyelmét rá h meg kellene esetleg nézetni neurologussal,hátha torna kell a gyerkőcnek.lehet h tényleg csak elmaradt a mozgása.nekm van egy súlyosan értelmi és mozgássérült nagyfiam és anno nem bántam volna ha időben észre veszik hogy baj van.a poklok poklát megjártuk mert senki nem ajánlotta h tornáznia kell....itt a gyerkőc a lényeg.
2012. jún. 20. 13:12
 9/13 lillakamilla ***** válasza:
52%
Az egészben az a legnehezebb, hogy az ember hogy mondja el. Mert az még rendben van, hogy mondd el, de hogyan? Nem is a betegség a gond, hanem az, hogy ha emiatt az anya úgy érzi, hogy fogyatékosként tünteti fel valaki az ő gyerekét, akkor lehet egy olyan reakciója is, hogy megsértődik és azt fogja mondani, hogy paranoia. Ebben az esetben viszont az a baj, hogy össze szedhet ismerősöktől egy csomó olyan ellenérvet, ami megerősíti őt abban, hogy az, aki a gyerekére rosszat mondott, egy gonosz ember és még el is távolíthatja magától olyannyira, hogy akár még a kapcsolatot is megszakítja vele. Tudom, hogy ez morbid lehet, de ez a legrosszabb változat és ezt mindig figyelembe kell venni, ha ilyet lép az ember, mert akkor hosszú-hosszú időre vissza fogjuk vetni a diagnosztizálás esélyét. Nagyon fontos felmérni, mielőtt egy anyukának mondasz valamit, hogy milyen az anyuka, hogy fogad egy ilyen véleményt, kritikát lát benne vagy segítő szándékot? Mert ha rugalmas, akkor semmi gond, lehet szólni neki, de ha nem, akkor mérlegelni kell, hogy mennyire kell sürgősen lépni? Ha nem, akkor inkább az alkalmas pillanatot érdemes megvárni. Vagy esetleg érdemes egy olyan lépést tenni, hogy elmesélem az anyukának, hogy képzeld, láttam egy műsort, ahol volt egy ilyen-olyan betegségről szó, nagyon ritka és nehéz diagnosztizálni stb. De nagyon fontos, hogy tényleg komoly gyanú esetén tegyünk ilyet, mert nem szabad az anyukába a frászt hozni, előtte valaki hozzáértővel konzultáljunk, nagyon haza lehet vágni egy anyukát hosszú időre ám egy ilyesmivel. Ha szoptat, akkor az hatással lehet a szoptatásra is, meg egyáltalán nem baj, ha az anyuka inkább erősítést kap, hogy igen, minden rendben, akkor sokkal többet tud adni a gyermeknek lelkileg is, ez azért komoly dilemma. Én jelenleg védőnőnek tanulok és két kisgyermekem van, de nagyon sokat beszélgetek anyukákkal és nagyon óvatos vagyok, ha valamit mondok, mert látom, hogy ez egy nagyon nehéz dolog. Remélem, hogy mire a pályán leszek, képes leszek elsajátítani megfelelő kommunikációs eszközöket, amik segítségemre lesznek. Remélem, hogy megkapom a bölcsességet is a munkához a hivatástudatom van mellé, nagyon igyekszem mindent tudást magamévá tenni, hogy komoly háttértudással kezdjek bele, de tudom, hogy nem lesz könnyű dolgom.
2012. jún. 23. 07:17
 10/13 A kérdező kommentje:

Kedves Utolsó Válaszoló! Nagyjából mindent leírtál ami a dilemmám nekem is. Mert ugyan egy lassan két éves gyerekről beszélünk-tehát a szoptatás már nem téma-, de ugye az emberek azért kiszámíthatatlanok ilyen témában. Megmondom őszintén azon még túl is tenném magam, ha megsértődik az anyuka, hogyha ezálltal eljutnak a megfelelő kezelésekre a gyerekkel. Viszont, ha nem igaz, amit gondolok és teljesen ok nélkül okozok "károkat"-márpedig egy ilyen mondattal, akármennyire is be van csomagolva nagy károkat lehet okozni-az nagyon bántana. Ha egyértelműen azt gondolnám, hogy sürgős lenne a dolog, és napok is számítanának a gyerek állapotában, akkor természetesen nem gondolkodnék és szépen tálalva közölném a feltételezést. Viszont laikusként-és persze utána olvasva-azt gondolom, hogy sajnos teljesen mindegy, hogy most tudja e meg, vagy mondjuk 2 hónap múlva...

Nagyon szép szakmát tanulsz és kívánom, hogy sok örömöd leld benne. És remélem nagyon kevés ilyen szituációban lesz részed.

2012. jún. 23. 22:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!